Ελευθεροτυπία - 17/02/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
Αφυπνίστηκε η δευτερογενής αγορά ομολόγων, δαπάναις ΕΚΤ
«Φούντωσε» ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Ιανουάριο στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Ομολόγων (ΗΔΑΤ) που παρακαλουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος ο τζίρος διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 707 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Το «ξύπνημα» της αγοράς των ομολόγων δεν οφείλεται στα ανακλαστικά των επενδυτών, αλλά στην αυξημένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής, για να στηρίξει τις περιφερειακές αγορές, έχει αγοράσει πορτογαλικά, ιρλανδικά και ελληνικά ομόλογα αξίας 74 δισ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ βρίσκονται ομόλογα αξίας 53-54 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά την πρόσκαιρη βελτίωση που εμφάνισε η αγορά τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται καθώς οι «επενδυτές» πιέζουν για μια πιο δραστική παρέμβαση της Ε.Ε. στο μέτωπο του Δημόσιου Χρέους.
Η αβεβαιότητα φέρνει πιέσεις
Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, «αξιοποιώντας» το διάλειμμα ομαλότητας των περιφερειακών αγορών, δήλωσε ότι «δεν επείγει η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης».
Ομως όλη αυτή η αβεβαιότητα αναφορικά με το ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει στην κρίση χρέους είχε αποτέλεσμα να επανέλθουν οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα.
Ετσι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αυξάνεται καθημερινά «φλερτάροντας» με το 12% (11,80%), ενώ το περιθώριο οδεύει και πάλι στο 9% (χθες διευρύνθηκε εκ νέου στο 8,68%).
Οι εξελίξεις αυτές εξανεμίζουν τα οφέλη που είχε δημιουργήσει η προσδοκία για την εφαρμογή ενός πιο επιθετικού σχεδίου καταπολέμησης του χρέους από την Ε.Ε. Ηδη από τον Ιανουάριο, οπότε και υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις για την κυοφορούμενη πρωτοβουλία Γερμανίας - Γαλλίας, η αγορά άρχισε να αντιδρά θετικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, στην εγχώρια αγορά ομολόγων οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να μειωθούν αναλόγως. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1,13% στο 13,20% στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1,12% στο 11,43%. Μικρότερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, όπως του 30ετούς η απόδοση του οποίου περιορίστηκε κατά 0,68% στο 8,64%.
Η μέση διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση στο 8,67% (867 μονάδες βάσης) από 9,06% που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2010. *