Έντυπη Έκδοση

«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»

Τα Hedge Funds, η λίστα Λαγκάρντ και η επαναγορά των ομολόγων

Σταύρος Παπασταύρου
ΒΙΟΥΣ παράλληλους διανύουν οι κυβερνήσεις που ηγούνται της...Δεξιάς του Νότου. Μπλεγμένοι σε ένα «γαϊτανάκι» οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων, στη σκιά του «φαύλου κύκλου» της ύφεσης, του χρέους και της λιτότητας, έρχονται αντιμέτωποι και με τα σκάνδαλα.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Υπουργείο Οικονομικών

 • Ακίνητα & κτηματαγορά

  • ΑΚΙΝΗΤΑ Προς αύξηση αντικειμενικών αξιών
   «Παράθυρο» Μείωσης αλλά και αυξήσεις, ώστε να καλυφθεί το κενό Δυναμικός υπολογισμός σε συνεχή βάση της εμπορικής τους αξίας.
  • Η καθίζηση στα ακίνητα απαξιώνει το ενεργητικό των τραπεζών
   ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ, λένε οι υπουργοί των Οικονομικών, αλλά η κρίση στα ακίνητα βάθυνε στο δ' τρίμηνο του 2012, υποτιμώντας το ενεργητικό των τραπεζών που σχετίζεται με τα στεγαστικά δάνεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι τιμές υποχώρησαν με διψήφιο ρυθμό, αντίθετα αυξήθηκαν οι συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται στην απόφαση ορισμένων μεγάλων εμπορικών τραπεζών να επανεκτιμήσουν μέρος των οικιστικών ακινήτων τους, τα οποία αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης ή εξασφάλισης χορηγούμενων δανείων.
 • Οικονομική κρίση

  • Μετεωρίτες στην οικονομία
   ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία και κοινωνία οι μετεωρίτες πέφτουν κατά συρροήν επί τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Και δεν θρηνούμε μόνο τραυματίες, αλλά και νεκρούς. Ιδού μία πρόχειρη εικόνα από τα συντρίμμια που αφήσανε πίσω τους έως τώρα:
  • Βίοι παράλληλοι για Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα τις ημέρες της ύφεσης
   Η κρίση στην οικονομία απλώνεται στην πολιτική...και στα σκάνδαλα, που εντείνουν την αβεβαιότητα όσο η αστάθεια γενικεύεται στην ευρω-περιφέρεια, σε Αθήνα, Μαδρίτη και Ρώμη. Στην Ιταλία το «τοξικό» σκάνδαλο της αρχαιότερης τράπεζας Monte Dei Paschi, από τη Σιένα, προκαλεί πολιτικό σεισμό εν όψει εκλογών στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Με το όνομα του Ιταλού αρχιτραπεζίτη Μ. Ντράγκι να εμπλέκεται, εμμέσως πλην σαφώς, σε ζητήματα ανεπαρκούς εποπτείας και την κυβέρνηση να εκδίδει «ομόλογα-Μόντι» για να τη διασώσει. Στην Ισπανία η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι καταρρέει δημοσκοπικά.
  • Ο Ραχόι... της μίζας
   Μαριάνο Ραχόι Οι «καπνισμένες κάννες» του σκανδάλου με τις μίζες τσουρουφλίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι, καθώς η οικονομία κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Η αποκάλυψη ότι ο Ιγνάθιο Μπάρθενας, πρώην ταμίας του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος, βρέθηκε (σε μια «ισπανική λίστα Λαγκάρντ») με 22 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του στην Ελβετία προκάλεσε σεισμό.
  • Σε βαθιά λακκούβα
   Το βάθεμα της ύφεσης στην Ευρωζώνη έπεσε σαν μετεωρίτης στα κεφάλια του G20 στη Μόσχα. Η τάση σταδιακής ανόδου που καταγράφουν τα επιτόκια του δημόσιου δανεισμού βάζει «φρένο» στο ράλι των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας από το καλοκαίρι.
  • Δεν είδε, δεν άκουσε ο σούπερ Μάριο
   Μάριο Ντράγκι Τι συνδέει τον Μάριο Ντράγκι με την αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου; Και πώς κάποιος που δεν κατάφερε να εποπτεύσει μία τράπεζα θέλει να εποπτεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης; Πώς δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα ο Σούπερ Μάριο, όταν άνθρωποι που συνδέονται με τη Monte dei Paschi υπήρξαν για χρόνια προνομιακοί συνομιλητές του;
  • Ασπιλοι και αμόλυντοι G30 - Ντράγκι
   Καθαροί από συμφέροντα, δεν ανήκουν σε κανένα λόμπι-τους έβγαλαν λάδι Αλεσάντρο Προφούμο ΣΤΙΣ 18 Μαρτίου του 2013 αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της MPS ο Αλεσάντρο Προφούμο, που είχε αποκτήσει διεθνή φήμη όταν από τη θέση του CEO της ιταλικής Unicredit κατέκτησε την αγορά της ανατολικής Ευρώπης, εξαγοράζοντας τη γερμανική HVB το 2005. Η επεκτατική αυτή πολιτική του Προφούμο και οι συναλλαγές που έκανε με το καθεστώς της Λιβύης τον έφεραν σε σύγκρουση με τους μετόχους της Unicredit, απ' την οποία παραιτήθηκε το 2010. Ομως, το σύστημα δεν τον απέβαλε.
 • Ιδιωτική ασφάλιση

