Έντυπη Έκδοση

Δεν είδε, δεν άκουσε ο σούπερ Μάριο

Τι συνδέει τον Μάριο Ντράγκι με την αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου; Και πώς κάποιος που δεν κατάφερε να εποπτεύσει μία τράπεζα θέλει να εποπτεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης; Πώς δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα ο Σούπερ Μάριο, όταν άνθρωποι που συνδέονται με τη Monte dei Paschi υπήρξαν για χρόνια προνομιακοί συνομιλητές του;

Μάριο Ντράγκι Μάριο Ντράγκι Μυστικές συναλλαγές

Τον Νοέμβριο του 2007 η Monte dei Paschi εξαγόρασε στην εξωφρενική τιμή των 9 δισ. δολαρίων την ανταγωνίστριά της Antonveneta, τιμή 36% παραπάνω από αυτήν που έδωσε η ισπανική Banco Santander και αγόρασε δύο μήνες νωρίτερα την Antonveneta. Οι ισολογισμοί της MPS χτύπησαν κόκκινο και η κρίση την πόρτα της με μετοχές και κέρδη να μειώνονται στο μισό. Για να ρεφάρει «σβήνοντας» τις ζημιές, τον Δεκέμβριο του 2008 εν μέσω κρίσης, η MPS αναδιάρθρωσε -χωρίς να ενημερώσει τους μετόχους της και την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας- το παράγωγο Santorini που είχε συνάψει το 2002 με την Deutsche Bank, σε μια συναλλαγή ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις ζημιές των 367 εκατ. ευρώ της παλιάς έκδοσης του παραγώγου.

Τον τελευταίο μήνα αποκαλύπτονται συνεχώς οι μυστικές συναλλαγές εκείνης της εποχής, με τις οποίες η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα συγκάλυπτε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ενα άλλο παράγωγο με την ονομασία Alexandria είχε συναφθεί μεταξύ της MPS και της ιαπωνικής επενδυτικής Nomura Holdings το 2009.

Το τοξικό παράγωγο υπολογίζεται ότι προκάλεσε ζημιές το λιγότερο 220 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναμένονται να καταγραφούν εκ των υστέρων στον ισολογισμό του 2012.

Στις 22 Ιανουαρίου 2013, η MPS αρνήθηκε ότι προχώρησε στη συναλλαγή αυτή, παρ' όλο που η Nomura επιμένει ότι η ιταλική τράπεζα είχε επιβλέψει και εγκρίνει το Alexandria στο «υψηλότερο διοικητικό επίπεδο». Εν μέσω αυτών των αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και συνταράσσουν την οικονομικά ετοιμόρροπη Ιταλία, η Monte dei Paschi αναζητά το δεύτερο bailout σε τέσσερα χρόνια, το οποίο φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ.

Ερώτημα για απάντηση

Το ερώτημα που θέτουν όλοι στην Ιταλία είναι τι έκανε ο Μάριο Ντράγκι για όλα αυτά όσο ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας; Ο τωρινός πρόεδρος της ΕΚΤ κατηγορείται ότι δεν πήρε είδηση απ' τα έργα και τις ημέρες της MPS, που συνέβησαν κατά το διάστημα που ήταν διοικητής από το 2006 έως το 2011. Η Κεντρική Τράπεζα ισχυρίζεται ότι, αν και ήταν γνωστό ήδη από το 2010 πως η MPS έκανε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις για να πετάξει από πάνω της χρέη, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε μπορούσε να απολύσει διευθυντές, κάτι που ο Ντράγκι ισχυρίζεται ότι είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οταν τον τελευταίο διαδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2011 ο Μάριο Μόντι, δεν έγινε πάλι τίποτα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Οικονομική κρίση
«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»
Μετεωρίτες στην οικονομία
Οι χώρες του Νότου στη δίνη σκανδάλων
Ο Ραχόι... της μίζας
Σε βαθιά λακκούβα
Ασπιλοι και αμόλυντοι G30 - Ντράγκι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Η οικονομία θα ανακάμψει με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Μικρό καρότο, μεγάλο μαστίγιο
Η καθίζηση στα ακίνητα απαξιώνει το ενεργητικό των τραπεζών
Οικονομική κρίση
«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»
Μετεωρίτες στην οικονομία
Οι χώρες του Νότου στη δίνη σκανδάλων
Ο Ραχόι... της μίζας
Σε βαθιά λακκούβα
Δεν είδε, δεν άκουσε ο σούπερ Μάριο
Ασπιλοι και αμόλυντοι G30 - Ντράγκι
Ιδιωτική ασφάλιση
Επιβίωση ασφαλιστικών με κρατικοποίηση
Αερομεταφορές
Η κρίση, σύμμαχος για τη συγχώνευση Ο.Α. - Aegean
Ενδιαφέρον Ντουμπάι και Καναδά για τα υδροπλάνα
Φεύγουν 407 εργαζόμενοι από τις Κυπριακές Αερογραμμές
Ενέργεια Καύσιμα και ΑΠΕ
Φρένο στις άδειες, ποσόστωση στις τιμές
Οι ταρίφες των ανανεώσιμων και το έλλειμμα
Ενα στα δύο χωρίς σύμβαση
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ο τσοπάνος να γίνει κτηνοτρόφος
Τα αυτόχθονα ζώα «μιλάνε» την ιστορία μας
Προτάσεις για το Leader Καβάλας
Σεμινάριο για μελισσοκόμους
Εναλλακτικές καλλιέργειες
Θέμα επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς
Η Φάρμα Χήτας δεν πετάει τα λύματα
Πρέπει να στηριχθούμε στα ποιοτικά προϊόντα
Εμπορικές εκθέσεις,
Fruit Logistica 2013
Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση η Ελλάδα
Ξεκίνημα για νέες αγορές
Δυνατή η παρουσία μας στη λαχαναγορά του Βερολίνου