Έντυπη Έκδοση

Μπλε κάδοι και πράσινα άλογα

Τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου εργοστασίου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Ελευσίνα, το οποίο επεξεργάζεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων, ήταν αναμφίβολα μεγάλο κοινωνικό γεγονός. Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να φωτογραφηθούν και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καλογιάννης, τόνισε ότι «καμία πολιτική για το περιβάλλον δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών».

Δεν ανέφερε φυσικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στην ανακύκλωση συσκευασιών, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη συσκευασία και το περιβάλλον. Κι αυτό, ενώ μεγάλοι δήμοι της χώρας είτε δεν συνεργάζονται καθόλου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), όπως ο Πειραιάς, είτε το κάνουν αποσπασματικά, όπως ο δήμος Αθηναίων.

*Από πίσω κρύβεται η συμμετοχή τους στο καινούργιο σύστημα ονόματι «Ανταποδοτική ανακύκλωση» (μαζί με Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα και Βόλο). Το ενέκρινε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο «με πρωτόγνωρες διαδικασίες-εξπρές και χωρίς να συζητηθούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος», όπως καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις.

Η «Ανταποδοτική» φιλοδοξεί να πάρει το 40% της πίτας της ανακύκλωσης, δηλαδή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με απόδειξη πληρωμής

Κάτι που έχει ταρακουνήσει την ΕΕΑΑ την οποία χρηματοδοτούν περίπου 1.400 επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεούνται να πληρώνουν την ανακύκλωση των συσκευασιών που παράγουν. Το 2008, οι επενδύσεις της έφτασαν τα 26 εκατ. ευρώ. Ο φόβος ότι πιθανόν να μεταπηδήσουν εταιρείες προς την «Ανταποδοτική» (και έτσι να χαθούν έσοδα) είναι εμφανής.

*Το νέο σύστημα προβλέπει την τοποθέτηση 900 ειδικών κέντρων διαλογής σε κεντρικά σημεία της χώρας, στα οποία θα εναποθέτουν οι πολίτες τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ηδη 25 ειδικά «σπιτάκια» έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες του δήμου Αθηναίων και συγκεντρώνουν 358 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού κάθε μήνα. Η ανταμοιβή για τα μεταλλικά κουτάκια είναι ένα λεπτό του ευρώ ανά τεμάχιο (μέσω αποδείξεων πληρωμής), ενώ για πλαστικά χρειάζονται τρία μπουκάλια για το ίδιο αντίτιμο.

*Σε έγγραφο που έστειλε η ΕΕΑΑ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται πως «η συμμετοχή του πολίτη είναι νομική υποχρέωση και πρωτίστως στάση ζωής έναντι των περιβαλλοντικών αξιών και δεν μπορεί να προκύπτει από την παροχή εκπτωτικών κουπονιών με τελικό σκοπό να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών συγκεκριμένων καταστημάτων».

*Επισημαίνεται ακόμη ότι η μέθοδος «είναι αδόκιμη και δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο για τον συγκεκριμένο σκοπό. Τα μηχανήματα αντίστροφης πώλησης (όπως αποκαλούνται) δεν μπορούν, εκ κατασκευής, να δεχτούν όλα τα είδη συσκευασιών. Για παράδειγμα δεν δέχονται καμιά συσκευασία από χαρτί, ούτε εύκαμπτες συσκευασίες (π.χ. πλαστικό φιλμ), γυάλινες ή πλαστικές που δεν είναι φιάλες ή συσκευασίες μεγάλου μεγέθους κ.λπ.».

*Τα κέντρα της «Ανταποδοτικής» θα κοστίζουν από 45.000 ευρώ μέχρι 90.000 το καθένα, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Ειρηνική συνύπαρξη

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φ. Κυρκίτσος, αναρωτιέται:

«Πως ένα τέτοιο σπιτάκι θα εξυπηρετεί περίπου 12.000 πολίτες που πρέπει να μεταφέρουν τα υλικά που έχουν μαζέψει σε μεγάλη απόσταση; Τι θα γίνει με τα απομακρυσμένα χωριά; Με τα πολλά μικρά νησιά; Με τις τουριστικές περιοχές; Εδώ έχουμε τους μπλε κάδους έξω από το σπίτι μας και δεν κατεβάζουμε τα υλικά μας. Το ζητούμενο είναι να συνυπάρχουν συμπληρωματικά τα δύο συστήματα και να παίρνουν πόρους ανάλογα με τις ποσότητες που μαζεύονται από το καθένα».

