Ελευθεροτυπία - 17/02/2013
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
Ασπιλοι και αμόλυντοι G30 - Ντράγκι
Καθαροί από συμφέροντα, δεν ανήκουν σε κανένα λόμπι-τους έβγαλαν λάδι
ΣΤΙΣ 18 Μαρτίου του 2013 αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της MPS ο Αλεσάντρο Προφούμο, που είχε αποκτήσει διεθνή φήμη όταν από τη θέση του CEO της ιταλικής Unicredit κατέκτησε την αγορά της ανατολικής Ευρώπης, εξαγοράζοντας τη γερμανική HVB το 2005. Η επεκτατική αυτή πολιτική του Προφούμο και οι συναλλαγές που έκανε με το καθεστώς της Λιβύης τον έφεραν σε σύγκρουση με τους μετόχους της Unicredit, απ' την οποία παραιτήθηκε το 2010. Ομως, το σύστημα δεν τον απέβαλε.
Αλεσάντρο Προφούμο
Την περίοδο που το ιταλικό τραπεζικό σύστημα έμπαινε σε επικίνδυνα μονοπάτια, βρίσκουμε τον Αλεσάντρο Προφούμο να συμμετέχει στις δραστηριότητες της Ομάδας των Τριάντα (G30). Η G30 αυτοπαρουσιάζεται στην ετήσια έκθεσή της, που εκδόθηκε το 2008, ως «ιδιωτικό, μη-κερδοσκοπικό σώμα, αποτελούμενο από υψηλά ιστάμενους του ιδιωτικού, δημόσιου και ακαδημαϊκού τομέα. Σκοπός του είναι να εμβαθύνει την κατανόηση των διεθνών οικονομικών ζητημάτων, να εξερευνήσει τις διεθνείς συνέπειες των αποφάσεων που παίρνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τραπεζικό τομέα και να εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές για τους ανθρώπους των αγορών και αυτούς που διαμορφώνουν πολιτικές».
Το ασυμβίβαστο
Στην έκθεση, ο Προφούμο αναφέρεται ως μέλος της «Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Λειτουργίες Εκκαθάρισης και τους Διακανονισμούς» της G30, ενώ ανάμεσα στα επίλεκτα μέλη τής Ομάδας είναι ο τότε διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι ως νεοεισελθών και ο Γιουτάκα Γιαμαγκούτσι ως πρώην αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, πρώην προεδρεύων της μόνιμης επιτροπής για το ευρώ της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Σ' αυτήν και τις μετέπειτα ετήσιες εκθέσεις δεν αναφέρεται πως ο κ. Γιαμαγκούτσι είναι ειδικός σύμβουλος της Nomura Holdings, που «δάνεισε» στην MPS μέσω Alexandria, το οποίο ανακαλύφθηκε από τη νέα διοίκηση της Monte dei Paschi μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον Γιαμαγκούτσι βρίσκουμε με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου της Nomura Holdings στα συνέδρια του Nomura Foundation τουλάχιστον από το 2006. Πρέπει να δεχθούμε ότι η εμβάθυνση της κατανόησης των διεθνών οικονομικών και χρηματοοικονομικών ζητημάτων δεν βοήθησε τον Μάριο Ντράγκι να αντιληφθεί τι γινόταν κάτω απ' τη μύτη του όλα τα χρόνια που συνομιλούσε με τον κ. Γιαμαγκούτσι.
Οπως εξάλλου απεφάνθη πρόσφατα ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ombudsman), ο Μάριο Ντράγκι είναι καθαρός από συμφέροντα, καθώς αυτά... δεν υφίστανται. Ο,τι πείτε. Την 1η Φεβρουαρίου, ο Διαμαντούρος απέρριψε την έγκληση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Corporate Europe Observatory (CEO) εναντίον της ΕΚΤ για το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του Μάριο Ντράγκι στην Ομάδα των Τριάντα. Η CEO, η οποία παρακολουθεί ζητήματα που σχετίζονται με ομάδες ειδικών συμφερόντων (lobbying), είχε υποστηρίξει ότι η συμμετοχή τού Ντράγκι στην G30 υπονομεύει την ανεξαρτησία, φήμη και ακεραιότητα της τράπεζας.
Ο κ. Διαμαντούρος υποστήριξε πως οι δραστηριότητες της G30 την προσδιορίζουν ως φόρουμ διαλόγου και δέχθηκε πως δεν υπάρχει κακοδιαχείριση εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι. Ομως, συμβούλευσε την ΕΚΤ να βελτιώσει τις πολιτικές διαφάνειας και να καταγράψει στην ιστοσελίδα της την επιπλέον ιδιότητα του Μάριο Ντράγκι ως μέλους της G30.
Η Monte dei Paschi έχει ζητήσει επιπλέον κρατική ενίσχυση. Η κυβέρνηση Μόντι επέκτεινε πριν από τρεις εβδομάδες το πακέτο διάσωσης της MPS από 1,9 δισ. σε 3,9 δισ. ευρώ («ομόλογα Μόντι») με τις ευλογίες του Ντράγκι. Οι απώλειες της MPS από όλη αυτή την υπόθεση εκτιμήθηκαν στα 730 εκατ. ευρώ, ενώ στα 1,78 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι απώλειές της για το 2012. Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι συζητούν οι υψηλά ιστάμενοι της παγκόσμιας οικονομίας και αφήνουν τις εξελίξεις να τους ξεπερνούν, στέλνοντας πάντα το λογαριασμό στους φορολογούμενους πολίτες. Μήπως τους περνάνε για ανόητους;