Ελευθεροτυπία - 17/02/2013
Έντυπη Έκδοση
Επτά, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
Στην Αθήνα από Βοστόνη
Η νεκρή φύση υπήρχε στην κλασική αρχαιότητα και εμφανίστηκε και πάλι ως ανεξάρτητο είδος στα τέλη του 16ου αιώνα.
Από τη μεγάλη φλαμανδική σχολή, στον ιμπρεσιονισμό, το μοντερνισμό και τη σύγχρονη τέχνη, στάθηκε ανοιχτή και πρόσφορη σε πειραματισμούς και απεικονίσεις, λόγω των απεριόριστων δυνατοτήτων της και των επιλογών που επιτρέπει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ενέπνευσε μεγάλους δημιουργούς -Ευρωπαίους και Αμερικανούς ζωγράφους- για περισσότερο από 5 αιώνες εικαστικής δημιουργίας.
Σημαντικοί πίνακες, λοιπόν, κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων ζωγράφων, από το 16ο έως και τον 21ο αιώνα, μεταξύ των οποίων οι: Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ, Πολ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Εντουάρ Βιγιάρ, Γκιστάβ Κουρμπέ, Εντουάρ Μανέ, Αλφρεντ Σίσλεϊ, Ζορζ Μπρακ, Ζαν Μετσινγκέρ, Τζέιμς Ενσορ, Τζόρτζιο Μοράντι, Ανρί Φαντέν-Λατούρ, Χουάν Γκρι, Φραντς Κλάιν, Τζόρτζια Ο' Κίφι, Ρούμπενς Πιλ, Μόρις Λούις και Σαμ Τέιλορ Γουντ φιλοξενούνται στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε μια έκθεση με τίτλο «Still Life. Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης: Παράδοση και Καινοτομία».
Νεκρή φύση, νεκρές φύσεις vanitas, trompe l'oeil (οφθαλμαπάτη), έργα με θέμα τρόπαια και εκθέματα κυνηγιού, πίνακες που εκδηλώνουν ανατολίτικες επιρροές και μινιμαλιστικές τάσεις έρχονται στο προσκήνιο μέσα από 47 εξαιρετικά ζωγραφικά έργα και ένα video installation αντιπροσωπευτικά της Still Life από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες. Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο ρεσιτάλ (21 Φεβρουαρίου και 25 Απριλίου 2013) και μια ημερίδα (4 Μαρτίου 2013) με θέμα τη Νεκρή Φύση.
Επιμέλεια έκθεσης: Ronni Baer - Τάκης Μαυρωτάς - Ελίζα Πολυχρονιάδου, διάρκεια έκθεσης έως 28 Απριλίου 2013.