Έντυπη Έκδοση

ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ GAMING

Θα βρέξει... κονσόλες το 2013

Ποιες συσκευές θα μονοπωλήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των gadget freaks, αλλά και των gamers τους επόμενους μήνες;

Μα, φυσικά, τα Apple iPhone 5S και iPhone 6, το Samsung Galaxy S4, το Sony Playstation 4, το Microsoft Xbox 720 και ενδεχομένως η μυστηριώδης παιχνιδομηχανή Steam Box της δημοφιλέστατης εταιρείας παιχνιδιών Valve.

SONY PLAYSTATION 4

Ο πρωταθλητής δεν παραδίδεται αμαχητί

Το Xbox 720 μπορεί να αργήσουμε να το δούμε (την έκθεση Ε3, δηλαδή), αλλά το PS4 θα ανακοινωθεί ενδεχομένως στο μυστηριώδες event που έχει προγραμματίσει η Sony για τις 20 Φεβρουαρίου.

Οι πρώτες φήμες που κυκλοφόρησαν για το PS4 αφορούσαν τους επεξεργαστές CPU και GPU, οι οποίοι μάλλον θα είναι AMD. Συγκεκριμένα, το CPU φαίνεται να είναι ένας επεξεργαστής AMD με οκτώ πυρήνες και χρονισμό στο 1,6 GHz, και αυτό σημαίνει ότι κυρίως από πλευράς επεξεργαστή το PS4 μπορεί και να μην είναι ισχυρότερο από το Xbox 720, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Ωστόσο, θα διαθέτει ισχυρότερο επεξεργαστή γραφικών, συγκεκριμένα μια AMD Radeon με 18 μονάδες GCN. Η κάθε υπομονάδα της GPU διαθέτει 64 πυρήνες, οπότε καταλαβαίνετε για τι επεξεργαστική ισχύ γραφικών μιλάμε στο PS4. Ως προς τη μνήμη, η κονσόλα θα διαθέτει μάλλον 8 GB RAM και μάλιστα DDR5, οπότε -σε γενικές γραμμές- το PS4 θα είναι σαφώς ισχυρότερο από το Xbox 360. Βεβαιότητα θεωρείται επίσης το γεγονός ότι το PS4 θα μπορεί να υποστηρίξει υλικό 4Κ και να δώσει σήμα 4Κ στην έξοδό του· άλλωστε η Sony διαθέτει αυτή τη στιγμή στην γκάμα της και τηλεόραση, αλλά και βιντεοπροβολέα 4Κ και εντός του 2013 σίγουρα θα παρουσιάσει επιπλέον συσκευές προβολής 4Κ. Η ημερομηνία διάθεσης στην αγορά αναμένεται στο τέλος του 2013 για Ιαπωνία και Αμερική και τον Φεβρουάριο του 2014 για Ευρώπη και Ασία, με τιμή περίπου 400 δολάρια. Ως προς το θέμα των παιχνιδιών, η Sony θα ακολουθήσει και αυτή την πολιτική της Microsoft, δηλαδή ο δίσκος με το παιχνίδι θα δηλώνεται στην κονσόλα και το λογαριασμό του χρήστη και δεν θα μπορεί να πουληθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε άλλη κονσόλα PS4.

VALVE STEAM ΒΟΧ

Στέλνει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας τον ανταγωνισμό

Σίγουρα δεν υπάρχει σοβαρός gamer που να μη γνωρίζει την εταιρεία Steam, υπεύθυνη για τα μνημειώδη παιχνίδια Half-Life, Portal και Team Fortress 2, και βέβαια να μην είναι χρήστης της υπηρεσίας διάθεσης παιχνιδιών Steam της Valve.

Εάν λοιπόν οι φήμες για την επερχόμενη κονσόλα Steam Box της Valve αληθεύουν, τότε η επόμενη παιχνιδομηχανή μας μπορεί να μην είναι το PS4, το Xbox 720, το Wii ή ένα PC, αλλά το Steam Box της Valve.

