Έντυπη Έκδοση

Βιολογικό φίλτρο για τα τυροκομικά απόβλητα

Απλό αλλά καινοτόμο, με ελάχιστο κόστος κατασκευής και σχεδόν μηδενικά λειτουργικά έξοδα, ένα βιολογικό φίλτρο δίνει λύση στη διαχείριση των τυροκομικών αποβλήτων που μπορούν να προκαλέσουν, ανάλογα με τη σύστασή τους, πέντε έως δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη ρύπανση από τα αστικά απόβλητα!

Φωτογραφία αρχείου, με τυροκομικά απόβλητα στις όχθες ποταμού Φωτογραφία αρχείου, με τυροκομικά απόβλητα στις όχθες ποταμού Το φίλτρο κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος από την ερευνητική ομάδα του Δημήτρη Βαγενά, καθηγητή, του Τριαντάφυλλου Τατούλη, υποψήφιου διδάκτορα, της Αθανασίας Τεκερλεκοπούλου, λέκτορος, και του Χρήστο Ακράτου, επίκουρου καθηγητή.

Η παρουσία πολλών τυροκομικών μονάδων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αν και είναι μικρής δυναμικότητας, έκανε επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί ένας οικονομικός, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικός τρόπος επεξεργασίας των αποβλήτων. Τα συστήματα που υπήρχαν έως τώρα στην αγορά ήταν δαπανηρά και απαιτούσαν μεγάλους όγκους παραγόμενων αποβλήτων για να είναι ανταποδοτικά. Η ανεξέλεγκτη διάθεση του ανεπεξέργαστου αποβλήτου σε υδάτινους αποδέκτες, από την άλλη πλευρά, εγκυμονούσε μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, παρά τα αυστηρά πρόστιμα.

Βιοφίλμ

Ετσι ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας ενός φίλτρου, η οποία βασίστηκε σε μια σχετικά απλή ιδέα που κατοχυρώθηκε ήδη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πλαστικές δεξαμενές γεμίζονται με χαλίκια ή πλαστικά και πάνω στα υλικά αυτά αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που απομονώνονται από τα ίδια τα απόβλητα, σχηματίζοντας βιοφίλμ που επιτρέπουν την επεξεργασία αποβλήτων με υψηλό οργανικό φορτίο. Ο αερισμός των βιολογικών φίλτρων γίνεται με φυσικό τρόπο, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του αποβλήτου και του αέρα.

Το λειτουργικό κόστος είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ και το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης αυτών των δεξαμενών είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν απαιτείται οπλισμένο σκυρόδεμα ή πολύπλοκος και ακριβός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Ηδη από τις αρχές του χρόνου το πρωτοποριακό αυτό σύστημα λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε τυροκομική μονάδα του Αγρινίου.

Στη μονάδα αυτή έχουν τοποθετηθεί τρία βιολογικά φίλτρα και ο απαραίτητος συνοδευτικός εξοπλισμός, αποτελούμενος από αντλίες, σωληνώσεις και ηλεκτρολογικό πίνακα. Το κόστος λειτουργίας είναι μικρότερο από 2 ευρώ τη μέρα, δεν υπάρχουν πλέον δυσάρεστες μυρωδιές και η απόδοση της βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων ξεπερνάει το 98%. Τα επεξεργασμένα απόβλητα μπορούν πλέον να διατίθενται για άρδευση ή να καταλήγουν με ασφάλεια σε υδάτινους αποδέκτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Βιολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον & οικολογία
Πώς νίκησαν το χημικό «τέρας» της Κωπαΐδας
Υδάτινος εφιάλτης λόγω μικροβίων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Πληροφορική και διαδίκτυο
Η Google μας βάζει στα γυαλιά
Περιβάλλον & οικολογία
Πώς νίκησαν το χημικό «τέρας» της Κωπαΐδας
Υδάτινος εφιάλτης λόγω μικροβίων
Βιολογικό φίλτρο για τα τυροκομικά απόβλητα
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Θαυματουργό... πλάσμα
Αχτίδα ελπίδας για τη μάστιγα του αιώνα
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
«Αμυαλα» ρομπότ με... συλλογική νοημοσύνη
Τεχνολογία
3D μικροεκτυπώσεις βιομηχανικής κλίμακας
Τηλεπικοινωνίες
Πονοκέφαλος οι ιοί στα κινητά