Έντυπη Έκδοση

Προσηλυτισμός από το Facebook

Τον περασμένο Μάιο, το Facebook εισήγαγε ένα νέο εργαλείο, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να αναγράψει στο προσωπικό του προφίλ εάν είναι δωρητής οργάνων ή πού μπορεί να βρει ένας ενδιαφερόμενος οδηγίες εγγραφής σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα.

Η προσπάθεια αυτή του Facebook αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εγγραφές σε προγράμματα δωρεάς οργάνων αυξήθηκαν ραγδαία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Καλιφόρνια, που συνήθως έχει 70 νέες εγγραφές την ημέρα, είχε 2.000 την ημέρα μετά την ανακοίνωση. Η κίνηση αυτή επεκτείνεται παράλληλα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αλήθεια όμως είναι πως η αύξηση στις εγγραφές δεν προέκυψε μόνο μέσω της δυναμικής του κοινωνικού δικτύου, αλλά και λόγω της εκτεταμένης δημοσιότητας που έλαβε το εγχείρημα. Μέσα σε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Μαΐου, οι εγγραφές επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, η απήχηση παραμένει μέχρι σήμερα, αφού περίπου 500.000 χρήστες έχουν δηλώσει δωρητές οργάνων στην προσωπική τους σελίδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Facebook.

Χειραγώγηση

Το εγχείρημα αυτό όμως εγείρει το εξής ηθικό ερώτημα: από τη στιγμή που μία πανίσχυρη διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως το Facebook, αποφασίζει να χειραγωγήσει τους χρήστες του με αυτόν τον τρόπο, ποιος αποφασίζει για ποιους σκοπούς θα γίνει αυτό; «Δεν αναφέρομαι στο Facebook συγκεκριμένα», λέει ο Τζόναθαν Ζιτρέιν, καθηγητής στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οταν μία δικτυακή πλατφόρμα με πάνω από ένα δισ. ενεργούς χρήστες μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους δραστηριότητα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο υπεύθυνου ελέγχου για τη λήψη αυτών των αποφάσεων»...

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά. Οταν το Facebook ξεκίνησε μία άλλη εκστρατεία, αυτή τη φορά με σκοπό να παρακινήσει τον κόσμο να ψηφίσει στις εκλογές, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 340.000 ψήφους, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία των πολιτειών. Το Facebook επιμένει πως οι προσπάθειες αυτές είναι πολιτικά ουδέτερες. Ομως, η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα ήταν καθαρά υπέρ των Δημοκρατικών, αφού οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου τείνουν να είναι οι νεότεροι και πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Ο εκπρόσωπος του Facebook, Ελιοτ Σραζ, σχολιάζει λέγοντας πως «είναι δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ ουδετερότητας και παρέμβασης.

Η δωρεά οργάνων είναι ένα παράδειγμα παρέμβασης.

Η παρέμβαση όμως δεν είναι δική μας υπόθεση. Εμείς παρέχουμε μία πλατφόρμα, την οποία ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θεωρεί πιο χρήσιμο».

Οταν τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής του Facebook αρχίσουν να δημοσιεύονται, πιθανότατα θα δούμε ιστορίες και φωτογραφίες ανθρώπων που επέζησαν χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι πιέσεις προς το Facebook να κάνει αντίστοιχες κινήσεις θα αυξηθούν.

Ολοι θα αντιληφθούν την τεράστια επιρροή που μία τέτοια πλατφόρμα μπορεί να ασκήσει. Θα είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτή η χειραγώγηση θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, σε πέντε, δέκα ή πενήντα χρόνια από τώρα. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το πόσο εύκολο θα είναι να το κάνει...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Facebook
Social Media
Σχετικά θέματα: Social Media
Στοχευμένη διαφήμιση μέσω Twitter
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Προς ένα αντιγριπικό εμβόλιο - πανάκεια...
Παιχνίδια
Θα βρέξει... κονσόλες το 2013
Ο πρωταθλητής δεν παραδίδεται αμαχητί
Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει
SAMSUNG GALAXY S4
Επιστημονικές έρευνες
Το αόρατο «πέπλο» της αντισεισμικής προστασίας
Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας
Ενέργεια
Οικολογική πνοή από το θαλασσινό αεράκι
Social Media
Στοχευμένη διαφήμιση μέσω Twitter
Προσηλυτισμός από το Facebook
Διάστημα
«Τα τραγούδια της Γης»
Άλλες ειδήσεις
Στέλνει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας τον ανταγωνισμό
Οχι ένας, αλλά δύο διάδοχοι για το (ακόμη νέο) iPhone 5