Έντυπη Έκδοση

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ «ΑΝΗΣΥΧΕΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σε 6 μήνες, 44 εκατ. φτωχοί

Σε «επικίνδυνα επίπεδα» έχουν ανεβεί οι τιμές των τροφίμων, με αποτέλεσμα μέσα στο εξάμηνο Ιούνιος 2010 - Ιανουάριος 2011 44 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν περάσει το όριο της φτώχειας, διαπιστώνει καταγραφή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων στον κόσμο αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ώς το τέλος του έτους.

Μέσα στο εξάμηνο Ιουνίου 2010 - Ιανουαρίου 2011, 44 εκατ. άνθρωποι πέρασαν στο φάσμα της φτώχειας, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποσιτιζόμενων στον κόσμο στο 1 δισ. (φωτ. ΑΠΕ) Μέσα στο εξάμηνο Ιουνίου 2010 - Ιανουαρίου 2011, 44 εκατ. άνθρωποι πέρασαν στο φάσμα της φτώχειας, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποσιτιζόμενων στον κόσμο στο 1 δισ. (φωτ. ΑΠΕ) «Η τάση προς το 1 δισ. προκαλεί ανησυχία. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα και εκατομμύρια άνθρωποι φτωχαίνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερ Ζέλικ. «Η πίεση ασκείται κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, που δαπανούν το μισό και πλέον του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων». Ο Ζέλικ τόνισε ότι το γεγονός πως η αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών διατροφής έρχεται τόσο σύντομα, μετά τη μεγάλη κρίση του 2007-2008, δεν είναι «μεμονωμένο». Αντιθέτως, προέβλεψε, ότι η ζήτηση μακροπρόθεσμα θα διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές «για πολλά χρόνια». Οι τιμές είναι υψηλές -έχουν σημειώσει αύξηση 27% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- είναι όμως κατά 3% χαμηλότερες από την περίοδο της κρίσης προ τριετίας.

Φρένο στην κερδοσκοπία

Η ανησυχία για τις κλιμακούμενες τιμές των τροφίμων τροφοδοτεί φόβους για τη γενικότερη επισιτιστική ασφάλεια, θέμα το οποίο θα συζητήσουν στην αυριανή σύνοδό τους στο Παρίσι υπουργοί Εξωτερικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τον όμιλο των είκοσι αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών (G20). Η Γαλλία, που ασκεί την προεδρία του G20, έχει βάλει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα και επιδιώκει να προωθήσει σειρά προτάσεων, όπως ο αυστηρότερος έλεγχος σε όποιον επιχειρήσει να κερδοσκοπήσει, οι περιορισμοί στη χρήση του εργαλείου απαγόρευσης εξαγωγής. Η Βραζιλία ξεκαθάρισε πάντως προχθές ότι «τάσσεται εναντίον κάθε μηχανισμού ελέγχου και ρύθμισης των τιμών των αγαθών». «Οι τιμές θα πέσουν, φυσικά, από τη στιγμή που η αγορά θα αρχίσει να επαναλειτουργεί», είπε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Διαδήλωση - μήνυμα στον Καντάφι
Αίγυπτος
Το στρατιωτικό καθεστώς αντιμέτωπο με διαδηλώσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες
Ιράν
Ιράν: καθεστωτικές φωνές «μίσους» ζητούν την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης
Ισραήλ
Νέα ένταση στο «τρίγωνο» Ισραήλ-Ιράν- Χεζμπολάχ
Υεμένη
Αίμα στην Υεμένη
Παγκόσμια Τράπεζα
Σε 6 μήνες, 44 εκατ. φτωχοί
Τουρκία
Τουρκία: για παρακολούθηση τηλεφώνων μιλάει η αντιπολίτευση
Τούρκος πανεπιστημιακός «χρέωσε» το βιασμό, κατά το ήμισυ, στις γυναίκες
ΗΠΑ
ΗΠΑ: η Πολιτεία της Ν. Ντακότας «αθωώνει» τη δολοφονία γιατρού που κάνει άμβλωση
Αίτημα Γερμανών αστυνομικών
Ευρω-ακτοφυλακή στη Μεσόγειο;
Ιταλία
Δύο πλοιάρια με μετανάστες στη Σικελία
Άλλες ειδήσεις
Τα κανονικά παιδιά