Έντυπη Έκδοση

Οικολογική πνοή από το θαλασσινό αεράκι

Ο υπεράκτιος άνεμος αποτελεί μία ισχυρή και σχετικά σταθερή πηγή αιολικής ενέργειας, όμως είναι αρκετά ακριβή.

Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στα ανοιχτά της θάλασσας έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις αντίστοιχες σε ηπειρωτικές περιοχές, αντισταθμίζοντας το υψηλό κόστος, και μπορούν να κάνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια φθηνότερη ως επιλογή Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στα ανοιχτά της θάλασσας έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις αντίστοιχες σε ηπειρωτικές περιοχές, αντισταθμίζοντας το υψηλό κόστος, και μπορούν να κάνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια φθηνότερη ως επιλογή Η Siemens εγκατέστησε δύο κολοσσιαίες ανεμογεννήτριες πρόσφατα, επιδεικνύοντας τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αγορά αιολικής ενέργειας. Τα ειδικά πλοία για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών δεν ήταν αρκετά μεγάλα για τις νέες γεννήτριες, γι' αυτό και οι ειδικοί αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν ένα νέο πλοίο για το σκοπό αυτό. Οι πελώριοι πύργοι, που μοιάζουν με καμινάδες, εξυψώνουν το πλοίο πάνω από τη θάλασσα, σταθεροποιώντας το έτσι, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η γερμανική εταιρεία προετοιμάζει τις γεννήτριες αυτές, οι οποίες παράγουν τη διπλάσια ενέργεια από τα τωρινά μοντέλα της, εδώ και μερικά χρόνια. Δοκίμασε αρχικά την τεχνολογία στην ξηρά και εγκατέστησε τις πρώτες στη θάλασσα με τη βοήθεια ενός νέου πλοίου, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για αυτόν το λόγο. Οι ανεμογεννήτριες έχουν έλικες μήκους 60 μέτρων, όμως η Siemens σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ακόμα μεγαλύτερες -με έλικες 75 μέτρων- στο άμεσο μέλλον.

Μετράει το μέγεθος

Ωστόσο, για να μπορέσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν ακόμα μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες. Οι νέες γεννήτριες παράγουν έξι μεγαβάτ ενέργειας σε καλές συνθήκες ανέμου. Κάποιες εταιρείες ήδη σχεδιάζουν γεννήτριες των 10-15 μεγαβάτ με έλικες μήκους 100 μέτρων -με λίγα λόγια, έλικες σε μέγεθος ουρανοξύστη! Η προσπάθεια αύξησης του μεγέθους των γεννητριών γίνεται με στόχο να μειωθεί το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Siemens
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Προς ένα αντιγριπικό εμβόλιο - πανάκεια...
Παιχνίδια
Θα βρέξει... κονσόλες το 2013
Ο πρωταθλητής δεν παραδίδεται αμαχητί
Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει
SAMSUNG GALAXY S4
Επιστημονικές έρευνες
Το αόρατο «πέπλο» της αντισεισμικής προστασίας
Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας
Ενέργεια
Οικολογική πνοή από το θαλασσινό αεράκι
Social Media
Στοχευμένη διαφήμιση μέσω Twitter
Προσηλυτισμός από το Facebook
Διάστημα
«Τα τραγούδια της Γης»
Άλλες ειδήσεις
Στέλνει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας τον ανταγωνισμό
Οχι ένας, αλλά δύο διάδοχοι για το (ακόμη νέο) iPhone 5