Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Με Αγγελο Τερζάκη, σε κείμενό του από τις «Ταραγμένες ψυχές» σχετικά με την αρετή του βιβλίου και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα πήραν το «βάπτισμα» των πανελλαδικών εξετάσεων την Παρασκευή οι 90.000 φετινοί υποψήφιοι που διεκδικούν 69.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αν και ο συγγραφέας δεν είναι από τους «αγαπημένους» των μελών της Κεντρικής Επιτροπής των Εξετάσεων και το αντικείμενο που πραγματευόταν (βιβλίο-ΜΜΕ) δεν ήταν στην ύλη της Γ' αλλά στην ύλη της Β' λυκείου, οι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν με άνεση, καθώς δεν είχαν να αντιμετωπίσουν θέμα με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Στη Νεοελληνική Γλώσσα διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων, καθώς είναι μάθημα γενικής παιδείας.

Το μάθημα αυτό θα βαθμολογηθεί με διαφορετικό τρόπο φέτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποκειμενική βαθμολόγηση, καθώς παραδοσιακά εδώ καταγράφονταν κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή. Αυτό το μάθημα είχε πάντα τα υψηλότερα ποσοστά αναβαθμολόγησης και τα περισσότερα παράπονα των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, αλλάζει ο συντελεστής βαρύτητας της παραγωγής κειμένου που ζητείται από τους υποψηφίους. Μειώνεται δηλαδή κατά 10 μονάδες (θα βαθμολογείται με 40) στην εκατοντάβαθμη κλίμακα ενώ, αντίστοιχα, αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων οι οποιες θα βαθμολογούνται στο εξής με 35 μονάδες.

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις επίσης έχουν αποφασιστεί και θα εφαρμοστούν οι εξής αλλαγές:

* Απαγορεύεται να σημειώνει ο πρώτος βαθμολογητής πάνω στο γραπτό λάθη ή παραλείψεις, ώστε να μην επηρεάζεται στην κρίση του ο δεύτερος βαθμολογητής.

* Αυξάνονται από 13 σε 18 τα μέλη των βαθμολογικών κέντρων που συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων.

* Θεσπίστηκε ανώτατο όριο για τους προφορικά εξεταζόμενους (80 ανά βαθμολογικό κέντρο), για να μην παρατηρείται συνωστισμός.

* Οι διαγωνιζόμενοι αποκτούν πάλι από φέτος το δικαίωμα να βλέπουν τα γραπτά τους μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τον Αύγουστο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα
Στην υποχρεωτική εκπαίδευση και το λύκειο!
Βαρέα μέταλλα σε αγροτικά προϊόντα
Καρότα με νικέλιο και χρώμιο
Εκδήλωση στο σταθμό του Συντάγματος
Το μετρό πάει Κυκλάδες
Εναλλακτική λύση από την Πρωτοβουλία πολιτών
Μια αλλιώτικη περιφερειακή Υμηττού
Επείγουσα έκκληση της Ευρωβουλής
Αλλάξτε όρια στις κεραίες
Με τη βούλα της Κομισιόν «κινητά» στα αεροπλάνα
Και θα πετάμε, και θα μιλάμε
Μνηστήρες για το χρυσάφι των σκουπιδιών
Μπλε κάδοι και πράσινα άλογα
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Φοιτητικές εκλογές
Αμαρτίες κυβέρνησης παιδεύουσιν ΔΑΠ
Άλλες ειδήσεις
Σωκράτους 65