Ελευθεροτυπία - 17/02/2013
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
Οικολογική πνοή από το θαλασσινό αεράκι
Ο υπεράκτιος άνεμος αποτελεί μία ισχυρή και σχετικά σταθερή πηγή αιολικής ενέργειας, όμως είναι αρκετά ακριβή.
Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στα ανοιχτά της θάλασσας έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις αντίστοιχες σε ηπειρωτικές περιοχές, αντισταθμίζοντας το υψηλό κόστος, και μπορούν να κάνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια φθηνότερη ως επιλογή
Η Siemens εγκατέστησε δύο κολοσσιαίες ανεμογεννήτριες πρόσφατα, επιδεικνύοντας τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αγορά αιολικής ενέργειας. Τα ειδικά πλοία για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών δεν ήταν αρκετά μεγάλα για τις νέες γεννήτριες, γι' αυτό και οι ειδικοί αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν ένα νέο πλοίο για το σκοπό αυτό. Οι πελώριοι πύργοι, που μοιάζουν με καμινάδες, εξυψώνουν το πλοίο πάνω από τη θάλασσα, σταθεροποιώντας το έτσι, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Η γερμανική εταιρεία προετοιμάζει τις γεννήτριες αυτές, οι οποίες παράγουν τη διπλάσια ενέργεια από τα τωρινά μοντέλα της, εδώ και μερικά χρόνια. Δοκίμασε αρχικά την τεχνολογία στην ξηρά και εγκατέστησε τις πρώτες στη θάλασσα με τη βοήθεια ενός νέου πλοίου, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για αυτόν το λόγο. Οι ανεμογεννήτριες έχουν έλικες μήκους 60 μέτρων, όμως η Siemens σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ακόμα μεγαλύτερες -με έλικες 75 μέτρων- στο άμεσο μέλλον.
Μετράει το μέγεθος
Ωστόσο, για να μπορέσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν ακόμα μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες. Οι νέες γεννήτριες παράγουν έξι μεγαβάτ ενέργειας σε καλές συνθήκες ανέμου. Κάποιες εταιρείες ήδη σχεδιάζουν γεννήτριες των 10-15 μεγαβάτ με έλικες μήκους 100 μέτρων -με λίγα λόγια, έλικες σε μέγεθος ουρανοξύστη! Η προσπάθεια αύξησης του μεγέθους των γεννητριών γίνεται με στόχο να μειωθεί το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής.