• Πληροφορική και διαδίκτυο

  • ΤΟ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ GOOGLE «GLASS»», ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Η Google μας βάζει στα γυαλιά
   Αν δεν έχετε ακούσει για τα νέα, φουτουριστικά γυαλιά της Google, προσδεθείτε... Ο τρόπος με τον οποίο θα αντλούμε πληροφορίες για το περιβάλλον μας και θα καταγράφουμε αναμνήσεις από αυτό θα λάβει νέα μορφή.
 • Περιβάλλον & οικολογία

  • Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ... Πώς νίκησαν το χημικό «τέρας» της Κωπαΐδας
   Με σύγχρονο εξοπλισμό, ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ενημέρωση των αγροτών, το πρόγραμμα «Ecopest» μπορεί να αποτελέσει... μπούσουλα και γι' άλλες περιοχές, εξίσου επιβαρημένες με αγροχημικά, όπως η Κωπαΐδα Μπορεί να γυρίσει ο χρόνος πίσω για έναν αγροτικό «παράδεισο» που επιβαρύνθηκε δραματικά από την -χωρίς σχέδιο- ανάπτυξη και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων; Αιώνες τώρα, η Βοιωτία ήταν ξακουστή για τα γόνιμα εδάφη της.
  • ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ Υδάτινος εφιάλτης λόγω μικροβίων
   Σταδιακή υποβάθμιση στα νερά του βορειοδυτικού Ιονίου, καθώς και σε ποτάμια της βορειοδυτικής Ελλάδας, με συγκεντρώσεις παθογόνων μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια υγεία, κατέδειξε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας, Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελών Βορείου Ελλάδος και με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολονίας.
  • Βιολογικό φίλτρο για τα τυροκομικά απόβλητα
   Φωτογραφία αρχείου, με τυροκομικά απόβλητα στις όχθες ποταμού Απλό αλλά καινοτόμο, με ελάχιστο κόστος κατασκευής και σχεδόν μηδενικά λειτουργικά έξοδα, ένα βιολογικό φίλτρο δίνει λύση στη διαχείριση των τυροκομικών αποβλήτων που μπορούν να προκαλέσουν, ανάλογα με τη σύστασή τους, πέντε έως δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη ρύπανση από τα αστικά απόβλητα!
 • Ιατρικές έρευνες & μελέτες

  • ΑΛΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Θαυματουργό... πλάσμα
   Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η απολύμανση των χεριών θα γίνεται χωρίς υγρά απολυμαντικά, με τη βοήθεια της... Φυσικής.
  • Αχτίδα ελπίδας για τη μάστιγα του αιώνα
   Η τυχαία ανακάλυψη για τη φαρμακευτική θεραπεία βρέφους με μητέρα που έπασχε από AIDS μπορεί στο μέλλον να σώσει και άλλα βρέφη Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως ένα κοριτσάκι δύο χρόνων που γεννήθηκε με HIV δεν είχε ενδείξεις του ιού, παρότι δεν έπαιρνε καθόλου φάρμακα για σχεδόν ένα χρόνο.
 • Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη

  • ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΜΙΝΙ-ΡΟΜΠΟΤ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ «Αμυαλα» ρομπότ με... συλλογική νοημοσύνη
   Η συλλογική συμπεριφορά των εντόμων είναι ένα θαύμα της φύσης. Για παράδειγμα, πολλά είδη τερμιτών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, δημιουργούν εντυπωσιακές κατασκευές, με υπόγεια τούνελ και σπηλιές που εξαπλώνονται σε δεκάδες μέτρα μήκος και βάθος.
 • Τεχνολογία

  • 100 ΦΟΡΕΣ ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ Ο ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ ΤΗΣ NANOSCRIBE 3D μικροεκτυπώσεις βιομηχανικής κλίμακας
   Τρισδιάστατο ανάγλυφο της επωνυμίας της γερμανικής εταιρείας πάνω σε ανθρώπινη τρίχα! Η γερμανική Nanoscribe έχει λανσάρει έναν μικρό επιτραπέζιο τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να δημιουργεί περίπλοκες μικροκατασκευές (στην κλίμακα των μm) έως και 100 φορές ταχύτερα από όσο ήταν δυνατό μέχρι σήμερα. «Εάν κάτι χρειαζόταν μία ώρα για να γίνει, τώρα μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από ένα λεπτό» λέει ο Μάικλ Τίελ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της εταιρείας.
 • Τηλεπικοινωνίες

  • ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ SMARTPHONES ΚΑΙ TABLETS Πονοκέφαλος οι ιοί στα κινητά
   Το γεγονός ότι τα smartphones και τα tablets δεν χρειάζονται προγράμματα antivirus ή τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας, είναι ένας από τους λόγους που τα κάνουν τόσο δημοφιλή.