Έντυπη Έκδοση

Ποιοι διαχειρίζονται τελικά τον κρατικό κορβανά;

Ολοι ακούμε κατά καιρούς το επιχείρημα ότι οικονομικές και άλλες διοικήσεις πρέπει να μην αλλάζουν συνεχώς, να λειτουργούν ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους.

Στην προκειμένη περίπτωση στην πιο κρίσιμη ίσως υπηρεσία, που ελέγχει σε δεύτερο βαθμό τη χρηστή και σύννομη διαχείριση των πόρων, οι επικεφαλής παραμένουν οι ίδιοι από τη σύστασή της μέχρι σήμερα.

Ο προϊστάμενος της Αρχής Πληρωμής είναι τοποθετημένος στη θέση αυτή από το 2000, το ίδιο και οι προϊστάμενοι των πιο κρίσιμων μονάδων. Παραμένουν εκεί ακόμα και μετά το πρόστιμο των συνολικά 682 εκατ. (του 2005), που τίναξε στον αέρα το κύρος των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Στην ευαίσθητη αυτή υπηρεσία οι τοποθετήσεις των πολύ καλά αμειβόμενων προϊσταμένων (ο επικεφαλής λαμβάνει τις αμοιβές του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου, οι δε Προϊστάμενοι το 75% συν τα επιδόματα), οι αποσπάσεις και οι μετακινήσεις υπαλλήλων γίνονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα, χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Μια επιτροπή «αξιολόγησης», που την απαρτίζουν «οι γνωστοί» της κυβέρνησης, κρίνει την καταλληλότητα των προτεινομένων από τον γ.γ. Στη συνέχεια εκδίδεται η απόφαση από τον υπουργό.

Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, στις μοναδικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται τεράστιους προϋπολογισμούς, ο νόμος Ραγκούση δεν έχει εφαρμογή! Οι υπουργοί και πάλι αναθέτουν στα «δικά τους παιδιά» τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις παρά μόνο ένα πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας. Αν δηλαδή κάποιος προϊστάμενος δεν επιθυμεί να γίνει πραγματικός έλεγχος μιας σύμβασης τον αναθέτει σε «ακατάλληλο» προσωπικό, σε έναν μηχανικό ή σε έναν γεωλόγο ή ακόμα και σε απόφοιτο λυκείου.

Με τον νόμο για το ΕΣΠΑ θεσπίστηκε ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο να γίνεται μόνο για όσα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχουν προϋπολογισμό άνω των 5 εκατ. ευρώ. Από 5 εκατ. και κάτω, δηλαδή, γίνεται τρελό πάρτι! Τι επισκευές αρχονταρικιών στις μονές, τι διατηρητέα ιδιόκτητα που βαφτίζονται μουσεία, τι επιδοτήσεις σε ΜΜΕ που προωθούν τον τουρισμό (sic!), τι έργα πληροφορικής, όλα εδώ, πληρώνονται!

Η περιήγησή μας στους ογκώδεις φακέλους με τις επιδοτήσεις και τα πρόστιμα μας δίνει την εντύπωση ότι, ενώ τα πρωτοβάθμια όργανα ελέγχου διαπιστώνουν τις παραβάσεις και τις παρατυπίες, κάπου πριν από την τελική απόφαση για τα πρόστιμα ή και μετά η διαδικασία... χάνεται, σταματάει. Για την ενημέρωση του πολίτη λοιπόν θα είχε νόημα να παρακολουθούσαμε και την τελική έκβαση της κάθε περίπτωσης, είτε ο φάκελος βρίσκεται στην Αρχή Πληρωμής, είτε στα χέρια του κ. Ρακιντζή. Να μαθαίνουμε πότε και πόσα χρήματα ανακτήθηκαν, πότε και γιατί η υπόθεση μπήκε στο Αρχείο, πώς τέλος ολοκληρώθηκε μια έρευνα σε έργο με καραμπινάτες παρατυπίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Σχετικά θέματα: Κοινοτικά κονδύλια
Οι «κομπίνες» βρέθηκαν, αλλά τα χρήματα χάθηκαν!
Για το ίδιο θέμα
Οι «κομπίνες» βρέθηκαν, αλλά τα χρήματα χάθηκαν!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκκλησία
Αιτία διαζυγίου τα αποθεματικά
Ζητούν να δουν τον πρωθυπουργό
Υγεία
Προμήθειες με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ
Μπρα ντε φερ κυβέρνησης και εταιρειών
Μάχη για την κυριαρχία σε Αιγινήτειο και Αρεταίειο
Διαχείριση απορριμμάτων
«Υγειονομική ταφή, η ύστατη λύση»
Εκπαίδευση
Πανεπιστημιακοί σε απόγνωση
Πάρκα
Ή γκαράζ ή πράσινο
Ρατσιστικές επιθέσεις
Ποιοι οπλίζουν τα χέρια των «αγανακτισμένων» ρατσιστών
Κοινοτικά κονδύλια
Οι «κομπίνες» βρέθηκαν, αλλά τα χρήματα χάθηκαν!
Ποιοι διαχειρίζονται τελικά τον κρατικό κορβανά;
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Μια συνέντευξη μετά θάνατον...