Έντυπη Έκδοση

ΛΙΒΥΗ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Διαδήλωση - μήνυμα στον Καντάφι

Είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα ξημέρωσε η σημερινή «ημέρα οργής» στη Λιβύη, αφού η αστυνομία διέλυσε χθες βίαια διαδήλωση στη Βεγγάζη και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι έτσι οι αρχές επιδιώκουν να φοβίσουν τον κόσμο για να μη συμμετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα σε Αίγυπτο και Τυνησία, οι Λίβυοι συνεννοήθηκαν μέσω Twitter και Facebook και οργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης διαδήλωση στη Βεγγάζη, με αφορμή τη σύλληψη του δικηγόρου Φατχί Ταρμπέλ, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ταρμπέλ οδηγήθηκε στον ανώτατο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας Αμπντουλά αλ Σανούζι και ύστερα από συνομιλία μαζί του, αφέθηκε ελεύθερος, ίσως λόγω της διαδήλωσης η οποία ξεκίνησε έξω από τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην πόλη. Δεν ήταν μεγάλη, περίπου 500 άτομα, αλλά το ότι έγινε δείχνει πως ο λαός στη Λιβύη έχει πάρει θάρρος από την έκβαση των διαδηλώσεων στις δύο διπλανές χώρες, Αίγυπτο και Τυνησία. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην παραλία και μετά επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης, παρά την απελευθέρωση του Ταρμπέλ. Τα συνθήματα στράφηκαν κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. «Οχι στον Θεό, ναι στον Αλλάχ. Ο Καντάφι είναι εχθρός του Αλλάχ» και «κάτω η διαφθορά», ήταν τα κυριότερα. Η διαδήλωση διήρκεσε ώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η αιματηρή εξέγερση

Κατά την ηλεκτρονική εφημερίδα «Αλ Μανάρα», υποκινήθηκε από την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων από την εξέγερση στις διαβόητες φυλακές του Αμπού Σαλίμ, το 1996, με 1.000 νεκρούς. Την επιτροπή συντονίζει ο Ταρμπέλ. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να αποζημιώσει τους συγγενείς, οι οποίοι όμως ζητούν και την τιμωρία των υπευθύνων.

Πίσω από αυτό υπάρχουν ισχυρότατα αιτήματα για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ετσι οργανώθηκε και η σημερινή «ημέρα οργής». Αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει τώρα ότι η βίαιη διάλυση της μικρής διαδήλωσης στη Βεγγάζη έγινε για να υπονομευτεί η σημερινή μεγάλη διαδήλωση.

Ανοιξε πυρ η αστυνομία

Αστυνομία και ένοπλοι υποστηρικτές της κυβέρνησης, κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Χρησιμοποίησαν ελαστικές σφαίρες και αντλίες νερού. Ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε, ανωνύμως, 14 τραυματίες εκ των οποίων 10 αστυνομικοί. Είπε ότι οι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και πέτρες. Η εφημερίδα «Κουρίνα» (του γιου του Καντάφι), επικαλούμενη τον διευθυντή τοπικού νοσοκομείου, έγραψε ότι τραυματίστηκαν 38 άτομα, οι περισσότεροι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Τα επίσημα ΜΜΕ δεν ανέφεραν τίποτα για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μετέδωσαν όμως ότι έγιναν φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις σε Τρίπολη, Βεγγάζη, Σύρτη και Σέμπχα. Η Ε.Ε. κάλεσε τη Λιβύη να επιτρέψει την ελευθερία έκφρασης και να αποφύγει τη βία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Διαδήλωση - μήνυμα στον Καντάφι
Αίγυπτος
Το στρατιωτικό καθεστώς αντιμέτωπο με διαδηλώσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες
Ιράν
Ιράν: καθεστωτικές φωνές «μίσους» ζητούν την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης
Ισραήλ
Νέα ένταση στο «τρίγωνο» Ισραήλ-Ιράν- Χεζμπολάχ
Υεμένη
Αίμα στην Υεμένη
Παγκόσμια Τράπεζα
Σε 6 μήνες, 44 εκατ. φτωχοί
Τουρκία
Τουρκία: για παρακολούθηση τηλεφώνων μιλάει η αντιπολίτευση
Τούρκος πανεπιστημιακός «χρέωσε» το βιασμό, κατά το ήμισυ, στις γυναίκες
ΗΠΑ
ΗΠΑ: η Πολιτεία της Ν. Ντακότας «αθωώνει» τη δολοφονία γιατρού που κάνει άμβλωση
Αίτημα Γερμανών αστυνομικών
Ευρω-ακτοφυλακή στη Μεσόγειο;
Ιταλία
Δύο πλοιάρια με μετανάστες στη Σικελία
Άλλες ειδήσεις
Τα κανονικά παιδιά