Η Valve επιχειρεί λοιπόν, εδώ και τώρα, να δημιουργήσει την κονσόλα του μέλλοντος, αυτήν που θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των συμβατικών παιχνιδομηχανών (ευκολία χρήσης, χαμηλό κόστος) και των gamer PC (κορυφαία ποιότητα γραφικών). Η συσκευή θα βασίζεται βέβαια στην πλατφόρμα Steam της Valve, τη μεγαλύτερη online πλατφόρμα διάθεσης παιχνιδιών, με 50 εκατομμύρια χρήστες (συγκριτικά, το Xbox live έχει 40 εκατομμύρια χρήστες). Μια συσκευή που θα είναι εύχρηστη σαν μια συμβατική κονσόλα, αλλά και ισχυρή σαν ένα κορυφαίο gamer PC, αποτελούσε μέχρι σήμερα όνειρο απατηλό για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών.

Επιπλέον, η Valve θα κάνει με την κονσόλα της ένα βήμα παραπέρα, σχεδιάζοντας controllers που θα βασίζονται σε βιομετρική τεχνολογία, δηλαδή θα ανταποκρίνονται στις κινήσεις και στα συναισθήματα του χρήστη. Εξάλλου, ακολουθώντας την πολιτική της Google με το Android και τους hardware partners, η Valve θα δώσει στους hardware developers τις βασικές προδιαγραφές hardware και βέβαια όλο το λειτουργικό της πλατφόρμας, για να κατασκευάσουν την κονσόλα αυτή για λογαριασμό της. Επομένως, εντός του 2013 η Valve αναμένεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο gaming, δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα στον ανταγωνισμό...

ΧΒΟΧ 720

Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει

Ο κύκλος κλείνει για το Xbox 360, καθώς ο αντικαταστάτης του, το Xbox 720, φαίνεται ότι θα κάνει την εμφάνισή του περί τα τέλη του 2013.

Αυτό σημαίνει ότι θα παρουσιαστεί στην έκθεση Ε3 τον Ιούνιο, μαζί βέβαια με το επίσης επερχόμενο Sony Playstation 4. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν λοιπόν για το 720. Κατ' αρχάς αναφέρεται ότι η κονσόλα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη διαρκώς στο Διαδίκτυο και τα παιχνίδια να δηλώνονται στο λογαριασμό του χρήστη. Επίσης, το 720 ενδέχεται να διαθέτει εξελιγμένο σύστημα φωνητικών οδηγιών, όπως το Siri του iPhone, ενώ το DVD drive ίσως να αντικατασταθεί από Blu-ray drive.

Εξάλλου, η νέα κονσόλα θα διαθέτει μια σαφώς εξελιγμένη έκδοση του Kinect (Kinect 2.0), θα βασίζεται σε οκταπύρηνο επεξεργαστή AMD x64 1,6 GHz, κάρτα γραφικών D3D11.x 800MHz και μνήμη 8 GB DDR3. Τα παιχνίδια θα κατεβαίνουν είτε από το Διαδίκτυο μέσω του λογαριασμού του χρήστη είτε θα έρχονται σε δίσκους Blu-ray με χωρητικότητα 50 GB! Φήμες αναφέρουν επίσης ότι η επικοινωνία με άλλους χρήστες μπορεί να γίνεται με κλήση Skype και όχι με το Xbox Live, καθώς και ότι θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων HD στον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο της συσκευής.

Σύγκρουση γιγάντων για το κινητό του μέλλοντος

SAMSUNG GALAXY S4

Προ των πυλών το νέο «υπερόπλο» των Κορεατών

Απ' ό,τι φαίνεται ο αντικαταστάτης του S3, το Galaxy S4, θα παρουσιαστεί όχι στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη -έκθεση που επιλέγουν οι περισσότεροι κατασκευαστές, για να λανσάρουν τις νέες συσκευές τους- αλλά σε ειδικό event στις 15 ή στις 22 Μαρτίου, στο Σαν Φρανσίσκο ή στη Νέα Υόρκη.

Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που η νέα συσκευή είναι πραγματικά προ των πυλών, έχουν διαρρεύσει πολυάριθμες φήμες περί των τεχνικών χαρακτηριστικών της.