*Την ίδια στιγμή, περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι έχουν ελάχιστους μπλε κάδους. Η ενημέρωση των πολιτών είναι μικρή, με αποτέλεσμα πολλοί να μην ξέρουν πώς πρέπει να διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν γειτονιές που πήραν πίσω τους κάδους και δεν τους έχουν αντικαταστήσει.

*Ο Γ. Δημόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, διαβεβαιώνει ότι «εμείς επιθυμούμε την πλήρη ανάπτυξη και των δύο συστημάτων». Πρόσφατα αποφασίστηκε η απόκτηση 3.000 μπλε κάδων από την ΕΕΑΑ, η οποία θα δωρίσει στο δήμο και 18 ειδικά οχήματα. Η προηγούμενη τοποθέτηση κάδων (περίπου 2.000) έγινε την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2006. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 ακόμη για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.

Επιχορήγηση των δήμων

Είναι ενδιαφέρον ότι βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), της οποίας πρόεδρος είναι ο Ν. Κακλαμάνης. Κατά καιρούς, ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ζητήσει να χρηματοδοτήσει η ΕΕΑΑ τα εργατικά κόστη της αποκομιδής αλλά και τα καύσιμα των οχημάτων.

*Ωστόσο τον Μάιο του 2008 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ανακοίνωσε συμφωνία με την ΕΕΑΑ που προβλέπει κλιμακωτή οικονομική ενίσχυση ανά δήμο βάσει της ποσότητας αποβλήτων που μάλιστα συλλέγει ανά κάτοικο και σε ετήσια βάση.

*Οι δήμοι θα επιχορηγούνται από 30 μέχρι 70 ευρώ ανά τόνο συσκευασιών που μαζεύουν. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε στις αρχές του έτους και οι 610 δήμοι που συμμετέχουν στο σύστημα έχουν ενημερωθεί γραπτώς.

-Το 2008 η ΕΕΑΑ συνέλεξε 415.844 τόνους συσκευασιών, παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σχέση με το 2007. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ κάθε χρόνο παράγονται κάτι παραπάνω από 1.000.000 τόνοι υλικών συσκευασίας. Ποσότητα που πιθανόν να ξεπερνά το 1,5 εκατ., όπως υποστηρίζουν οικολογικές οργανώσεις. Κάθε χρόνο παράγουμε γύρω στα 52 κιλά ο καθένας μας.

-Από το 1998 έως το 2006 αυξήθηκαν κατά 10% οι συσκευασίες που πηγαίνουν στις χωματερές. Αγγίξαμε τους 580.000 τόνους ανά έτος (από 520.000), ενώ αντιθέτως τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τις μείωσαν σημαντικά!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΥΠΕΧΩΔΕ
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα
Στην υποχρεωτική εκπαίδευση και το λύκειο!
Βαρέα μέταλλα σε αγροτικά προϊόντα
Καρότα με νικέλιο και χρώμιο
Εκδήλωση στο σταθμό του Συντάγματος
Το μετρό πάει Κυκλάδες
Εναλλακτική λύση από την Πρωτοβουλία πολιτών
Μια αλλιώτικη περιφερειακή Υμηττού
Επείγουσα έκκληση της Ευρωβουλής
Αλλάξτε όρια στις κεραίες
Με τη βούλα της Κομισιόν «κινητά» στα αεροπλάνα
Και θα πετάμε, και θα μιλάμε
Μνηστήρες για το χρυσάφι των σκουπιδιών
Μπλε κάδοι και πράσινα άλογα
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Φοιτητικές εκλογές
Αμαρτίες κυβέρνησης παιδεύουσιν ΔΑΠ
Άλλες ειδήσεις
Σωκράτους 65