Έντυπη Έκδοση

Εθνικός, ο νέος «Τιτανικός»

Η 29η Απριλίου ήταν μία μαύρη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό: Ο Εθνικός, ο αυτοκράτορας των 37 πρωταθλημάτων, η ομάδα που προσδιόρισε τι θα πει πόλο στη χώρα μας, παραδίδεται άνευ όρων στην Κρήτη με αντίπαλο τα Χανιά και βιώνει κάτι που άλλοτε δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ούτε ως πρωταπριλιάτικο αστείο: υποβιβασμός στην Α2.

Προπονητές και παίκτες έμειναν να μάχονται μόνοι τους και η «μαύρη σελίδα» για τον Εθνικό δεν άργησε να έλθει... Προπονητές και παίκτες έμειναν να μάχονται μόνοι τους και η «μαύρη σελίδα» για τον Εθνικό δεν άργησε να έλθει... Το καμπανάκι είχε χτυπήσει με τη λήξη της περσινής αγωνιστικής περιόδου: Οταν ο Γιώργος Βασιλόπουλος -ο άνθρωπος που σήκωνε τα τελευταία χρόνια το βάρος της χρηματοδότησης της ομάδας, παρέχοντάς της έτσι τα εχέγγυα για να κοιτάει στα μάτια τον Ολυμπιακό - ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Απαντες αντιλήφθηκαν πως θα ήταν πλέον ουτοπικό να συνεχίσουν να ονειρεύονται τα μεγαλεία του παρελθόντος. Ουδείς, ωστόσο, μπορούσε να διανοηθεί πως λίγους μήνες αργότερα ο Εθνικός θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το απόλυτο ναυάγιο.

Εμφύλιος

*«Μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάκτυλό μας. Εγιναν τεράστια λάθη από την τότε διοίκηση», ομολογεί ο Παύλος Παπαντωνίου. «Είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος της μεγάλης ομάδας του Ιωσηφίδη, του Αρώνη, των Καραλόγων και των υπολοίπων που έγραψαν ιστορία στην πισίνα και έχω πληρώσει κι εγώ, όπως ακριβώς και ο Γιώργος Βασιλόπουλος, πανάκριβα τον έρωτά μου για τον Εθνικό. Ξέρω πως οι άνθρωποι που είχαν στα χέρια τους το τιμόνι το καλοκαίρι, είχαν τη διάθεση να βοηθήσουν. Σε καμία περίπτωση να αφήσουν την ομάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο.

»Το να διώξουν, όμως, με τον τρόπο τους τον Βασιλόπουλο απ' τα διοικητικά, ισοδυναμεί με έγκλημα. Δεν μπορείς να πάρεις μία τέτοια απόφαση χωρίς να είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα.

»Ο Εθνικός δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει την πόρτα σε τέτοιους ανθρώπους. Ο Βασιλόπουλος είναι Εθνικός απ' τα γεννοφάσκια του και βοηθούσε χωρίς να έχει κανένα απολύτως συμφέρον», βάζει τα πράγματα στη θέση τους ο έμπειρος παράγοντας.

Ο «εμφύλιος» στα διοικητικά του «αυτοκράτορα» τον οδήγησε σε ναυάγιο Ο «εμφύλιος» στα διοικητικά του «αυτοκράτορα» τον οδήγησε σε ναυάγιο Ο υποβιβασμός στην Α2 είναι, λοιπόν, δίχως αμφιβολία αποτέλεσμα εμφύλιας διαμάχης. Η τότε διοίκηση, με επικεφαλής τον πατριάρχη του συλλόγου, Ανδρέα Γαρύφαλλο, δεν μπόρεσε να βρει σημείο επαφής με τον Γ. Βασιλόπουλο, ο οποίος απ' τη στιγμή που πλήρωνε, ήθελε να έχει λόγο στις αποφάσεις.

*Τον Ιούλιο, όταν απ' την ομάδα είχαν ήδη αποχωρήσει τρεις από τους παίκτες στους οποίους στηριζόταν ολόκληρο το οικοδόμημα (Κοκκινάκης, Βλοντάκης, Μάζης), ο Γ. Βασιλόπουλος πήρε στα χέρια του μία ανοιχτή επιστολή, με την οποία αρκετά μέλη αλλά και απλοί φίλαθλοι τού ζητούσαν να αναθεωρήσει.

