Έντυπη Έκδοση

Αχτίδα ελπίδας για τη μάστιγα του αιώνα

Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως ένα κοριτσάκι δύο χρόνων που γεννήθηκε με HIV δεν είχε ενδείξεις του ιού, παρότι δεν έπαιρνε καθόλου φάρμακα για σχεδόν ένα χρόνο.

Η τυχαία ανακάλυψη για τη φαρμακευτική θεραπεία βρέφους με μητέρα που έπασχε από AIDS μπορεί στο μέλλον να σώσει και άλλα βρέφη Η τυχαία ανακάλυψη για τη φαρμακευτική θεραπεία βρέφους με μητέρα που έπασχε από AIDS μπορεί στο μέλλον να σώσει και άλλα βρέφη Σύμφωνα με τους New York Times: «Το μωρό, που γεννήθηκε στην επαρχία του Μισισίπι, υποβλήθηκε σε επιθετική φαρμακευτική θεραπεία, 30 ημέρες μετά τη γέννα, κάτι που δεν γίνεται συχνά. Συνήθως, ένα νεογέννητο, του οποίου η μητέρα έχει τον ιό, παίρνει ένα ή δύο φάρμακα προληπτικά. Ομως, οι γιατροί αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία θεραπεία με τρία φάρμακα σχεδόν αμέσως, χωρίς να περιμένουν καν τα αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν τη μόλυνση».

Το κοριτσάκι αυτό είναι ο δεύτερος άνθρωπος που «θεραπεύεται» από τον ιό, υπό την έννοια πως μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του με ασφάλεια, χωρίς φάρμακα, παρότι ίχνη του παραμένουν στο αίμα της. Ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου», ένας άντρας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση μιας άλλης ασθένειας. Η μεταμόσχευση αυτή αντικατέστησε τα ανοσοποιητικά του κύτταρα με κύτταρα από ένα δωρητή, ο οποίος είχε μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Ειδικές περιπτώσεις

Οπως ο «ασθενής του Βερολίνου», έτσι και το κοριτσάκι στο Μισισίπι αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, αφού θεραπεύτηκαν σχεδόν κατά λάθος. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η λύση ίσως βρίσκεται στο υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και τώρα προσπαθούν να τροποποιήσουν γενετικά βλαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με σκοπό την εύρεση μιας περισσότερο εφαρμόσιμης θεραπείας.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, «εάν οι ερευνητές αποδείξουν πως η ίδια θεραπεία λειτουργεί και σε άλλα παιδιά, μπορεί να αλλάξει δραστικά τις ζωές των 1.000 παιδιών που γεννιούνται με τον ιό κάθε μέρα, κυρίως στην Αφρική, λένε οι γιατροί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Σχετικά θέματα: Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Θαυματουργό... πλάσμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Πληροφορική και διαδίκτυο
Η Google μας βάζει στα γυαλιά
Περιβάλλον & οικολογία
Πώς νίκησαν το χημικό «τέρας» της Κωπαΐδας
Υδάτινος εφιάλτης λόγω μικροβίων
Βιολογικό φίλτρο για τα τυροκομικά απόβλητα
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Θαυματουργό... πλάσμα
Αχτίδα ελπίδας για τη μάστιγα του αιώνα
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
«Αμυαλα» ρομπότ με... συλλογική νοημοσύνη
Τεχνολογία
3D μικροεκτυπώσεις βιομηχανικής κλίμακας
Τηλεπικοινωνίες
Πονοκέφαλος οι ιοί στα κινητά