Έντυπη Έκδοση

Το αόρατο «πέπλο» της αντισεισμικής προστασίας

Η δυνατότητα της ανακατεύθυνσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων γύρω από συγκεκριμένες περιοχές έχει τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον, αφού δημιουργεί ένα σχεδόν «μαγικό» αόρατο πέπλο προστασίας γύρω από αντικείμενα και χώρους.

Διάφοροι επιστήμονες και φυσικοί έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με ειδικές εδαφολογικές διαμορφώσεις, που έχουν τη δυνατότητα να ανακατευθύνουν τον ήχο. Πιο συγκεκριμένα, μερικές ομάδες ερευνούν πώς η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην αντανάκλαση σεισμικών κυμάτων γύρω από κτήρια. Σκοπός είναι να παρέχουν προστασία σε κτήρια υψηλής σημασίας, όπως πυρηνικοί σταθμοί και αεροδρόμια.

Μέχρι τώρα, όλες αυτές οι ιδέες υπήρχαν μόνο στη θεωρία. Σήμερα, μία ερευνητική ομάδα από το Institut Fresnel της Μασσαλίας και η ειδική σε χωματουργικά έργα γαλλική εταιρεία Menard ισχυρίζονται πως έχουν κατασκευάσει ένα τέτοιο σύστημα σεισμικής προστασίας και έχουν κάνει μάλιστα τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμές στη νότια Γαλλία.

Μεταϋλικά

Το μυστικό αυτών των «πέπλων προστασίας» βρίσκεται στο σχεδιασμό ενός υλικού σε κλίμακα μικρότερη από το μήκος των κυμάτων που πρέπει να αναχαιτίσουν.

Η γαλλική ομάδα δημιούργησε αυτό το «μεταϋλικό», κάνοντας μια σειρά τριών κενών γεωτρήσεων, βάθους πέντε μέτρων, μέσα σε πηλώδες έδαφος. Επειτα, παρακολούθησαν την περιοχή, χρησιμοποιώντας ακουστικούς αισθητήρες. Το πείραμα συνίστατο στη δημιουργία κυμάτων συχνότητας 50 Hertz με οριζόντια μετατόπιση 14 χιλιοστών από μία πηγή στη μία πλευρά της εδαφολογικής διαμόρφωσης. Επειτα, μέτρησαν τον τρόπο που τα κύματα μεταδίδονταν διά μέσου της διαμόρφωσης αυτής.

Η ομάδα υποστηρίζει πως το «μεταϋλικό», που κατασκεύασε, αναχαίτισε με μεγάλη επιτυχία τις σεισμικές δονήσεις, οι οποίες με δυσκολία ξεπερνούσαν τη δεύτερη σειρά των γεωτρήσεων. Το «μεταϋλικό» είναι ειδικά σχεδιασμένο, για να λειτουργεί στο συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα. Ετσι, δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά σε σεισμικά κύματα διαφορετικών μεγεθών. Θα παρέχει, όμως, σίγουρα έναν επιπλέον βαθμό προστασίας.

Υπάρχουν, όμως, σημαντικές επιφυλάξεις. Π.χ., τα κύματα που θα ανακαμφθούν, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζημιά στα γειτονικά κτήρια; Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες τώρα μελετούν υλικά, τα οποία θα απορροφούν τα κύματα αντί να τα αντανακλούν. Ωστόσο, υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να επωφεληθούν από μία τέτοιου είδους προστασία. Και εφ' όσον η κατασκευή της είναι σχετικά απλή, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να το δούμε να υλοποιείται.

* Από το The Physics arXiv Blog του ΜΙΤ Technology Review

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Σχετικά θέματα: Επιστημονικές έρευνες
Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Προς ένα αντιγριπικό εμβόλιο - πανάκεια...
Παιχνίδια
Θα βρέξει... κονσόλες το 2013
Ο πρωταθλητής δεν παραδίδεται αμαχητί
Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει
SAMSUNG GALAXY S4
Επιστημονικές έρευνες
Το αόρατο «πέπλο» της αντισεισμικής προστασίας
Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας
Ενέργεια
Οικολογική πνοή από το θαλασσινό αεράκι
Social Media
Στοχευμένη διαφήμιση μέσω Twitter
Προσηλυτισμός από το Facebook
Διάστημα
«Τα τραγούδια της Γης»
Άλλες ειδήσεις
Στέλνει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας τον ανταγωνισμό
Οχι ένας, αλλά δύο διάδοχοι για το (ακόμη νέο) iPhone 5