• Πολεοδομία και Χωροταξία

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 400 εκατ. έχασε το Δημόσιο, τα καρπώθηκαν οι εργολάβοι
   Έγγραφο-Καταγγελία του Κ. Κούτλα πρός την Ε.Ε, που κατανομάζει εργοληπτικές για εναρμονισμένες πρακτικές στις δημοπρατήσεις έργων 1,2 δις. Με έγγραφο-βόμβα στην Κομισιόν, πρόεδρος εργοληπτικής εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα κατονομάζει έξι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για στημένους διαγωνισμούς σε δημοπρατήσεις έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ
  • Το «ασανσέρ» των εκπτώσεων και οι ευθύνες του κράτους
   Τις ευθύνες της πλευράς του ελληνικού Δημοσίου και ιδιαιτέρως του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως επίσης των φορέων και των αρχών του Δημοσίου, που ανέθεσαν τα έργα, ζητεί να διερευνηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ο καταγγέλλων, Κ.Κούτλας, και θέτει το ερώτημα: «Με την ανάθεση τόσων έργων στις ίδιες εταιρείες με τις συγκεκριμένες εκπτώσεις, δεν δημιουργήθηκε ποτέ ένδειξη ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών αυτών;».
 • ΟΠΑΠ

  • ΟΠΑΠ - ΔΕΗ ΕΚΑΝΑΝ ΤΖΙΡΟ 95 ΔΙΣ. ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ Ποιοι αρμέγουν τις ιερές αγελάδες
   Οι δύο πολύφερνες νύφες, των οποίων η προίκα μόνον την τελευταία 10ετία ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ, ξεσηκώνουν πόλεμο μνηστήρων. Ο όρος «ιερές αγελάδες» αποτελεί διαχρονικό συμβολισμό για να καταδείξει τη φυσική ικανότητα των συγκεκριμένων ζώων να παράγουν άφθονα προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση των ανθρώπων, χωρίς να ζητούν τίποτα. Τον ίδιο τίτλο φέρουν στην Ελλάδα (και αλλού) ορισμένες, υπό δημόσιο έλεγχο, εταιρείες με μονοπωλιακή θέση στην αγορά, κατάσταση η οποία τους επιτρέπει να παράγουν άφθονο χρήμα και να το προσφέρουν πρώτα στις διορισμένες διοικήσεις, μετά στους προμηθευτές και στην «τέταρτη εξουσία» (δηλαδή στα μέσα ενημέρωσης και «προπαγάνδας») και τέλος στους εργαζομένους.
  • Οι καυτές πατάτες στον Λουρόπουλο
   ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της πιο κερδοφόρας εταιρείας στην Ελλάδα, του ΟΠΑΠ, με κύρια αποστολή να την οδηγήσει στην ιδιωτικοποίησή της, δεν ήξερε τι θα αντιμετώπιζε ούτε πώς θα χειριζόταν τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα και τα πολυποίκιλα συμφέροντα, που ζουν από τον ΟΠΑΠ. Αλλωστε, οι προκάτοχοί του «φρόντισαν» να του αφήσουν «βουνό» εκκρεμότητες.
  • Οσμή σκανδάλου από την απόλυση υπαλλήλου
   Ακόμα ένα επεισόδιο με οσμή σκανδάλου κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κ.Λουρόπουλος. Πρόκειται για την απόλυση μιας υπαλλήλου, που εργαζόταν στη θυγατρική ΟΠΑΠ Υπηρεσιών Α.Ε. (για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, αφού δημιουργήθηκε για άλλους λόγους και κατάντησε να εξυπηρετεί περίεργες καταστάσεις και ρουσφέτια των διοικήσεων της μητρικής).
 • ΔΕΗ

