Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τέρμα πλέον οι συνεντεύξεις, ζητεί διάλογο για τα 50 δισ.

Σε νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη δίνη στην οποία στροβιλίζεται η κυβέρνηση λόγω της περιβόητης συνέντευξης των εκπροσώπων της τρόικας προχώρησε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, αλλά επί της ουσίας οι ενστάσεις του αφορούσαν το «περιτύλιγμα» και όχι την ουσία των δηλώσεων των δανειστών μας.

«Αν δεν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαβουλευτεί και να εξηγήσει τι σημαίνει να βάζεις ένα στόχο 50 δισ., πώς θα το κάνεις, με ποιο σκοπό, αλλά και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, καταδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εξακολούθησε στο ίδιο πνεύμα: «Σε μια χώρα που αφήνουμε ανεκμετάλλευτη τη δημόσια περιουσία έπρεπε να συζητούμε πώς θα το κάνουμε και όχι γιατί το κάνουμε. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και φιλόδοξο στόχο που ακόμη και αν δεν τον πετύχουμε πλήρως θα έχουμε καταγράψει τη δημόσια περιουσία».

Το κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων δεν θα επαναληφθεί, ενώ κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Κατηγορώ από Ν.Δ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης απέρριψε την πρόταση. Κατηγόρησε δε τον Γ. Παπακωνσταντίνου για υποκρισία και ψεύδη και ζήτησε να παραιτηθεί. Οι αιτιάσεις του αφορούσαν τον ισχυρισμό του υπουργού ότι ήταν ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς που είχε πρωτοθέσει θέμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ, με χαρακτήρα μάλιστα «μνημονιακής υποχρέωσης».

Στην αντιπαράθεση, που μονοπώλησε σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, πήραν μέρος και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Αντ. Σαμαρά.

Στήριξη Καρατζαφέρη

Ο Γ. Καρατζαφέρης κατέστησε σαφές ότι θα συμμετάσχει στον διάλογο της κυβέρνησης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «αν αποτύχει ο Παπακωνσταντίνου, θα αποτύχει και η Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, αμέριστη στήριξη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν τον λόγο. Οι Ν. Αλευράς, Εκτ. Νασιώκας, Κ. Γείτονας, Σπ. Μαργέλης κ.ά. τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο ίδιο ύφος και ο Ν. Σαλαγιάννης, αλλά αιχμηρότερος, ζήτησε από την κυβέρνηση «να συνέλθει και να ξανασχεδιάσει επειδή τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα».

Παπαρήγα: Για 99 χρόνια

Οσο για την Αλέκα Παπαρήγα, αναρωτήθηκε αν η εκχώρηση βουνών και δασών για 99 χρόνια σημαίνει ότι παραμένουν ελληνική ιδιοκτησία.

Η γ.γ. του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η παράδοση δημόσιας γης στους κεφαλαιοκράτες δεν επιφέρει και βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και κατέληξε λέγοντας πως έχει ήδη εκχωρηθεί δημόσια περιουσία φέροντας ως παράδειγμα το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε οξύτατους τόνους καταλόγισε στη κυβέρνηση ότι «βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα».

Τέλος, ο Φ. Κουβέλης από τη Δημοκρατική Αριστερά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διάλογο στα πολιτικά κόμματα μετά την «ιταμή συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Βουλή
Βγενόπουλος: Επιμήκυνση δανείου στο Ντυνάν αν γίνει έλεγχος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γ. Παπανδρέου
Στο σταθμό του Μονάχου...
Υπουργείο Εξωτερικών
Απλήρωτοι οι υπάλληλοι σε πρεσβείες
Υπόθεση των ομολόγων
Σε απολογία τρεις του ΤΣΠΕΑΘ για τα δομημένα
ΟΠΑΠ
Εκτεθειμένοι διοίκηση ΟΠΑΠ και υπουργός
Βουλή
Βγενόπουλος: Επιμήκυνση δανείου στο Ντυνάν αν γίνει έλεγχος
Τέρμα πλέον οι συνεντεύξεις, ζητεί διάλογο για τα 50 δισ.
Κυβέρνηση
Το Ελληνικό σέρνει πρώτο το χορό
Ευρωζώνη
Χωρίς στήριξη όσοι δεν θα τηρούν κανόνες
ΣΥΡΙΖΑ
«Επανεκκίνηση» ΣΥΡΙΖΑ με κόντρα μανιφέστο
Νέα Δημοκρατία
«Ετοιμοι για όλα», από νέο στρατηγείο
KKE
«Οχι» Παπαρήγα στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ
Δήμος Αθηναίων
Κόντρες για τις τρύπες στο Δήμο Αθηναίων
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
«Παραιτήσου» ο υπουργός, «δεν παραιτούμαι» ο γενικός
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Βενιζέλος: Υπό μελέτη αγωγές για τα υποβρύχια
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοιχτές απορίες για κλειστά επαγγέλματα
Αρειος Πάγος
Στοπ του Αρείου Πάγου στην έκδοση Κούρδου στην Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Παπανδρέου στη Θράκη
Δημαρχείο Ζαχάρως