Έντυπη Έκδοση

Αλλάξτε όρια στις κεραίες

Η προειδοποίηση για τους κινδύνους από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι αγωνιώδης. Προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση-καταπέλτη με συντριπτική πλειοψηφία: (559 ψήφοι υπέρ, 22 κατά και 8 λευκά).

«Παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει», αναφέρει η έκθεση που υπερψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Τους βουλευτές, δηλαδή, μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει με απάθεια το συγκεκριμένο θέμα παρά τις αλλεπάλληλες προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Τι λέει η Ευρωβουλή

Οι σχετικές αποφάσεις πάντως παραμένουν ανεκτέλεστες, με το ΥΠΕΧΩΔΕ να ισχυρίζεται ότι δεν έχει... δικαιοδοσία στην απομάκρυνση των κεραιών, ενώ νομάρχες και δήμαρχοι δεν έχουν ούτε καν τα μηχανήματα να το κάνουν.

Τι ακριβώς, όμως, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο;

1 Εκρινε ως αναξιόπιστα τα όρια έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που είχε θέσει η Κομισιόν το 1999, απαιτώντας την επανεξέτασή τους. Επιχείρημά του; Η διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας, η οποία εντάθηκε μετά το 1999, οπότε τα όρια έφτασαν στα 55 βολτ ανά μέτρο.

2 Προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πόρους από την έρευνα για μια εκστρατεία ενημέρωσης της νεολαίας σχετικά με πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης των κινητών. Με αυτή την πρόταση παραδέχεται, ότι η προστασία είναι πιο επείγουσα από την ίδια την έρευνα. Δηλαδή, ο κίνδυνος είναι πλέον αποδεδειγμένος.

3 Αποδοκιμάζει τις διαφημιστικές εκστρατείες για την πώληση κινητών που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά, όπως επίσης και τις προσφορές «δωρεάν λεπτών ομιλίας» σε εφήβους.

4 Καλεί τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας όπου οι άνθρωποι που υποφέρουν από ηλεκτρο-υπερευαισθησία αναγνωρίζονται ως άτομα με αναπηρία, υπογραμμίζοντας ότι τα όρια πρέπει να τίθενται με κριτήριο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και όχι τον μέσο υγιή ενήλικο. Αυτονόητο είναι ότι σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, και γηροκομεία πρέπει να βρίσκονται μακριά από κεραίες.

5 Απευθύνει έκκληση οι πομποί να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιοριστεί ο αυξανόμενος αριθμός τους. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να συστήσουν ενιαίο γραφείο εξυπηρέτησης για τη διαδικασία αδειοδότησης και να συμπεριλάβουν στα χωροταξικά τους σχέδια περιφερειακό σχεδιασμό για την εγκατάσταση κεραιών.

6 Ζητά να καταρτιστεί οδηγός διαθέσιμων τεχνολογικών επιλογών, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επίσης, η Ε.Ε. οφείλει να συμπεριλάβει το ασύρματο internet και τα ασύρματα τηλέφωνα στα κριτήρια που θέτει για την πιστοποίηση του υγιεινού περιβάλλοντος κτιρίων.

7 Επικρίνει τις ασφαλιστικές εταιρείες, που εξαιρούν από την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνους σχετικούς με τις ακτινοβολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν τον κίνδυνο!

*Σημαντικά ερωτήματα διατυπώνονται στην έκθεση για την τύχη της επιδημιολογικής μελέτης Interphone (χρηματοδοτήθηκε το 1998 από την Ε.Ε. με 3,8 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 12 κρατών, με σκοπό τη διερεύνηση εγκεφαλικών όγκων αλλά και όγκων του ακουστικού νεύρου ή της παρωτίδας). Το πόρισμα αναμενόταν από το 2006, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί!

*Η επιτροπή ζητά να σκληρύνει τη στάση της η Ε.Ε. και να απαιτήσει από τους υπευθύνους του προγράμματος να κοινοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν δημοσιεύτηκε ακόμη το πόρισμα. Παρ' ότι η μελέτη βρίσκεται στα συρτάρια, η συντονίστριά της, Ελίζαμπεθ Κάρντις, συνιστά «λελογισμένη χρήση» των κινητών από τους ανηλίκους και τους προτρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τις σταθερές τηλεφωνικές συσκευές.

*Εντύπωση προκαλεί ότι η έκθεση, σε άλλο σημείο της, αμφισβητεί την αξιοπιστία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έθεσε ως παγκοσμίως αποδεκτά όρια 55 βολτ ανά μέτρο. Εμμέσως την κατηγορεί για έλλειψη διαφάνειας, τονίζοντας ότι χάνεται χρόνος αφού όρισε το... 2015 ως έτος αξιολόγησης των επιπτώσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο.

Η αναπροσαρμογή των ορίων στις εκπομπές θεωρείται μείζον θέμα, αφού την τελευταία δεκαετία είχαμε ραγδαία επέκταση τεχνολογιών, που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Από το 2000, ωστόσο, το Κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει: «Η έκθεση στις ακτινοβολίες πρέπει να είναι τόσο χαμηλότερη όσο είναι λογικά εφικτό» και απόδειξη της δυνατότητας μείωσης των ορίων είναι ότι ήδη 9 κράτη-μέλη, η Ελβετία, η Ρωσία και η Κίνα τα περιόρισαν προληπτικά.

Με βάση το όριο του Λουξεμβούργου (3 βολτ ανά μέτρο), στο οποίο αναφέρεται το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελλάδα εκθέτει τους πολίτες της στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία 10 φορές περισσότερο. Με βάση όμως τα ακόμη χαμηλότερα όρια, που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες της Ε.Ε., βρίσκεται 100 φορές πιο πάνω.

Παράδειγμα προς αποφυγήν

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, τονίζει ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα σημαντικό βήμα στην προστασία του κοινού. «Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στην Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Η έκθεση πρέπει να μεταφραστεί σε νομικά δεσμευτικά μέτρα υποχρεωτικά για όλα τα κράτη-μέλη και, το κυριότερο, να θεσπιστούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και κυρώσεις για την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων. Η περίπτωση της Ελλάδας, όπου δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή».

*Εάν αναλογισθεί κανείς ότι ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη υπερέβη τον αριθμό του συνολικού πληθυσμού της, αντιλαμβάνεται πόσο το «κοκτέιλ... ηλεκτρομαγνητικών πεδίων» έχει «εισβάλει» στον οργανισμό μας. Το κακό είναι ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ακόμη άγνωστοι, τα κινητά τηλέφωνα σχετικά νέα και χρειάζεται να περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια για να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο στη δημόσια υγεία!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα
Στην υποχρεωτική εκπαίδευση και το λύκειο!
Βαρέα μέταλλα σε αγροτικά προϊόντα
Καρότα με νικέλιο και χρώμιο
Εκδήλωση στο σταθμό του Συντάγματος
Το μετρό πάει Κυκλάδες
Εναλλακτική λύση από την Πρωτοβουλία πολιτών
Μια αλλιώτικη περιφερειακή Υμηττού
Επείγουσα έκκληση της Ευρωβουλής
Αλλάξτε όρια στις κεραίες
Με τη βούλα της Κομισιόν «κινητά» στα αεροπλάνα
Και θα πετάμε, και θα μιλάμε
Μνηστήρες για το χρυσάφι των σκουπιδιών
Μπλε κάδοι και πράσινα άλογα
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Φοιτητικές εκλογές
Αμαρτίες κυβέρνησης παιδεύουσιν ΔΑΠ
Άλλες ειδήσεις
Σωκράτους 65