  • ΔΕΗ Δουλειές με φούντες για προμηθευτές
   Η ΔΕΗ, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, παράγει ένα «κοινωνικό αγαθό» (σ.σ. όπως παλαιότερα έλεγαν για το ηλεκτρικό ρεύμα). Το αγαθό αυτό έγινε εμπόρευμα, το οποίο η ΔΕΗ ενίοτε «έκοβε» όταν οι πελάτες της δεν πλήρωναν την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στους κατοίκους που έχουν την πολυτέλεια να έχουν ακίνητο.
  • ΔΕΗ: οι μεγάλες προμήθειες και οι δικαστικές εμπλοκές
   ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ μαστίζει όλες τις μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Ολα τα μεγάλα έργα του επενδυτικού σχεδίου της που είναι αυτή τη στιγμή σε κάποια φάση υλοποίησης συναντούν ένα ή περισσότερα εμπόδια. Στελέχη της ΔΕΗ γνωρίζουν και παρατηρούν ότι εισαγγελείς και ελεγκτές ασχολούνται τελευταία με υποθέσεις της Επιχείρησης, ενώ τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται, ή έχουν παραδοθεί, έχουν καθυστερήσει σοβαρά ή έχουν επαναπροκηρυχθεί, άλλα δεν έχουν καν ξεκινήσει και ορισμένα έχουν ήδη αποβεί πολύ ακριβότερα από ό,τι είχε αρχικά προϋπολογιστεί.
 • ΔΕΠΑ

  • ΔΕΠΑ: στενό μαρκάρισμα από την Gazprom
   Α. Μίλερ Δ. Κοπελούζος Στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΔΕΗ σήμερα παραμένει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ είναι, αντίστοιχα, ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, αγοράζοντας το φυσικό αέριο το οποίο πουλάει η Gazprom στη Δημόσια Εταιρεία Αερίου. Σήμερα το 55% του φυσικού αερίου το οποίο πουλάει η ΔΕΠΑ απορροφάται από τη ΔΕΗ.
 • Ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Θα γίνουμε υπάλληλοι των πολυεθνικών
   Εκεί μας οδηγούν κυβέρνηση και τροϊκα. Οι δόσεις στα ληξιπρόθεσμα πρέπει να φτάσουν τις 120 ΒΟΛΕΣ κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία δανειοδοτούν σήμερα τις επιχειρήσεις με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη, εξαπολύει ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή την αποπνικτική κατάσταση -με τα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα επιτηδευματιών και μικροεπιχειρηματιών- που επικρατεί στην αγορά. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζητεί να αυξηθούν μέχρι τις 120 οι δόσεις για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Εφορίες, γιατί διαφορετικά, όπως υποστηρίζει, θα οδηγηθούμε σύντομα σε αφανισμό των μικρομεσαίων. Μιλώντας στην «Κ.Ε.» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες έφτασαν πλέον το 1,5 δισ., ενώ καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να εντάξει σε προγράμματα ΕΣΠΑ και το λιανεμπόριο, διαφορετικά, όπως λέει, θα κυριαρχούν στην Ελλάδα μόνο πολυεθνικές.
 • ΓΣΕΒΕΕ

  • «Μας αντιμετωπίζουν σαν παρασιτικό εμπόριο»
   Βολές ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κατά τροϊκας και Υπουργείου Ανάπτυξης ΑΝΑΚΑΜΨΗ βλέπουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, περαιτέρω λουκέτα οι έμποροι. Η διαφορετική προσέγγιση της κατάστασης τρομάζει, πόσω μάλλον όταν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Κ. Χατζηδάκης, Θ. Σκορδάς) κυκλοφορεί καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, βλέποντας τα άδεια καταστήματα στην οδό Ερμού και σε άλλες κεντρικές οδούς.
 • Εκπαίδευση

  • Απούσα η γεωργία από το «Αθηνά»
   Δεν έχει προβλεφθεί η σύνδεση της αγροτικής εκπαίδευσης με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑ σεμινάρια σε ελληνικά ΑΕΙ «κλείνουν» εντός δύο ημερών, σε συνέδρια για την αγροτική επιχειρηματικότητα σχηματίζονται ουρές μέχρι έξω από τις αίθουσες, αγροτικές εκθέσεις υπερδιπλασιάζουν το κοινό τους. Καθηγητές με ελκυστικά αγροτικά αντικείμενα (κυρίως νέες καλλιέργειες) δέχονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα και e-mails, αλλά η πολιτεία αγρόν αγοράζει.
 • ΕΛΤΑ

