Έντυπη Έκδοση

Τέχνες & Πολιτισμός

Κι αυτά...

  • Ενθουσιώδη σχόλια για το Μουσείο Hinzert Γερμανίας

    Υμνος του τριγώνου

    Με 3.000 τριγωνικές επιφάνειες 12 χιλιοστών χάλυβα, πολλή φαντασία, διαίσθηση και μαθηματική σκέψη μπορεί κανείς να κατασκευάσει μουσείο. Και εγένετο.

    Είναι το Μουσείο και Κέντρο Εγγράφων Hinzert, έργο βραβευμένο, όπως ανακοινώθηκε χθες από τα διεθνή «Αρχιτεκτονικά νέα» (ArchDaily), «για τα σχεδιαστικά ερωτήματα που θέτει σχετικά με πολιτικές και εδαφικές παραμορφώσεις της περιοχής». Βρίσκεται σε τοπίο της γερμανικής υπαίθρου όπου παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε και ως τόπος εξορίας για πολιτικούς κρατούμενους 20 και πλέον χωρών.

    Αυτό το μουσείο δεν θυμίζει διόλου μια συμβατική κατασκευή, καθώς δεν προσφέρει οπτικό διαχωρισμό μεταξύ πρόσοψης και οροφής. Είναι το λεγόμενο «όλα σε ένα». Εκτείνεται σε μήκος 43 μέτρων και φέρει μια ελαφριά κλίση. Το δε ύψος της κατασκευής δεν ξεπερνά τα 7 μέτρα.

    Το έργο συναρμολογήθηκε in situ από 12 έτοιμα συγκολλημένα τμήματα, που μόλις έφτασαν στο χώρο συνδέθηκαν μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουν ένα άκαμπτα διπλωμένο κοκκινωπό χαλύβδινο περίβλημα. Το μουσείο αναπτύχθηκε σχεδιαστικά εκ των έσω, όπου μέσα σε αυτό συνυπάρχουν οπτικά ένας επιμήκης εκθεσιακός χώρος, αίθουσα σεμιναρίων, βιβλιοθήκη, αρχεία και μια σειρά από αυτόνομες μονάδες αρχείων και γραφείων. Μεγάλου μεγέθους εκθέματα καθώς και μικρά ερευνητικά τμήματα εξαπλώνονται στο εξωτερικό τοπίο και, έτσι, ο όγκος ενώνεται με τον περιβάλλοντα χώρο.

    Ιστορικό υλικό και κειμήλια στεγάζονται μέσα στο κτήριο με εσωστρεφή τρόπο. Μόνο ένα άνοιγμα στο τοπίο καθορίζει την κύρια οπτική φυγή, τη θέση και τη σχέση του κτηρίου με το παρόν και το παρελθόν του. Η κατασκευαστική πρωτοτυπία όμως είναι πως το εσωτερικό του κτηρίου, που αποτελείται από τριγωνικά ξύλινα κοντραπλακέ, παρουσιάζει σύγχρονης μορφής τοιχογραφίες με εγχάρακτες εικόνες και κείμενα. Κάποια από τα τριγωνικά πανέλα είναι φεγγίτες που, ενώ είναι μονωμένα για την προστασία των εγγράφων υπό συντήρηση, ανοίγουν οπτικό και ουσιαστικό δίαυλο με την επιδερμίδα του κτηρίου, ως επίσης με τον περιβάλλοντα χώρο.

    Σχεδιάστηκε από την ομάδα των καθηγητών Βόλφγκανγκ Λορς (W. Lorch) και Νικολάους Χιρς (Ν. Hirsch).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Επέλαση Ελλήνων στη Γερμανία
Κριτική κινηματογράφου
Σε πρώτο πλάνο ρατσισμός και καπιταλισμός
Pieta
πολιτισμός
Στα δύσκολα φαίνεται η ποιότητα
Υπουργείο Πολιτισμού
Απαράδεκτο σενάριο κλοπής από μουσείο
Θέατρο
Θυσιάζεται ο λαός, αλλά όχι ο πολιτικός
Βιβλίο
Μήλον της Εριδος η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Αρχαιολογία
Και χωρίζουν και μετακομίζουν
Εκκλησιαστικά & Θρησκευτικά
Καπνικαρέας lifting
Άλλες ειδήσεις
Εικαστικά
Τζάνγκο ο τιμωρός
Το κεφάλαιο
Οικονομία χωρίς τσιγκουνιές