Το Galaxy S4 θα διαθέτει λοιπόν οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών με ανάλυση Full HD, ήτοι 1.920x1.080 και πυκνότητα εικονοστοιχείων περί τα 440 ppi. Τα άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία περί της συσκευής, όπως αυτά έχουν διαρρεύσει μέχρι στγμής, είναι: οκταπύρηνος επεξεργαστής Exynos 5 Octa, επίσης οκταπύρηνος επεξεργαστής γραφικών Mali-Τ658, μνήμη 2 GB, κάμερα 13 Mpixel, μπροστινή κάμερα 2 Mpixel και λειτουργικό Android 4.2.1.

Επίσης έχει αναφερθεί επανειλημμένα ότι το S4 θα διαθέτει τρόπο χειρισμού χωρίς άγγιγμα της οθόνης, καταγράφοντας δηλαδή τις κινήσεις του χρήστη.

Εχουν διοχετευθεί στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που υποτίθεται ότι έχουν τραβηχτεί με το S4, οπότε η παρουσίαση της συσκευής εντός του Μαρτίου και η κυκλοφορία της εντός του Απριλίου μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες.

APPLE iPHONE 5S-iPHONE 6

Οχι ένας, αλλά δύο διάδοχοι για το (ακόμη νέο) iPhone 5

Οι φήμες για τον επερχόμενο αντικαταστάτη τού εξαιρετικά δημοφιλούς iPhone 5 όχι απλά οργιάζουν, αλλά κάνουν λόγο για δύο νέα τηλέφωνα, που η Apple ενδεχομένως θα παρουσιάσει εντός του 2013.

Γνωρίζοντας ότι η Apple κατασκευάζει τα τηλέφωνά της βασιζόμενη αποκλειστικά σε Κινέζους προμηθευτές, δεν θα μας έκανε ουδεμία εντύπωση εάν η φήμη, ότι οι συσκευές εθεάθησαν στα χέρια Κινέζου προμηθευτή (ως πρωτότυπα), αποδειχθεί πέρα για πέρα αληθής και ακριβής.

Η φήμη αναφέρει λοιπόν ότι το iPhone 5S είναι ουσιαστικά όμοιο σχεδιαστικά και αισθητικά με το τρέχον μοντέλο, το iPhone 5, αλλά ότι το iPhone 6 είναι μεγαλύτερο και λεπτότερο και μάλιστα με οθόνη 5 ιντσών.

Οι αρχικές φήμες περί των νέων συσκευών ανέφεραν ότι όντως η Apple θα παρουσιάσει (κατά την καθιερωμένη της τακτική) το iPhone 5S και ένα λίγο ανανεωμένο iPhone 5 το ερχόμενο καλοκαίρι, με το iPhone 5S να διαθέτει το νέο επεξεργαστή Α7 και ίσως και σύστημα αναγνώρισης αποτυπωμάτων. Το iPhone 6, με την υποτιθέμενα μεγαλύτερη οθόνη των 5 ιντσών, ενδεχομένως θα είναι πιο προσιτό από το iPhone 5S, με πλαστικό ίσως «σασί». Το iPhone 5S θα είναι το ακριβό μοντέλο της γκάμας της εταιρείας, με βελτιωμένη οθόνη και μπαταρία, συνδεσιμότητα NFC, χωρητικότητα στα 128 GB και χρωματιστό μεταλλικό πλαίσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Παιχνίδια
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Σχετικά θέματα: Παιχνίδια
Ο πρωταθλητής δεν παραδίδεται αμαχητί
Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει
SAMSUNG GALAXY S4
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Προς ένα αντιγριπικό εμβόλιο - πανάκεια...
Παιχνίδια
Θα βρέξει... κονσόλες το 2013
Ο πρωταθλητής δεν παραδίδεται αμαχητί
Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει
SAMSUNG GALAXY S4
Επιστημονικές έρευνες
Το αόρατο «πέπλο» της αντισεισμικής προστασίας
Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας
Ενέργεια
Οικολογική πνοή από το θαλασσινό αεράκι
Social Media
Στοχευμένη διαφήμιση μέσω Twitter
Προσηλυτισμός από το Facebook
Διάστημα
«Τα τραγούδια της Γης»
Άλλες ειδήσεις
Στέλνει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας τον ανταγωνισμό
Οχι ένας, αλλά δύο διάδοχοι για το (ακόμη νέο) iPhone 5