  • Ο ταχυδρόμος χτυπάει την πόρτα των ιδιωτικών εταιρειών
   Μετά την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς τα ΕΛ.ΤΑ. κινδυνεύουν να χάσουν το διαγωνισμό του δημοσίου με «μποναμά » 30 εκατ. ετησίως ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ αγοράς δεν νοείται δίχως καταγγελίες, ίντριγκες και παρασκήνιο. Ετσι και με την απελευθέρωση της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς, η οποία συντελέστηκε στις αρχές του έτους. Γκρίνια από στελέχη των ΕΛ.ΤΑ. για την επιμονή του Δημοσίου να σπάσει σε επιμέρους κομμάτια το διαγωνισμό για την αλληλογραφία του στενού δημόσιου τομέα, τον οποίο μονοπωλούσε παλαιότερα ο οργανισμός.
  • Απολύσεις και μειώσεις μισθών στις ταχυμεταφορές
   Από τα στοιχεία των τελευταίων ετών παρατηρείται ότι η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ βρίσκεται σε συνάρτηση με την ετήσια μεταβολή των εσόδων της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς.
  • Σε ελεύθερη πτώση τα ΕΛ.ΤΑ.
   Χρόνο με το χρόνο, τα ΕΛ.ΤΑ. χάνουν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις. Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Ενδεικτικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί 40% από το 2009. Το 2012, σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, έκλεισε με έσοδα 401 - 405 εκατ., έναντι 463 εκατ. το 2011 και κέρδη προ φόρων κοντά στα 2 - 3 εκατ. ευρώ.
 • Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική

  • Πουλάς ακριβά μόνο όταν έχεις μεγάλη παραγωγή
   Ο Θόδωρος Ιωαννίδης και η Έλλη Παπαδοπούλου αντί να αγοράζουν τρακτέρ επένδυαν σε χωράφια και πολυκαλλιέργειες Ο Λάκης Ιωαννίδης επί το έργον ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ αγόραζαν σπίτια, τρακτέρ, καταναλωτικά αγαθά, εκείνοι προτιμούσαν να αγοράσουν ένα χωράφι κι έβαζαν στην άκρη οικονομίες για να σπουδάσουν οι κόρες τους. Η ζωή του 53χρονου Θεόδωρου (Λάκη) Ιωαννίδη, από τους Σιταγρούς, και της 50χρονης συζύγου του Ελλης Παπαδοπούλου, από τα Κοκκινόγεια Δράμας, έχει ακολουθήσει την ακριβώς αντίστροφη πορεία από των περισσότερων νεοελλήνων.
  • Νέοι αγρότες μιλούν για το μέλλον τους
   Νέοι Αγρότες: Συζήτηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, με θέμα: «Το μέλλον του αγροτικού κόσμου».
  • Ενισχύσεις για άλλες δραστηριότητες
   Ως τις 24 Απριλίου θα γίνονται δεκτοί, ηλεκτρονικά, φάκελοι υποψηφιότητας ενδιαφερομένων για το μέτρο 311, που αφορά διαφοροποίηση προς μη Γεωργικές Δραστηριότητες.
 • Εξαγωγές

  • ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ Η Ζίτσα Ιωαννίνων ταξιδεύει στην Αυστραλία
   ΠΛΩΡΗ για την Αυστραλία θέλει να βάλει η εταιρεία «Κτήμα Γκλίναβος», με τα πολυβραβευμένα κρασιά από την περιοχή Ζίτσα Ιωαννίνων. Οι δυσκολίες της ελληνικής αγοράς κι ο περονόσπορος, που δημιούργησε προβλήματα σχεδόν σε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας, ταλαιπώρησαν ώς ένα βαθμό και την οικογενειακή επιχείρηση.
 • Ερευνα και Ανάπτυξη

