Έντυπη Έκδοση

ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ... ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

«Επανεκκίνηση» ΣΥΡΙΖΑ με κόντρα μανιφέστο

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε την «επανεκκίνηση» του σχήματος της Αριστεράς, ένα κομμάτι του -το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής- που εκπροσωπείται από τον Αλέκο Αλαβάνο δημοσιοποίησε το δικό του μανιφέστο εννέα θέσεων και ανακοίνωσε ότι διοργανώνει Πανελλαδική Σύσκεψη στις 11 και 12 Μαρτίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του ΣΥΝ- ανακοίνωσε ότι «η επανεκκίνηση της λειτουργίας των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολιτική επιλογή των δυνάμεων που τον συναπαρτίζουν». Και οι δυνάμεις αυτές μεταξύ άλλων αποφάσισαν:

*Τη μετατροπή της Γραμματείας σε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

*Τη δημιουργία μιας ενδεκαμελούς Γραμματείας που θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

*Την άμεση επαναλειτουργία του γραφείου Τύπου, με εκπρόσωπο Τύπου, του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει τον ερχόμενο Μάιο την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Η ανακοίνωση του συμμαχικού σχήματος επί της ουσίας περιγράφει και την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΣΥΝ απέναντι στην πολιτική συμμαχία. Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ είχε προτείνει το βάρος να πέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και είχε επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει εξάμηνο μορατόριουμ. Τον περασμένο Νοέμβριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή είχε περιγράψει τους «δύο δρόμους». Ο πρώτος δρόμος εστίαζε στο σεβασμό των διαφορών και ο δεύτερος στην αναζήτηση νέων σχημάτων και νέων μορφών συνεργασίας, απ' όλο το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, στο κείμενό του το «Μέτωπο» συστήνεται, τονίζοντας ότι «δεν είναι ένα ακόμα κόμμα ή σχήμα της Αριστεράς. Είναι πρωτοβουλία για τη συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου να αποτελέσουν τη σπονδυλική στήλη ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου».

Και ενώ, όπως ισχυρίζεται, υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν το «Μέτωπο», αλλά θεωρούν ότι το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι πλέον απαξιωμένο είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ενότητας ή το εύρος που πρέπει αυτή να πάρει.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στο μανιφέστο αναφέρεται επίσης ότι το «Μέτωπο» «δεν μπορεί να ανθίσει παρά μόνο σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από καταστάσεις που τις χαρακτηρίζουν το τέλμα, η αμηχανία, η στασιμότητα, η ιεραρχία, η επιβολή. Είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να ανθίσει μόνο σε συνθήκες συντροφικότητας, διαφάνειας, αλληλοεκτίμησης».

Παρ' όλα αυτά, ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, περιγράφοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Ο,τι σήμερα ενώνει και να εμπνέει. Με αυτή την έννοια, η ενωτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ώς τα αριστερά της Αριστεράς, ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου, της κυβέρνησης και της τρόικας και για μια νέα πορεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Αποστάσεις Αλαβάνου, ΚΟΕ από την «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γ. Παπανδρέου
Στο σταθμό του Μονάχου...
Υπουργείο Εξωτερικών
Απλήρωτοι οι υπάλληλοι σε πρεσβείες
Υπόθεση των ομολόγων
Σε απολογία τρεις του ΤΣΠΕΑΘ για τα δομημένα
ΟΠΑΠ
Εκτεθειμένοι διοίκηση ΟΠΑΠ και υπουργός
Βουλή
Βγενόπουλος: Επιμήκυνση δανείου στο Ντυνάν αν γίνει έλεγχος
Τέρμα πλέον οι συνεντεύξεις, ζητεί διάλογο για τα 50 δισ.
Κυβέρνηση
Το Ελληνικό σέρνει πρώτο το χορό
Ευρωζώνη
Χωρίς στήριξη όσοι δεν θα τηρούν κανόνες
ΣΥΡΙΖΑ
«Επανεκκίνηση» ΣΥΡΙΖΑ με κόντρα μανιφέστο
Νέα Δημοκρατία
«Ετοιμοι για όλα», από νέο στρατηγείο
KKE
«Οχι» Παπαρήγα στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ
Δήμος Αθηναίων
Κόντρες για τις τρύπες στο Δήμο Αθηναίων
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
«Παραιτήσου» ο υπουργός, «δεν παραιτούμαι» ο γενικός
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Βενιζέλος: Υπό μελέτη αγωγές για τα υποβρύχια
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοιχτές απορίες για κλειστά επαγγέλματα
Αρειος Πάγος
Στοπ του Αρείου Πάγου στην έκδοση Κούρδου στην Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Παπανδρέου στη Θράκη
Δημαρχείο Ζαχάρως