Έντυπη Έκδοση

ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς

Σκηνικό ρήξης έχει διαμορφωθεί στην ΠΑΣΚΕ, η ενότητα της οποίας κρίνεται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οι προσπάθειες να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ των «προεδρικών» και του Νίκου Φωτόπουλου απέβησαν άκαρπες, καθώς ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα στελέχη που τον στηρίζουν ζητούν την απομάκρυνση του Γιάννη Παναγόπουλου από την προεδρία της ΓΣΕΕ.

Παλιές καλές συντροφικές στιγμές Παλιές καλές συντροφικές στιγμές Η ρήξη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να εκφραστεί ανοιχτά στην αυριανή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, που θα αποφασίσει για το πρόγραμμα δράσης της Συνομοσπονδίας από τώρα μέχρι τη διεξαγωγή του εκλογοαπαπολογιστικού της συνεδρίου τον ερχόμενο Μάρτιο.

Προσωπικά παιχνίδια

Τα αίτια της έντασης, που επικρατούν στο εσωτερικό της παράταξης και δρομολογούν τις εξελίξεις για το επόμενο διάστημα μέχρι και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, είναι βαθιά και σχετίζονται άμεσα με τη συνδικαλιστική στρατηγική των τελευταίων τριών ετών, καθώς καταλογίζονται στην ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ «προσωπικά παιχνίδια», που έχουν «καταρρακώσει» το κίνημα, και γι' αυτό ζητούν «αλλαγή φρουράς» στη Συνομοσπονδία.

Το θέμα ετέθη, όπως έγραψε χθες η «Ε», ανοιχτά από τον Ν. Φωτόπουλο προχθές βράδυ σε μία άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση των 20 στελεχών της γραμματείας συνδικαλιστικού, που είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση τεσσάρων κορυφαίων συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και του στενού μέχρι πρότινος συνεργάτη του Γ. Παναγόπουλου και γραμματέα Επικοινωνίας της ΓΣΕΕ, Στάθη Ανέστη.

Οι υπόλοιποι τρεις που αποχώρησαν ήταν η Μεταξία Στεκουλέα, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Στάβη Σαλουφάκου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Μιχάλης Κουρουντής.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των διαφωνούντων ήταν ότι ο Γ. Παναγόπουλος δεν μπορεί να ηγηθεί εκ νέου της παράταξης, καθώς «έχει φθαρεί τόσο ως πρόσωπο όσο και με τους χεισμούς του σε διάφορα κρίσιμα θέματα, αλλά και με τη στάση του απέναντι στη μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση συνεργασίας.

Κοινής αποδοχής

Ζήτησαν να ηγηθεί στην παράταξη ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα είναι άφθαρτο, έτσι ώστε να μπορέσει να συσπειρώσει τους εργαζομένους απέναντι σ' αυτή την πολιτική και τα νέα μέτρα που οδηγούν σε ακόμη χειρότερες μέρες τον κόσμο της εργασίας.

Η άλλη πλευρά, αντίθετα, υποστηρίζει ότι «τρεις μήνες πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στην ΠΑΣΚΕ γιατί στην ουσία αποδυναμώνεται η παράταξη».

Πάντως, ο Γιάννης Παναγόπουλος, έχοντας στο πλευρό του το «σκληρό πυρήνα» των εκλεγμένων στο Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, όπως τους Θωμά Φίλιππα (ΕΛΤΑ), Βαγγέλη Μουτάφη (ΕΥΔΑΠ), Γιώργο Κωσταντινόπουλο (Εμπορική Τράπεζα) κ.ά., ετοιμάζει την αντεπίθεσή του σήμερα στη συνδιάσκεψη, όπου θα κατεβάσει Μανιφέστο, το οποίο θα κινείται στους βασικούς άξονες του κειμένου που υπέγραψαν στις αρχές του 2011 οι 121 συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων, όπως σημειώνουν στην «Ε», και ο Νίκος Φωτόπουλος.

Το κείμενο αυτό θα κάνει λόγο για μια «ευρεία δημοκρατική παράταξη με αρχές» που θα κινείται στο σοσιαλιστικό χώρο, χωρίς να έχει καμία κομματική αντιστοίχηση.

Σημάδια διάσπασης και στη ΔΑΚΕ

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. (ΔΑΚΕ). Αιτία της κρίσης είναι ο γενικός γραμματέας στη ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσούκης, καθώς η εκ νέου εκλογή του θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τον πρωθυπουργό. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο γραμματέας συνδικαλιστικού, Φίλιππος Ταυρής κάλεσε τον κ. Κουτσούκη να παραιτηθεί, ενώ ακούγεται το σενάριο να παραιτηθεί, εφόσον εκλεγεί, «με ανταλλάγματα», προκειμένου να αναλάβει άλλο στέλεχος.

Στην περίπτωση μη παραίτησής του, δεν αποκλείεται ακόμη και η διάσπαση της παράταξης, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν θα ασχοληθεί με την παράταξη ο σημερινός ευρωβουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Τζόκερ της ενημέρωσης
Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με το ζόρι
Αίτημα άρσης ασυλίας 8 χρόνια μετά!
ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος νέα ατζέντα
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς
ΟΗΕ
Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σύσκεψη στο Αμυνας με Ζανιά για τα δάνεια των στρατιωτικών
Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Κύπρος
Βλέπει βιώσιμο το κυπριακό χρέος η Pimco
Συγκοινωνίες
ΟΑΣΘ: χειρόφρενο για τα «φέσια»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δόση από ΔΝΤ και αναμονή για την έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκτός ΕΛ.ΑΣ. 222 επίορκοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζαχάρω: στο σκαμνί για τις κατεδαφίσεις
Μακεδονία
Εκανε δεκτή την τροπολογία για ιμάμηδες
Άλλες ειδήσεις
Παπανδρέου: Δεν ήταν συνεργάσιμος ο Σαμαράς
Χειρουργήθηκε στον «Ερυθρό» για ανεύρυσμα ο Μ. Λιάπης
Μπακογιάννη: Επικίνδυνη η τεχνητή ένταση με τη βία
Προσεχώς Κόμμα Λοβέρδου