*«Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Είναι η πρώτη και μοναδική αναγνώριση που έχω εκ μέρους του Εθνικού για όσα έχω προσφέρει. Δυστυχώς, η όλη μεθόδευση με έχει πικράνει πολύ και δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ, τουλάχιστον για ένα διάστημα», ήταν η απάντησή του.

*Τον Οκτώβριο, όταν απ' τα φιλικά προετοιμασίας άρχισε να φαίνεται πλέον πως η ομάδα είχε μπροστά της έναν γολγοθά, ο Α. Γαρύφαλλος παραιτήθηκε απ' την προεδρία. *Για τους επόμενους τέσσερις μήνες στην πόρτα του συλλόγου έμοιαζε να έχει μπει λουκέτο. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε η ανακοίνωση που είχε εκδώσει, στα μέσα Νοεμβρίου, ο νυν πρόεδρος Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη υπηρεσιακού. «Εχω μείνει μόνος με την Ντίνα και τον Γιάννη το Γαρύφαλλο (τον οποίο δεν τον θέλετε και σας καταλαβαίνω απόλυτα) και ασχολούμαστε επί παντός θέματος. Με πέντε ανθρώπους, όμως, δεν γίνεται δουλειά. Εχουμε παρατήσει τις δουλειές μας και τις οικογένειές μας. Ελάτε να βοηθήσετε».

*Εκείνη η κραυγή απελπισίας εισακούστηκε τον Φεβρουάριο, όταν η ομάδα βρισκόταν για τα καλά στο χείλος του γκρεμού. Η ενεργή συμμετοχή στη νέα διοίκηση παλαιών παικτών όπως ο Σωτήρης Σταθάκης, ο Θωμάς Καραλόγος και ο Δημήτρης Κουγεβετόπουλος, σε συνδυασμό με την αλλαγή προπονητή (ο Γιώργος Κατσούλης πήρε τη θέση του Δημήτρη Κρητικού), δημιούργησε την αίσθηση πως ο Εθνικός θα μπορούσε να σώσει την παρτίδα. Η νίκη, στις αρχές του Μάρτη, επί του ΝΟ Πατρών αποδείχτηκε ωστόσο πως ήταν απλώς μία έκλαμψη.

«Σταυροδρόμι»

«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σταυροδρόμι στην ιστορία της ομάδας. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ο κίνδυνος να συμβεί στο πόλο ό,τι έγινε πριν από μερικά χρόνια στο ποδόσφαιρο, είναι πλέον ορατός», σχολιάζει ο Παύλος Παπαντωνίου. «Το πόλο, βεβαίως, δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο. Είναι ευκολότερο να συμμαζέψεις τα πράγματα και με ένα σωστό πλάνο να επιστρέψεις αμέσως στη μεγάλη κατηγορία. Οι παλιές μεγάλες δόξες που πήραν στα χέρια τους την ευθύνη, ναι μεν ξέρουν το αντικείμενο και εμπνέουν σεβασμό σε όλους, όμως είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν χρήματα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γίνει δουλειά στις υποδομές, γιατί οι ομάδες δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται. Σκεφτείτε τι έχει συμβεί στο πόλο τα τελευταία χρόνια. Οποια ομάδα ακολούθησε τον άλλο δρόμο, ανέβηκε προσωρινά επίπεδο, αλλά πολύ σύντομα ήρθε αντιμέτωπη με την καταστροφή».

*Τι είναι αυτό που φοβίζει τον Π. Παπαντωνίου περισσότερο και απ' την έλλειψη ενός χρηματοδότη επιπέδου Βασιλόπουλου; «Μήπως δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ των παιδιών που ανέλαβαν και έχουμε πάλι τα ίδια. Τους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, αλλά...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αθλήματα υγρού στίβου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
«Σκληροί» των γηπέδων
«Κακά παιδιά» των γηπέδων υπάρχουν παντού
Πόλο
Εθνικός, ο νέος «Τιτανικός»
Σύγκρουση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
Η μεγάλη μάχη των «αετών»