Έντυπη Έκδοση

Αμαρτίες κυβέρνησης παιδεύουσιν ΔΑΠ

Μετακίνηση ψήφων απ' την παράταξη της Ν.Δ. προς την ΠΑΣΠ αλλά και υψηλή αποχή

Μπορεί και φέτος να μην εκδόθηκαν κοινά αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές, ο αδιαμφισβήτητος νικητής, ωστόσο, ήταν η αποχή.

Παρά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και το φορτισμένο πολιτικό κλίμα ενόψει ευρωεκλογών, το εσωτερικό της κάλπης έμοιαζε «άδειο». Οι καιροί που πλημμύριζε με ψηφοδέλτια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και οι συνδικαλιστές δεν πήγαν όλοι στα αμφιθέατρα για την καταμέτρηση των ψήφων.

**«Η αποχή πρέπει να μας προβληματίσει», παραδέχεται ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κ. Πανταζής. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε άνοδο της προσέλευσης των φοιτητών στις εκλογές. Ισως η αποχή να σχετίζεται με τα μειωμένα ποσοστά της ΔΑΠ».

**Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., από την πλευρά της, υποβαθμίζει το μέγεθος και τη σημασία της αποχής. Ο γραμματέας της, Μ. Κασελάκης, θεωρεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι ακόμα μαζική: «Κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και η μικρή αποχή μπορεί να αποδοθεί στην κούραση των φοιτητών, στο γεγονός ότι έγιναν για πρώτη φορά Μάιο, αλλά και λόγω της εξεταστικής περιόδου που σε κάποιες σχολές ξεκινάει το επόμενο δεκαήμερο».

Το καλοκαίρι και οι εξετάσεις, όμως, δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί σε μερικές σχολές η αποχή «άγγιξε» το 40% και πανελλαδικά το 25%. Εμπειροι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι οι φοιτητές έχουν «στομώσει» από το πανηγύρι και την προεκλογική φιέστα των παρατάξεων, κυρίως της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αντανακλούν τη συνολική δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ και την αντίστοιχη πτώση της Ν.Δ. Το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα «άγγιξε» πολλούς φοιτητές. Κερδισμένη η ΠΑΣΠ, που σημείωσε άνοδο μέχρι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

**«Η αύξηση της δύναμής μας είναι αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς και της υπεύθυνης παρουσίας μας», σημειώνει ο Κ. Πανταζής, που θεωρεί ότι η άνοδος της ΠΑΣΠ είναι «ένα μήνυμα δυσαρέσκειας των νέων προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και την παράταξή της στα πανεπιστήμια».

**Δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη ο γραμματέας της ΔΑΠ. «Δεν έχουμε πτώση και η άνοδος της ΠΑΣΠ δεν είναι σημαντική. Οι φοιτητές έφεραν την παράταξή μας για ακόμα μία φορά στην πρώτη θέση και όλα τα άλλα είναι περιττά».

Η αριστερά

Τα ποσοστά των παρατάξεων της αριστεράς, με μικρές αυξομοιώσεις, παραμένουν τα ίδια. Η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κέρδισε από τη συμμετοχή της στα γεγονότα του Δεκεμβρίου και σημείωσε μικρές απώλειες. Ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ, Δ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι «οι καθεστωτικές παρατάξεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, έχουν μετατρέψει τις εκλογές σε σύγκρουση δύο κομματικών μηχανισμών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποχή», και συνεχίζει: «Οσοι ήθελαν να στείλουν την αριστερά στη γωνία για όλους τους αγώνες που έδωσε πήραν στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές την απάντηση που τους αξίζει».

**Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να επηρέασαν την παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια, την ΠΚΣ, η δύναμη της οποίας μειώθηκε ελαφρά, αν και η ίδια μιλάει για μικρή άνοδό της. Παραμένει σταθερά η τρίτη δύναμη πανελλαδικά. Τέλος, η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), που πρωτοστάτησε τον Δεκέμβριο, παρέμεινε στα ίδια ποσοστά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα
Στην υποχρεωτική εκπαίδευση και το λύκειο!
Βαρέα μέταλλα σε αγροτικά προϊόντα
Καρότα με νικέλιο και χρώμιο
Εκδήλωση στο σταθμό του Συντάγματος
Το μετρό πάει Κυκλάδες
Εναλλακτική λύση από την Πρωτοβουλία πολιτών
Μια αλλιώτικη περιφερειακή Υμηττού
Επείγουσα έκκληση της Ευρωβουλής
Αλλάξτε όρια στις κεραίες
Με τη βούλα της Κομισιόν «κινητά» στα αεροπλάνα
Και θα πετάμε, και θα μιλάμε
Μνηστήρες για το χρυσάφι των σκουπιδιών
Μπλε κάδοι και πράσινα άλογα
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Φοιτητικές εκλογές
Αμαρτίες κυβέρνησης παιδεύουσιν ΔΑΠ
Άλλες ειδήσεις
Σωκράτους 65