Έντυπη Έκδοση

Νέα ένταση στο «τρίγωνο» Ισραήλ-Ιράν- Χεζμπολάχ

Κλίμα έντασης διαμορφώνεται για άλλη μια φορά ανάμεσα στο Ισραήλ και δύο από τους κυριότερους εχθρούς του, το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία αναμενόταν να περάσουν χθες τη νύχτα από τη διώρυγα με προορισμό τη Συρία. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί από το 1979 και παρ' όλο που η παρουσία των δύο πλοίων στη Μεσόγειο (μια φρεγάτα και ένα πλοίο εφοδιασμού) δεν συνιστούν ιδιαίτερη απειλή για το Ισραήλ -ο σκοπός της αποστολής φέρεται να είναι εκπαιδευτικός- είναι ο συμβολισμός της κίνησης αυτής που φαίνεται να εξοργίζει την ισραηλινή ηγεσία: «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η διεθνής κοινότητα δεν ασχολείται με τις επαναλαμβανόμενες ιρανικές προκλήσεις. Πρέπει όμως να καταλάβει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί ν' αγνοεί τις προκλήσεις αυτές για πάντα» είπε ο Λίμπερμαν σε ομιλία του ενώπιον των προέδρων των κυριότερων αμερικανικών εβραϊκών ενώσεων, διαβλέποντας στην αποστολή των πλοίων «το αυξανόμενο θράσος» των Ιρανών.

Νέες εντάσεις ξέσπασαν εν τω μεταξύ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, με αφορμή τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπάρακ ενώπιον του νέου αρχηγού του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντζ και ισραηλινών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο Μπάρακ κάλεσε τα στρατεύματα να είναι έτοιμα για κάθε δοκιμασία γιατί δεν αποκλείεται να κληθούν να εισβάλουν εκ νέου στη γειτονική χώρα. Η αντίδραση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν άμεση: απείλησε με κατάληψη «της Γαλιλαίας» σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης και προειδοποίησε τους Ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς να φυλάγονται, γιατί η οργάνωσή του είναι αποφασισμένη να εκδικηθεί για τη δολοφονία του διοικητή της Ιμάντ Μουγνίγιε πριν από τρία χρόνια στη Δαμασκό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ιράν
Ισραήλ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Διαδήλωση - μήνυμα στον Καντάφι
Αίγυπτος
Το στρατιωτικό καθεστώς αντιμέτωπο με διαδηλώσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες
Ιράν
Ιράν: καθεστωτικές φωνές «μίσους» ζητούν την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης
Ισραήλ
Νέα ένταση στο «τρίγωνο» Ισραήλ-Ιράν- Χεζμπολάχ
Υεμένη
Αίμα στην Υεμένη
Παγκόσμια Τράπεζα
Σε 6 μήνες, 44 εκατ. φτωχοί
Τουρκία
Τουρκία: για παρακολούθηση τηλεφώνων μιλάει η αντιπολίτευση
Τούρκος πανεπιστημιακός «χρέωσε» το βιασμό, κατά το ήμισυ, στις γυναίκες
ΗΠΑ
ΗΠΑ: η Πολιτεία της Ν. Ντακότας «αθωώνει» τη δολοφονία γιατρού που κάνει άμβλωση
Αίτημα Γερμανών αστυνομικών
Ευρω-ακτοφυλακή στη Μεσόγειο;
Ιταλία
Δύο πλοιάρια με μετανάστες στη Σικελία
Άλλες ειδήσεις
Τα κανονικά παιδιά