Έντυπη Έκδοση

Τα αυτόχθονα ζώα «μιλάνε» την ιστορία μας

Στην Αύρα Καλαμπάκας ο Δημήτρης Δήμος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασώσει ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων

«Η ΣΤΟΡΓΙΚΟΤΕΡΗ χοιρομητέρα από τις Ευρωπαίες είναι η «Ελληνίδα»», υποστηρίζει ο Δημήτρης Δήμος, μιλώντας για τον ελληνικό μαύρο χοίρο. Χρόνια τώρα προσπαθεί, με νύχια και με δόντια, να διασώσει ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων, που αναπαραστάσεις τους κοσμούν το ανάκτορο της Κνωσού, αγγεία, κύπελλα έως και τις μετόπες του Παρθενώνα.

Ο Δημήτρης Δήμος με ένα από τα άλογά του. Ο Δημήτρης Δήμος με ένα από τα άλογά του. Από την Αύρα Καλαμπάκας Τρικάλων, ο 65χρονος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων, αποφοίτησε το 1972 από τη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως οικονομολόγος. Πέρασε από τη Μέση Εκπαίδευση, δούλεψε σε κρουαζιερόπλοιο, ασχολήθηκε με το εμπόριο αυτοκινήτων, αλλά η αγάπη του για τη φύση τον ώθησε ν' ασχοληθεί τριάντα χρόνια τώρα με το οικογενειακό επάγγελμα, την κρεοπαραγωγική κτηνοτροφία.

Για το λόγο αυτό, βραβεύτηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη φετινή έκθεση 8η «Ζωοτεχνία», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι η μόνη διάκριση. Το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο για τη συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη, από την παγκόσμια οργάνωση «Slow Food».

Περήφανος για το κοπάδι του, που ζει σε μια έκταση 300 στρεμμάτων και σε ιδιωτικά βοσκοτόπια 5.000 στρεμμάτων, που οι συγχωριανοί του τον αφήνουν να χρησιμοποιεί, κάθε μέρα ανακαλύπτει κάτι καινούργιο στη συμπεριφορά των ζώων, που τον συναρπάζει: «Λένε πως τα γουρούνια είναι βρόμικα ζώα. Το πιο καθαρό νερό, σε σύγκριση με άλλα ζώα, θα το επιλέξει ο ελληνικός μαύρος χοίρος».

Μέλος του προεδρείου του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, έχει συνεργαστεί με το ΕΘΙΑΓΕ Ν. Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης για τη συμπεριφορά των αυτόχθονων φυλών, αγελάδων, χοίρων, αλόγων.

Το κοπάδι του διαθέτει 146 αγελάδες από τις 220 που υπάρχουν συνολικά, της ελληνικής στεπικής φυλής, τύπου Κατερίνης. Το τραγικό είναι πως ώς τη δεκαετία του '60 στη χώρα μας υπήρχαν απ' αυτήν τη φυλή 200.000 αγελάδες, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία!

Εκτός από τη στεπική φυλή, διατηρεί 200 ελληνικούς μαύρους χοίρους, 21 μικρόσωμα άλογα Σκύρου και 40 άλογα Θεσσαλίας. Υποστηρίζει πως τα αυτόχθονα ζώα έχουν πολύ καλή παραγωγικότητα, διότι έχουν προσαρμογή στην ελληνική γη τουλάχιστον 10.000 ετών».

Τη φάρμα του, εκτός από εκείνον, τη φροντίζουν άλλοι τρεις άνθρωποι. «Τα ζώα μου είναι κατά 90% ελευθέρας βοσκής. Εκμεταλλεύονται τον τυπικό ελληνικό βοσκότοπο, που είναι πλούσιος σε χλωρίδα», τονίζει.

Πολλά έχουν δει τα μάτια του, αλλά ένα όνειρο έχει ο πεισματάρης Τρικαλινός. Η φάρμα του να γίνει πιο εύκολα επισκέψιμη σε σχολεία κι εκδρομείς, ώστε να μπορούν ν' αντικρίσουν τον πλούτο της φύσης μπροστά τους: «Ο Βουκεφάλας ήταν Θεσσαλικό άλογο, που είχε ένα άσπρο σημάδι στο κεφάλι κι από εκεί πήρε τ' όνομά του, υπήρχαν και τα δύο άλογα του Αχιλλέα. Υπάρχουν αναπαραστάσεις για ελληνικά άλογα στις μετόπες του Παρθενώνα. Με νοιάζει τα παιδιά να μη χάσουν αυτή τη γνώση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ο τσοπάνος να γίνει κτηνοτρόφος
Προτάσεις για το Leader Καβάλας
Σεμινάριο για μελισσοκόμους
Εναλλακτικές καλλιέργειες
Θέμα επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς
Η Φάρμα Χήτας δεν πετάει τα λύματα
Πρέπει να στηριχθούμε στα ποιοτικά προϊόντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Η οικονομία θα ανακάμψει με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Μικρό καρότο, μεγάλο μαστίγιο
Η καθίζηση στα ακίνητα απαξιώνει το ενεργητικό των τραπεζών
Οικονομική κρίση
«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»
Μετεωρίτες στην οικονομία
Οι χώρες του Νότου στη δίνη σκανδάλων
Ο Ραχόι... της μίζας
Σε βαθιά λακκούβα
Δεν είδε, δεν άκουσε ο σούπερ Μάριο
Ασπιλοι και αμόλυντοι G30 - Ντράγκι
Ιδιωτική ασφάλιση
Επιβίωση ασφαλιστικών με κρατικοποίηση
Αερομεταφορές
Η κρίση, σύμμαχος για τη συγχώνευση Ο.Α. - Aegean
Ενδιαφέρον Ντουμπάι και Καναδά για τα υδροπλάνα
Φεύγουν 407 εργαζόμενοι από τις Κυπριακές Αερογραμμές
Ενέργεια Καύσιμα και ΑΠΕ
Φρένο στις άδειες, ποσόστωση στις τιμές
Οι ταρίφες των ανανεώσιμων και το έλλειμμα
Ενα στα δύο χωρίς σύμβαση
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ο τσοπάνος να γίνει κτηνοτρόφος
Τα αυτόχθονα ζώα «μιλάνε» την ιστορία μας
Προτάσεις για το Leader Καβάλας
Σεμινάριο για μελισσοκόμους
Εναλλακτικές καλλιέργειες
Θέμα επιβίωσης για τους καπνοπαραγωγούς
Η Φάρμα Χήτας δεν πετάει τα λύματα
Πρέπει να στηριχθούμε στα ποιοτικά προϊόντα
Εμπορικές εκθέσεις,
Fruit Logistica 2013
Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση η Ελλάδα
Ξεκίνημα για νέες αγορές
Δυνατή η παρουσία μας στη λαχαναγορά του Βερολίνου