Έντυπη Έκδοση

ΑΦΟΡΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ * ΨΗΦΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

Στο υπουργικό το τρίτο ηλεκτροσόκ

Το διακόπτη για να ενεργοποιηθεί η τρίτη φάση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο ανοίγει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Σ'αυτό θα συζητηθούν οι γενικές αρχές του πολυνομοσχεδίου της Τίνας Μπιρμπίλη για τα δίκτυα και τις υποδομές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τα δικαιώματα των καταναλωτών στις απελευθερωμένες αγορές και η αναβάθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί και ψηφιστεί μέχρι τις 3 Μαρτίου, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Μνημόνιο, θα παίξει το ρόλο κερκόπορτας για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, αφού ουσιαστικά άρχεται να «κλειδώσει» ήδη προαποφασισμένες αλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ άλλων, θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα «σπάσουν» οι ενιαίες σήμερα δραστηριότητες της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας και τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Παράλληλα θα αποσαφηνίζει το καθεστώς που θα ισχύσει για τις υποδομές (αγωγοί, δίκτυα) στο φυσικό αέριο εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο σημερινός κώδικας προμήθειας εμφανίζει μεγάλα κενά και δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα των καταναλωτών. Με το νέο κώδικα προμήθειας η δυνατότητα επιλογής ή αλλαγής προμηθευτή ρεύματος θα είναι πιο εύκολη και κυρίως ξεκάθαρη, ενώ προκύπτουν μεγάλα οφέλη ως προς την ποιότητα υπηρεσιών που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές από τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν όποτε θέλουν προμηθευτή καταγγέλλοντας τη σύμβασή τους, χωρίς προκαθορισμένο όριο.

Σε ένα μήνα η λύση σύμβασης

Σήμερα η σύμβαση λύνεται σε 3 έως 12 μήνες, ενώ με το νέο κώδικα, σε έναν μήνα. Η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ωστόσο, χωρίς να πληρώνεται αποζημίωση αν σπάσει, ορίζεται στον ένα χρόνο. Στα συμβόλαια θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι ευνοϊκότεροι όροι και οι τιμές που προσφέρονται, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε πλευράς.

Προβλέπεται ευέλικτη διαδικασία στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Για να κηρυχθεί ο πελάτης υπερήμερος επειδή δεν πληρώνει λογαριασμούς, δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι και 3,5 μηνών. Με κάθε λογαριασμό θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες στον πελάτη για τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης δαφορών με την προμηθεύτρια εταιρεία.

Για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών (νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη κ.ά.) ο κώδικας απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση των προμηθευτών να προειδοποιούν ατομικά τους πελάτες τους τουλάχιστον δύο μήνες πριν αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους ή ένα μήνα πριν τροποποιήσουν τη σύμβασή τους.

Αλλαγές σε όρους της σύμβασης μπορούν να ζητούν και οι πελάτες, ενώ η εταιρεία υποχρεούται να ανταποκρίνεται εντός δέκα ημερών στα παράπονα πελατών της. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΗ
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Θέματα καταναλωτή
Σχετικά θέματα: ΔΕΗ
«Πανάκριβο το ρεύμα αν πουληθούν υδροηλεκτρικά»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φυσικό αέριο
Μπουργκάς, όταν ενδιαφερθεί η Βουλγαρία
Σόφια: Οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν πως είναι δυσαρεστημένοι
Τσιγάρα
Απειλή λουκέτου περιπτέρων για τσιγάρα με καπέλο
Ενοπλες δυνάμεις
Στέρηση εξόδου 5 έως 10 ετών στους ενστόλους
Θετική εισήγηση για το συνδικαλισμό στρατιωτικών
Κομισιόν
Τελεσίγραφο για άρση εμποδίων στην κίνηση κεφαλαίων
«Ανοίξτε τις Κεντρικές Αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης»
ΔΕΗ
Στο υπουργικό το τρίτο ηλεκτροσόκ
«Πανάκριβο το ρεύμα αν πουληθούν υδροηλεκτρικά»
Απόσυρση οχημάτων
Τη Δευτέρα ξεκινάει η απόσυρση
Φορολογική πολιτική
Με το Αυτόφωρο εισάγεται το νέο Φορολογικό
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά: σταθερές τιμές ζητεί η ΠΑΣΕΓΕΣ
Βρετανία
Ανεργος 1 στους 5 νέους Βρετανούς
Φαρμακοβιομηχανία
Η Aventis αγοράζει βιοτεχνολογία
Γερμανία
Ο άνθρωπος της Μέρκελ στο τιμόνι Μπούντεσμπανκ
ΟΤΕ
ΟΤΕ: ανασχηματισμός στα ρετιρέ
Ομόλογα
Αφυπνίστηκε η δευτερογενής αγορά ομολόγων, δαπάναις ΕΚΤ
Εμπορικές εκθέσεις
Μείωση τζίρου 23% αναμένει η Helexpo
Άλλες ειδήσεις
Απελευθέρωση από τους φορτοεκφορτωτές ζητεί η ΠΑΣΕΓΕΣ
Αποζημιώσεις 9,7 εκατ.
Διαμαρτυρία