Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ: ΜΟΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Χωρίς στήριξη όσοι δεν θα τηρούν κανόνες

Οι χώρες της ευρωζώνης που δεν θα τηρούν τους κανόνες του γερμανικής εμπνεύσεως Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα «τιμωρούνται» με τη στέρηση του δικαιώματος προσφυγής στον μόνιμο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ανγκελα Μέρκελ, με το οποίο συμφωνεί και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε.

Το γερμανογαλλικό σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα αποτελεί από χθες αντικείμενο διαβουλεύσεων του προέδρου των «27» Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ με τα κράτη-μέλη, με στόχο να βρεθούν πεδία συμβιβασμού εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης. «Θέλω να έχω μια ανοιχτή και περιεκτική συζήτηση με τα κράτη-μέλη για το πώς θα επιτύχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση», δήλωσε χθες ο Χ.Β. Ρόμπαϊ.

Οι διαβουλεύσεις του προέδρου των «27» θα επικεντρωθούν στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέλαβαν την επίτευξη σύγκλισης θέσεων για το πώς θα ενισχυθεί το σημερινό Ταμείο και τις βασικές πτυχές λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού που θα το διαδεχθεί από το 2013.

Οπως έγινε γνωστό, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να αφιερωθεί το δείπνο της συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, με στόχο να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία, αφήνοντας έτσι τις εκκρεμότητες σχετικά με το Ταμείο και τον μηχανισμό για τη σύνοδο που θα συνέλθει στα τέλη Μαρτίου (24-25).

Η καγκελάριος επιθυμεί να κλείσει πρώτα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ώστε να παρουσιάσει την πολιτική συμφωνία ως επιτυχία της στις κρίσιμες εκλογές που την αναμένουν στη Γερμανία και, επιπλέον, να διαθέτει ευχέρεια κινήσεων στη συζήτηση για το Ταμείο και τον μηχανισμό στα τέλη Μαρτίου.

Ενα από τα μέτρα, λοιπόν, που προτείνει είναι να επιβάλλεται ως κύρωση σε ένα κράτος-μέλος που δεν τηρεί τους κανόνες του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας (όριο ηλικίας στη συνταξιοδότηση, κατάργηση της ΑΤΑ, σύγκλιση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων...) η αφαίρεση του δικαιώματος προσφυγής στον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γ. Παπανδρέου
Στο σταθμό του Μονάχου...
Υπουργείο Εξωτερικών
Απλήρωτοι οι υπάλληλοι σε πρεσβείες
Υπόθεση των ομολόγων
Σε απολογία τρεις του ΤΣΠΕΑΘ για τα δομημένα
ΟΠΑΠ
Εκτεθειμένοι διοίκηση ΟΠΑΠ και υπουργός
Βουλή
Βγενόπουλος: Επιμήκυνση δανείου στο Ντυνάν αν γίνει έλεγχος
Τέρμα πλέον οι συνεντεύξεις, ζητεί διάλογο για τα 50 δισ.
Κυβέρνηση
Το Ελληνικό σέρνει πρώτο το χορό
Ευρωζώνη
Χωρίς στήριξη όσοι δεν θα τηρούν κανόνες
ΣΥΡΙΖΑ
«Επανεκκίνηση» ΣΥΡΙΖΑ με κόντρα μανιφέστο
Νέα Δημοκρατία
«Ετοιμοι για όλα», από νέο στρατηγείο
KKE
«Οχι» Παπαρήγα στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ
Δήμος Αθηναίων
Κόντρες για τις τρύπες στο Δήμο Αθηναίων
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
«Παραιτήσου» ο υπουργός, «δεν παραιτούμαι» ο γενικός
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Βενιζέλος: Υπό μελέτη αγωγές για τα υποβρύχια
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοιχτές απορίες για κλειστά επαγγέλματα
Αρειος Πάγος
Στοπ του Αρείου Πάγου στην έκδοση Κούρδου στην Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Παπανδρέου στη Θράκη
Δημαρχείο Ζαχάρως