Έντυπη Έκδοση

Δύο πλοιάρια με μετανάστες στη Σικελία

Δύο πλοιάρια με περίπου 100 μετανάστες, που δήλωσαν ότι είναι Αιγύπτιοι, κατέπλευσαν χθες στη Σικελία, κίνηση που όπως ερμηνεύεται από αναλυτές δικαιολογεί ίσως τους φόβους των αρχών για ένα ισχυρό κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη εξαιτίας των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.

Ενα μεγάλο σκάφος με 66 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι, αναχαιτίστηκε στη Σικελία, κοντά στο Ποτσάλο, ενώ ένα δεύτερο με άλλους 30 κατέπλευσε στην κοντινή Ραγκούζα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση.

Περισσότεροι από 5.330 Τυνήσιοι μετανάστες έχουν ήδη φτάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως σημειώνεται κύμα εξόδου από την Αίγυπτο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάντως ετοιμάζονται για μεγάλη συρροή μεταναστών, «κρίση» που προβλέπεται να θέσει σε δοκιμασία τη μεταναστευτική τους πολιτική.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι για τις ευρωπαϊκές χώρες. Μπορούν αμέσως να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα της δημοκρατικής αλλαγής (στη Μέση Ανατολή). Εκεί που πιθανότατα διαμόρφωναν την πολιτική τους σε ένα συγκεκριμένο status quo, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις», δήλωσε ο Αντερς Κόμπας, υπεύθυνος των αποστολών της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, έχει ήδη απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για ανάληψη δράσης προς αντιμετώπιση της «βιβλικής εξόδου», όπως τη χαρακτήρισε από χώρες όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, μετά την ανατροπή των καθεστώτων τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Διαδήλωση - μήνυμα στον Καντάφι
Αίγυπτος
Το στρατιωτικό καθεστώς αντιμέτωπο με διαδηλώσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες
Ιράν
Ιράν: καθεστωτικές φωνές «μίσους» ζητούν την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης
Ισραήλ
Νέα ένταση στο «τρίγωνο» Ισραήλ-Ιράν- Χεζμπολάχ
Υεμένη
Αίμα στην Υεμένη
Παγκόσμια Τράπεζα
Σε 6 μήνες, 44 εκατ. φτωχοί
Τουρκία
Τουρκία: για παρακολούθηση τηλεφώνων μιλάει η αντιπολίτευση
Τούρκος πανεπιστημιακός «χρέωσε» το βιασμό, κατά το ήμισυ, στις γυναίκες
ΗΠΑ
ΗΠΑ: η Πολιτεία της Ν. Ντακότας «αθωώνει» τη δολοφονία γιατρού που κάνει άμβλωση
Αίτημα Γερμανών αστυνομικών
Ευρω-ακτοφυλακή στη Μεσόγειο;
Ιταλία
Δύο πλοιάρια με μετανάστες στη Σικελία
Άλλες ειδήσεις
Τα κανονικά παιδιά