  • Ο Κορρές ψάχνει βιοκαλλιέργειες
   ΜΕ 400 φυσικά ή βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα και με παρουσία σε 30 χώρες, η εταιρεία «Κορρές» μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να απορροφήσει την παραγωγή Ελλήνων βιοκαλλιεργητών. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο χώρο των καλλυντικών, έχει χαρτογραφήσει την εγχώρια χλωρίδα, που περιλαμβάνει πάνω από 6.500 φυτά, εκ των οποίων 1.200 ενδημικά, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των καταλληλότερων περιοχών για βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων.
 • Ρεπορτάζ

  • Το θησαύρισμα ενός ταπεινού...εκατομμυριούχου δημοσίου υπαλλήλου
   Επίορκος τοπογράφος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας βρέθηκε το 2000 να επενδεύει 1,4 εκατ. ευρώ από αφανείς πόρους. Από τότε η υπόθεση σέρνεται... ΕΠΙ 13 ΧΡΟΝΙΑ τραβά στο δρόμο της... ατιμωρησίας ένας τοπογράφος μηχανικός (Χ.Σ.) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, υπεύθυνος για την παραλαβή δημόσιων έργων της νομαρχίας, ο οποίος τη «χρυσή» περίοδο του χρηματιστηρίου (1998-1999) βρέθηκε, ύστερα από έλεγχο, να επενδύει 1.409.404 ευρώ.
  • Ανομίας συνέχεια...
   ΑΛΛΕΣ 8 περιπτώσεις ανομίας δημόσιων υπαλλήλων της ίδιας περιφέρειας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας) εντοπίστηκαν την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να παυθούν υπάλληλοι οριστικά ή για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν:
 • Απασχόληση και ανεργία,

  • ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ καθηγήτρια Οικονομικής του Levy Institute Μόνιμο Ταμείο στη μάχη κατά της ανεργίας
   Θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους με στόχο την αύξηση της απασχόλησης κατά 400.000 άμεσα και 800.000 έμμεσα Τελευταία αρκετός άνεργος κόσμος στρέφεται σε αγροτικές δραστηριότητες. Σε αυτό χρειάζεται τη βοήθεια της πολιτείας, με τη συμμετοχή του υπουργείου Γεωργίας, των ανθρώπων με βαθιά γνώση, όπως των Σχολών Γεωπονικής, και χρειάζεται ένας ελάχιστος μισθός που θα ξεκινήσει μέσα από το Ταμείο Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Οικονομικής Ράνια Αντωνοπούλου, του Levy Institute, δεν διστάζει να καταγγείλει πως το 75% της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας μετά το 2008 οφείλεται στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Εκτιμά πως η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί, γιατί οι εξαγωγές δεν καρπώνονται σημαντικά οφέλη από τη μείωση του κόστους εργασίας, ενώ οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις διαλύουν την εγχώρια ζήτηση και παραγωγή. Ακόμη κι αν εκλείψει η πολιτική λιτότητας, η υψηλή ανεργία θα διατηρηθεί για μία δεκαετία τουλάχιστον. Προτείνει δε ένα Σχέδιο Μάρσαλ σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου για την αύξηση της απασχόλησης κατά 400 χιλιάδες άμεσα και 800 χιλιάδες έμμεσα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους όσο το 1-2% του ΑΕΠ.
 • Άλλες ειδήσεις

  • WHO is who
   Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Εχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα «Journal of Income Distribution», «Feminist Economics Journal», «Eastern Economic Review», και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Εχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University, και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Εθνη και στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.
  • ΚΕΦΙΡ Αποικίες φιλικών βακτηρίων στο πιάτο μας
   Του δρος Ακη Ψωμά, γεωπόνου-επιστήμονα τροφίμων Προβιοτικό τρόφιμο, το γαλακτοκομικό ποτό Κεφίρ έχει συνδεθεί με τη μακροζωία στον Καύκασο. Μοιάζει στη γεύση με ξινόγαλο, παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, κ.ά.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ. Πρόκειται για αποικία φιλικών βακτηρίων, που θυμίζει κουνουπίδι.