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ Επιβίωση με κρατικοποίηση
   Σχέδιο σωτηρίας επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών Σχέδιο του υπ.Οικονομικών για να αποφευχθούν νέα λουκέτα στην αγορά
 • Αερομεταφορές

  • Ο.Α. - Aegean Η κρίση, σύμμαχος για τη συγχώνευση
   Μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου η απόφαση των Βρυξελλών Αναμένεται η απόφαση των Βρυξελλών στο β' τρίμηνο. Ηδη παίχτηκε το πρώτο ημίχρονο με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε
  • Ενδιαφέρον Ντουμπάι και Καναδά για τα υδροπλάνα
   Από ελληνικής πλευράς, ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον των εταιρειών Κ2 Smart Jets, Aviation Airways και της νεοσύστατης «Ελληνικά Υδατοδρόμια». Οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία των υδροπλάνων.
  • Φεύγουν 407 εργαζόμενοι από τις Κυπριακές Αερογραμμές
   ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Seawings από το Ντουμπάι και Vancouver Harbour Flight Center (διαχειρίζεται υδατοδρόμιο στο Βανκούβερ) από τον Καναδά έχουν εκδηλώσει πρώιμο ενδιαφέρον για είσοδο στην εγχώρια αγορά υδροπλάνων, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
 • Ενέργεια Καύσιμα και ΑΠΕ

  • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Φρένο στις άδειες και μείωση τιμών φέρνει ο νέος νόμος
   Τι προβλέπει ο νέος νόμος για φωτοβολταϊκά-ανανεώσιμες Μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Οι ταρίφες των ανανεώσιμων και το έλλειμμα
   ΤΟ 2012 σε όλη την Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά παρήγαν ρεύμα το οποίο πουλούσαν με μέση τιμή 428,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες πουλούσαν με μέση ετήσια τιμή 549,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
  • Ενα στα δύο χωρίς σύμβαση
   ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της ισχύος των φωτοβολταϊκών σε διάφορα επενδυτικά στάδια, λειτουργούντα ή μη, με άδεια ή χωρίς, φθάνει τώρα τα 7.265 μεγαβάτ! Στην πραγματικότητα σήμερα έχουν άδεια και ταυτόχρονα λειτουργούν φωτοβολταϊκά με ισχύ 1.535 μεγαβάτ, ενώ περίπου τα μισά από αυτά δεν έχουν σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα:
 • Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική

