Έντυπη Έκδοση

Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

730.000 τ.μ. νέα Malls

Νέα εμπορικά κέντρα, με συνολική επιφάνεια 730.000 τετραγωνικών, κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται να «ξεφυτρώσουν» στην Αττική. Πρόκειται για 15 καινούργια Malls, από τα οποία τα 12 είναι πάνω από 30.000 τετραγωνικά και μάλιστα ένα θα φτάνει τα 120.000 τετραγωνικά και θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Θα προστεθούν στα 18 που ήδη λειτουργούν, αλλά είναι μικρότερης κλίμακας, αφού η συνολική τους επιφάνεια είναι περίπου 550.000 τετραγωνικά, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 80.000 τετραγωνικά.

Αν υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες θα υπερδιπλασιαστεί η σημερινή αναλογία εμπορικών κέντρων ανά κάτοικο, που διαμορφώνεται στα 50 τετραγωνικά, παραμένοντας σε απόσταση βέβαια από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27 που φτάνει τα 150 τετραγωνικά. Θα είναι όμως ο οριστικός «θάνατος του εμποράκου» και το τελειωτικό χτύπημα στο δομημένο περιβάλλον της Αττικής, που «ξεχειλώνει» χωρίς κανόνες και σεβασμό στον πολίτη, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και των παραδοσιακών εμπορικών γειτονιών των περιφερειακών δήμων.

Εχει ενδιαφέρον ότι τα 18 Malls της πρώτης «γενιάς» αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία και κατά 75% βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο. Μάλιστα τρία από αυτά λειτουργούν στο ιστορικό κέντρο. Μόνον τρία και με συνολική επιφάνεια 150.000 τετραγωνικών κατασκευάστηκαν εκτός λεκανοπεδίου, δύο στην αναπτυσσόμενη περιοχή των Μεσογείων και ένα στο Θριάσιο. Η άναρχη χωροθέτησή τους προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις κυκλοφοριακή συμφόρηση. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο από τα 18 εμπορικά κέντρα που ήδη λειτουργούν εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς. Σχεδόν στο σύνολό τους πρόσθεσαν νέο «τσιμέντο» στο λεκανοπέδιο, αφού μόνο ένα αξιοποίησε βιομηχανικό κτήριο που είχε πάψει να λειτουργεί και άλλο ένα στεγάζεται σε ολυμπιακό ακίνητο.

Η επόμενη «γενιά» των 15 νέων κέντρων κινείται κυρίως προς τα δυτικά και τα νότια, με σημεία αναφοράς τον Βοτανικό και τον Πειραιά, αλλά και μεγάλους οδικούς άξονες, όπως ο Κηφισός και η Πειραιώς. Σε εκκρεμότητα είναι οι προγραμματισμοί για τα εμπορικά κέντρα στο πάλαι ποτέ «Μινιόν», στο κεντρικό συγκρότημα του ΟΣΕ στο σταθμό Λαρίσης, στο τέρμα της γραμμής του Ηλεκτρικού στον Πειραιά και του ΟΛΠ στην θέση «Παλατάκι». Τρία έχουν χωροθετηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά, το Γαλάτσι και το Ολυμπιακό Χωριό.

Για την Περιφέρεια Αττικής δεν προβλέπεται διαδικασία αδειοδότησης των νέων εγκαταστάσεων, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Γερμανία). Οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι για εμπορικά κέντρα μεγάλης επιφάνειας να υποβάλλουν μελέτες περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας, που έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα από το 1973, αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησαν προστατευτικά για τα μικρά και μεσαία καταστήματα, αλλά βοήθησαν στην πολεοδομική οργάνωση των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που οργάνωσε ο Οργανισμός Αθήνας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής. Ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, ζήτησε τη θέσπιση κινήτρων για τη διατήρηση των μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζουν ζωντάνια σε περιοχές κατοικίας και ιδιαίτερα στο κέντρο. Τάχθηκε υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης του εμπορίου στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής και παραδέχθηκε ότι δύσκολα θα λειτουργήσουν κανονιστικά μέτρα σε εποχή οικονομικής κρίσης. *

!

Η δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων θα αποβεί μοιραία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Οπως ανέφερε, μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Περιβάλλον & οικολογία
Εμπόριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ημιυπαίθριοι
Τ.Α.Π.ώνουν ημιυπαίθριους
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
«Ζόμπι από τα φάρμακα»
Δύο παιδιά νεκρά, οι υπεύθυνοι αγνάντευαν
«Μας έλεγαν ότι στο ΚΕΠΕΠ εργάζονται 85 νοσοκόμες και βρήκαμε 7!»
Αγγλίδα εθελόντρια: Αν τα παιδιά είχαν πρόσβαση σε θεραπεία νωρίτερα...
Και προ κρίσης
Ο Λοβέρδος ξανάστειλε 5 από τηλεοράσεως
Συγκοινωνίες
Συνεχίζουν απτόητοι
Ποδήλατα στο Μετρό με το σταγονόμετρο
Διαχείριση απορριμμάτων
Στο σκαμνί για 9 εγκ-λύματα
Βολές από ΠΟΕ-ΟΤΑ, Οικολόγους για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική
Εκπαίδευση
Πυρ για τη μεταφ(θ)ορά των μαθητών
«Να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο»
Μετεκπαίδευση δασκάλων, τέλος
Εμπορικά κέντρα
730.000 τ.μ. νέα Malls
Αλτσχάιμερ
Τέχνες και κρόκος κατά Αλτσχάιμερ
Απαγόρευση καπνίσματος
Θεριακλήδες Περιστέρι, Ψυχικό
Απεργοί πείνας
Λιποθυμίες και ατροφία οι 300
Αστρονομία
Ματιές στ' άστρα αύριο βράδυ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πετροπόλεμος ΜΑΤ και αναρχικών
Βικελαία Βιβλιοθήκη
Στα τρωκτικά οι ανεκτίμητοι θησαυροί της Βικελαίας Βιβλιοθήκης
Ενέργεια
Πράσινο φως για φωτοβολταϊκά σε διατηρητέα κτήρια και ιστορικά τμήματα πόλεων
Ιαπωνία
Σφαγή για 9.000 φάλαινες
Καύσιμα
Πετρελαιοκίνηση: μαζούτ καίνε στην κυβέρνηση
Μεταλλαγμένα
Η Greenpeace στην επιτροπή για μη μεταλλαγμένα
Υγεία
74 οι νεκροί από Η1Ν1
Πολυδύναμο αλλά υποστυλωμένο για να μην καταρρεύσει
Παριανός ξεσηκωμός
Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου κατέλαβαν το ΚΑΤ
Άλλες ειδήσεις
Στο «Παύλου Μελά» το Δ. Πανεπιστήμιο