Έντυπη Έκδοση

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ» ΔΙΑΡΡΕΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΣΦΗΝΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ

«Γραφειοκρατική» παρέμβαση του επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, επιχειρούν να αξιοποιήσουν από χθες τα Σκόπια, που αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στην Αθήνα εμφανίζοντας την ελληνική πλευρά υπεύθυνη για τη διαιώνιση της «εκκρεμότητας» της ονομασίας.

Βασιλάκης και Νίμιτς σε νέο ραντεβού στα τέλη Γενάρη Βασιλάκης και Νίμιτς σε νέο ραντεβού στα τέλη Γενάρη Επιδιώκοντας να «αναβαθμίσει» το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Στέφαν Φούλε απέστειλε με επιστολή του στις 20 Δεκεμβρίου πρόταση προς τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον ομόλογό του Νίκολα Ποπόσκι για μία νέα συνάντηση των δύο πλευρών προκειμένου να δοθεί συνέχεια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω της προώθησης της ελληνικής πρωτοβουλίας για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Τέλη Γενάρη

Επί της ουσίας, ο κ. Φούλε «μπαίνει σφήνα» στον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, παρ' ότι το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει αυτή τη διάσταση.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα, εστίασε στο γεγονός ότι «στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι υφιστάμενοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου η τελευταία να έχει ουσιαστική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι πλέον η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.».

Η Αθήνα στο μεταξύ έχει το βλέμμα στραμμένο στην προσεχή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών (οι πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ζόραν Γιόλεφσκι) με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, που είναι προγραμματισμένη για τις 29-30 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Παίζουν δύο

Τα Σκόπια, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Νίκολα Ποπόσκι, βλέπουν θετικά την πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου, «εγκρίνοντας» αυτή την πρωτοβουλία του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για το ζήτημα της ονομασίας από τον ειδικό διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

Οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ, όπως έχει κάνει σαφές η Αθήνα, που έχουν διαμορφωθεί βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν σχετίζονται με τη διαδικασία της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκόπια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Τζόκερ της ενημέρωσης
Βουλή
Στρίβειν διά της κάλπης
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
Η προϊστορία
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με το ζόρι
Αίτημα άρσης ασυλίας 8 χρόνια μετά!
ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος νέα ατζέντα
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΚΕ: κόντρα «υψηλής τάσης» με προεδρικούς
ΟΗΕ
Τα Σκόπια πιέζουν με Φούλε, η Αθήνα επιμένει με ΟΗΕ
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σύσκεψη στο Αμυνας με Ζανιά για τα δάνεια των στρατιωτικών
Επενδύσεις
Ο εμίρης και ο «άμισθος» φίλος
Τρεις μνηστήρες στο Ελληνικό
Κύπρος
Βλέπει βιώσιμο το κυπριακό χρέος η Pimco
Συγκοινωνίες
ΟΑΣΘ: χειρόφρενο για τα «φέσια»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δόση από ΔΝΤ και αναμονή για την έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκτός ΕΛ.ΑΣ. 222 επίορκοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζαχάρω: στο σκαμνί για τις κατεδαφίσεις
Μακεδονία
Εκανε δεκτή την τροπολογία για ιμάμηδες
Άλλες ειδήσεις
Παπανδρέου: Δεν ήταν συνεργάσιμος ο Σαμαράς
Χειρουργήθηκε στον «Ερυθρό» για ανεύρυσμα ο Μ. Λιάπης
Μπακογιάννη: Επικίνδυνη η τεχνητή ένταση με τη βία
Προσεχώς Κόμμα Λοβέρδου