  • Ο τσοπάνος να γίνει κτηνοτρόφος
   Το «αύριο» του κλάδου πρέπει να σχεδιαστεί με σύγχρονο τρόπο και με κίνητρα για τους νέους ΤΗΝ ΩΡΑ που το θέμα της διατροφικής ασφάλειας έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στην Ευρώπη, 2 δισ. ευρώ το χρόνο εξακολουθούν να κοστίζουν μόνον οι αθρόες εισαγωγές γαλακτοκομικών-κρέατος. Τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας όσο και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων έχουν στηρίξει τις φετινές κινητοποιήσεις, γιατί ξέρουν ότι ο κλάδος διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης.
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥ Τα αυτόχθονα ζώα «μιλάνε» την ιστορία μας
   Στην Αύρα Καλαμπάκας ο Δημήτρης Δήμος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασώσει ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων Ο Δημήτρης Δήμος με ένα από τα άλογά του. Στην Αύρα Καλαμπάκας ο 65χρονος κτηνοτρόφος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασώσει ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων
  • Προτάσεις για το Leader Καβάλας
   Περιθώριο έως τις 15 Μαρτίου έχουν όσοι θέλουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για το πρόγραμμα Leader στο Νομό Καβάλας.
  • Σεμινάριο για μελισσοκόμους
   *Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργανώνει δεκαήμερο σεμινάριο για τη μέλισσα και τα προϊόντα της.
  • Εναλλακτικές καλλιέργειες
   *Το «γκότσι μπέρι (goji berry) και η καλλιέργειά του», τιτλοφορείται η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σαπών Ροδόπης, στις 24/2.
  • ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ Θέμα επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς
   ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία του καπνού στη χώρα, μετά τις προτάσεις της Ε.Ε. για τη νέα Οδηγία για τον Καπνό, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εμπορίας Καπνού και ζητεί την παρέμβαση της ελληνικής πλευράς στην Κοινότητα, σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.
  • Η Φάρμα Χήτας δεν πετάει τα λύματα
   Τα χρησιμοποιεί για παραγωγή ενέργειας με σύστημα βιοαερίου ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση με τα λύματα των μονάδων, η Φάρμα Χήτας Α.Ε. στη Ρωμιά Φιλιππιάδας Πρέβεζας, που βραβεύτηκε στην 8η «Ζωοτεχνία», δείχνει το δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία κλίμακας με την εκμετάλλευσή τους.
  • ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ Πρέπει να στηριχθούμε στα ποιοτικά προϊόντα
   Του δρος Ανδρέα-Ιωσήφ Γεωργούδη, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τέως προέδρου ΕΛΟΓΑΚ Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της αγελαδοτροφίας και η έλλειψη οργάνωσης της παραγωγής και της εμπορίας του κρέατος από τις εγχώριες κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών, είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της εγχώριας παραγωγής κρέατος στο ποσοστό περίπου 10%, ενώ ποσοστό περίπου 20% παράγεται από εισαγόμενους μόσχους για πάχυνση.Το υπόλοιπο βόειο κρέας που καταναλώνουμε, εισάγεται.
 • Εμπορικές εκθέσεις,

  • FRUIT LOGISTICA 2013 Μόνοι τους οι ιδιώτες
   Εμφανής η απουσία στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Βερολίνο.
  • Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση η Ελλάδα
   ΑΦΕΤΗΡΙΑ μας για λίγες μέρες, η περίφημη Alexanderplatz, όπου σε κάθε γωνιά της η Ιστορία σού κλείνει το μάτι, και τερματισμός το Messe Berlin, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη σύγχρονη εκδοχή της γεωργικής εξέλιξης του κόσμου, στην καρδιά της Γερμανίας. «Fruit Logistica 2013»: Με τριάντα μία ελληνικές συμμετοχές, δέκα υπό την αιγίδα της NOVACERT, έντεκα του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) -τρεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και επτά μεμονωμένες-, συμμετείχαμε ως χώρα στη σημαντικότερη έκθεση στον τομέα φρούτων και λαχανικών «Fruit Logistica 2013», στο Βερολίνο.
  • Ξεκίνημα για νέες αγορές
   ΕΠΕΙΤΑ από μια μακρά περίοδο «παχιών αγελάδων», το νέο οικονομικό τοπίο βρήκε πολλούς στο φτερό, υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν πλεύση και να εμπλουτίσουν την γκάμα των προϊόντων τους και με ελληνικά παραδοσιακά.
  • Δυνατή η παρουσία μας στη λαχαναγορά του Βερολίνου
   «Η Αγορά είναι τεράστια και υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης ακόμα και τριπλασιασμού των προϊόντων που διακινούμε» Στη λαχαναγορά συναντήσαμε τους Παπαδόπουλο (αριστερά) και Κούτελα, στελέχη κορυφαίας ελληνικής εταιρείας στην «Γκροs Μαρκτ» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τετρακόσια είδη προϊόντων εισαγωγής, εκ των οποίων το 70% είναι ελληνικής προέλευσης, διακινεί από τη βερολινέζικη κεντρική λαχαναγορά ένας LYKOS εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.