Έντυπη Έκδοση

Δυνατή η παρουσία μας στη λαχαναγορά του Βερολίνου

«Η Αγορά είναι τεράστια και υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης ακόμα και τριπλασιασμού των προϊόντων που διακινούμε»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τετρακόσια είδη προϊόντων εισαγωγής, εκ των οποίων το 70% είναι ελληνικής προέλευσης, διακινεί από τη βερολινέζικη κεντρική λαχαναγορά ένας LYKOS εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Στη λαχαναγορά συναντήσαμε τους Παπαδόπουλο (αριστερά) και Κούτελα, στελέχη κορυφαίας ελληνικής εταιρείας στην «Γκροs Μαρκτ» Στη λαχαναγορά συναντήσαμε τους Παπαδόπουλο (αριστερά) και Κούτελα, στελέχη κορυφαίας ελληνικής εταιρείας στην «Γκροs Μαρκτ» Ξημερώματα στο Τιργκάρντεν με τσουχερό κρύο, έξω από την «Γκρος Μαρκτ», που εκτείνεται σε 25 στρέμματα, μας υποδέχεται ο Χρήστος Κούτελας, οικογενειάρχης με δύο παιδιά, διευθυντής πωλήσεων (από το '89) της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας στη γερμανική πρωτεύουσα και μέσα στις τρεις πρώτες της κεντρικής λαχαναγοράς.

Μεγάλα ρολά που ανοιγοκλείνουν με αισθητήρες επιτρέπουν αυτόματα την είσοδο και την έξοδο στα κλαρκ και τους εργαζόμενους. Εκτός απ' την καθαριότητα που κυριαρχεί, η πειθαρχία συνυπάρχει με την ταχύτητα, απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφεύγονται και οι συγκρούσεις στο ασταμάτητο πήγαιν' έλα των οχημάτων φορτοεκφόρτωσης.

«Ο τζίρος μας», λέει, ενώ μας ξεναγεί, «είναι 10.000.000 ― ετησίως, με πρώτα στη λίστα να παίζουν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές μας. Μετά έρχονται τα κρασιά, ούζο Μυτιλήνης και ρετσίνα από διάφορες περιοχές της πατρίδας».

Οι Τούρκοι είναι οι πιο δυνατοί στην αγορά. «Εχουν βασικό ατού τούς 400.000 ομοεθνείς τους στο Βερολίνο. Γερή βάση να πατήσεις, μια μόνιμη αγορά. Βάλε και τα μαγαζιά που έχουν, παντοπωλεία, εστιατόρια, και θα καταλάβεις γιατί βαστάνε καλά. Οι Ελληνες είναι μόνο 10.000.

»Εμείς εισάγουμε κυρίως ελληνικά προϊόντα και κάθε χρόνο ανεβαίνει ο πήχυς σε ποσότητες. Τροφοδοτούμε 80 χώρες: απ' τα λάδια φεύγουν ετησίως από δω μέσα 100.000 λίτρα, περίπου 500 τόνοι ελιές, ούζο, κρασιά, περίπου 420.000 φιάλες, κονσέρβες (ντολμαδάκια, σάλτσες), τυριά, γραβιέρες, φέτα -εσχάτως έγινε γκουρμέ το χαλούμι-, διάφορα αντιπάστι, κατεψυγμένα, εσπεριδοειδή, σπαράγγια -τα τρώνε πολύ οι Γερμανοί- και άλλα κηπευτικά, όπως ντομάτες, αγγούρια, κ.ά.».

Η αγορά είναι τεράστια και «υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης με διπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό των προϊόντων που διακινούμε. Στα ζυμαρικά είναι τοπ οι Ιταλοί, εκτός από το κριθαράκι που είναι ελληνικό».

«Για να δουλέψει κανείς εδώ ως ανειδίκευτος (πού ξέρεις;) με πόσα έρχεται;» τον ρωτάω. «Με 1.200 ― καθαρά», μου απαντάει κοφτά.

Πάνω στην ώρα και ένας πατριώτης που ψάχνει για δουλειά. «Εχει τίποτα να κάνω;» λέει. «Εχεις δίπλωμα για μεγάλα φορτηγά;» ανταπαντά ρωτώντας ο κ. Κούτελας. «Οχι». «Τότε, αδερφέ, ίσως πιο κάτω...» ο επίλογος της σύντομης αυτής στιχομυθίας.

«Το LYKOS από πού βγαίνει;» τον ρωτώ κατά τον αποχαιρετισμό. «Από το λυκόφως ή το λυκαυγές, και είναι το όνομα του ιδιοκτήτη».

Ενας αλλά λύκος...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπορικές εκθέσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Εμπορικές εκθέσεις
Fruit Logistica 2013
Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση η Ελλάδα
Ξεκίνημα για νέες αγορές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Η οικονομία θα ανακάμψει με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Μικρό καρότο, μεγάλο μαστίγιο
Η καθίζηση στα ακίνητα απαξιώνει το ενεργητικό των τραπεζών
Οικονομική κρίση
«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»
Μετεωρίτες στην οικονομία
Οι χώρες του Νότου στη δίνη σκανδάλων
Ο Ραχόι... της μίζας
Σε βαθιά λακκούβα
Δεν είδε, δεν άκουσε ο σούπερ Μάριο
Ασπιλοι και αμόλυντοι G30 - Ντράγκι
Ιδιωτική ασφάλιση
Επιβίωση ασφαλιστικών με κρατικοποίηση
Αερομεταφορές
Η κρίση, σύμμαχος για τη συγχώνευση Ο.Α. - Aegean
Ενδιαφέρον Ντουμπάι και Καναδά για τα υδροπλάνα
Φεύγουν 407 εργαζόμενοι από τις Κυπριακές Αερογραμμές
Ενέργεια Καύσιμα και ΑΠΕ
Φρένο στις άδειες, ποσόστωση στις τιμές
Οι ταρίφες των ανανεώσιμων και το έλλειμμα
Ενα στα δύο χωρίς σύμβαση
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ο τσοπάνος να γίνει κτηνοτρόφος
Τα αυτόχθονα ζώα «μιλάνε» την ιστορία μας
Προτάσεις για το Leader Καβάλας
Σεμινάριο για μελισσοκόμους
Εναλλακτικές καλλιέργειες
Θέμα επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς
Η Φάρμα Χήτας δεν πετάει τα λύματα
Πρέπει να στηριχθούμε στα ποιοτικά προϊόντα
Εμπορικές εκθέσεις,
Fruit Logistica 2013
Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση η Ελλάδα
Ξεκίνημα για νέες αγορές
Δυνατή η παρουσία μας στη λαχαναγορά του Βερολίνου