Έντυπη Έκδοση

Η επέλαση της γείτονος

Δεν κατέστη γνωστό αν ο ευφυής Αχμέτ Νταβούτογλου χάρισε στον ομόλογο του κ. Δρούτσα, καθώς και στον Ελληνα πρωθυπουργό, το βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος». Θα ήταν μια εκδήλωση αβρού χιούμορ εκ μέρους του... Ομως το σημαντικό αυτό βιβλίο κυκλοφορεί εντός των ημερών και στα ελληνικά. Ετσι, ο κ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το περιεχόμενό του.

Φέρ' ειπείν, η ελληνική πλευρά θα μάθαινε ότι «το Αιγαίο αποτελεί το σημαντικότερο θαλάσσιο κομβικό σημείο της ευρασιατικής παγκόσμιας ηπείρου στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου (...) Οι εντάσεις που υφίστανται στις σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο μιας γενικής θαλάσσιας στρατηγικής στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η χώρα αυτή, θεωρώντας ως μη ικανοποιητικό το ισχύον καθεστώς που περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας, ακολουθεί μια επεκτατική πολιτική. (...) Κάθε συμβιβασμός που θα γίνει, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και ως την εξαφάνιση του ζωτικού χώρου της Τουρκίας στο Αιγαίο και κατ' επέκταση του χώρου που κινείται στον άξονα Μεσόγειος-Εύξεινος Πόντος»... Λέει κι άλλα ο κ. Νταβούτογλου. Για την Κύπρο: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα»... Αναφερόμενος στα Βαλκάνια και στις μειονότητες σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαίνεται να διαθέτει σημαντικές δυνατότητες που της παρέχει η ιστορική συσσώρευση εμπειρίας, βασιζόμενη στην οθωμανική κληρονομιά στα Βαλκάνια. (...) Οι δύο σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι η ισχυροποίηση της Βοσνίας και της Αλβανίας μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, και η δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα θέσει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής» (Τα παραθέματα, από το «Εθνος») *** Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της γείτονος, η Τουρκία υπέγραψε με τη Ρωσία μια σημαντική συμφωνία, βάσει της οποίας θα κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου! Η εξαιρετικά επίφοβη αυτή εξέλιξη ουδόλως απασχόλησε τον ευαίσθητο για το περιβάλλον Ελληνα πρωθυπουργό. Παραδόξως, ούτε οι «Πράσινοι» ενδιαφέρθηκαν ούτε ο «ΣΥΡΙΖΑ», χώροι γνωστοί για την οικολογική ευαισθησία τους.

«Ο καπιταλισμός σκοτώνει...»

«Βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου τον τελευταίο καιρό και νιώθω μπερδεμένος.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι χώρες που κλονίστηκαν από αυτό ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα που όλοι μας υπηρετούμε. Ο καπιταλισμός σκοτώνει»...

Ο Ολιβερ Στόουν, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης (από το σημείωμα του Γιάννη Ζουμπουλάκη, στο «Βήμα»):

- «Αρκετά χρόνια πίσω, το 1987, πίστευα πραγματικά ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα βελτιωνόταν. Επεσα έξω. Τι έγινε στην Αμερική; Οι μισθοί χαμήλωσαν και η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Οι χρηματιστές και οι επιχειρηματίες έβγαλαν χρήματα, όχι όμως οι εργάτες. Κάπου σε όλο αυτό το πράγμα υπάρχει αδικία και σήμερα φαίνονται τα αποτελέσματα».

Εκ των έσω

* ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ... «Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συμφέρον να κρατάει χαμηλά τη θερμοκρασία στα ελληνοτουρκικά, επειδή προτεραιότητά της είναι να ξεδοντιάσει το «βαθύ κράτος»»...

Ο Σταύρος Λυγερός στον «Κόσμο του Επενδυτή»:

- «Η συγκυρία, όμως, έχει και άλλη όψη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ενδυνάμωση της Τουρκίας και την αποδυνάμωση της Ελλάδας για να προωθήσει με βελούδινο τρόπο τη νεοοθωμανική στρατηγική του, που συμπεριλαμβάνει την έμμεση δορυφοροποίηση της Ελλάδας. Το δράμα είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου όχι μόνο δεν προβάλλει αντίσταση, αλλά πρωτοστάτησε για τη δρομολόγηση μιας εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευσης, από την οποία η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει».

*Ο Θάνος Ντόκος, στην «Καθημερινή»: «Οσον και αν επιθυμούμε να προβάλλουμε τη θετική διάσταση της επίσκεψης -ότι η Ελλάδα και η Τουρκία επαναδραστηριοποιούνται στον χώρο της χαμηλής πολιτικής- και παρά το καλό κλίμα, δυστυχώς τα προβλήματα για το Αιγαίο παραμένουν».

* ΕΚΤΙΜΗΣΗ... Τη γνώμη του για την Ελλάδα και τους Ελληνες εκφράζει ο σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ (μίλησε στον Γιάννη Παναγόπουλο, «Εθνος»):

- «Ακούω για την Ελλάδα διάφορα. Πώς, ας πούμε, οι Ελληνες θ' αλλάξουν συνήθειες ζωής γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ελέγξει τις ζωές τους. Οι Ελληνες δεν είναι εύκολοι. Είναι ατίθασοι. Η άμυνά τους ενάντια σ' αυτούς που θα δοκιμάσουν να τους αλλάξουν καθημερινότητα θα είναι σκληρή. Αυτό μπορείς να το δεις παντού. Ακόμα και στα πρόσωπα ανθρώπων κουρασμένων. Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν να είμαι σπίτι μου».

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Οδηγός επιβίωσης με το νέο Ασφαλιστικό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Οδηγός για ασφαλισμένους.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ειδικό δικαστήριο για Siemens - Οικονομία.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Στήνουν Ειδικά Δικαστήρια.

ΕΘΝΟΣ

Χιλιάδες «άποροι» στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή.

ΕΛ. ΩΡΑ

«Θα ήτο ευχάριστος η δολοφονία του Σεραφείμ».

Η ΑΥΓΗ

Σχέδια ερήμην του λαού.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Συντάξεις: όλες οι απαντήσεις.

Η ΕΠΟΧΗ

Αντίστροφη μέτρηση.

Η ΝΙΚΗ

Ψωροκώσταινα κα(η)μένη.

Η ΧΩΡΑ

Αγριεύει ο πόλεμος κυβέρνησης - επιχειρηματιών.

ΘΕΜΑ

Εφοδος ΣΔΟΕ στον Βουλγαράκη.

ΚΑΡΦΙ

Στ' αρχεία του...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ανάσα για τους δανειολήπτες.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν.

Ο ΛΟΓΟΣ

Α-ΓΑΠ-ηθηκαν με τον Ερντογάν.

ΠΡΙΝ

Στους δρόμους ο λαός, τρέμουν ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, Ε.Ε.

REALNEWS

«Θα απορρίψουμε όσους μας ντρόπιασαν».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Εμπρός για νέες μάχες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οσμή Ειδικών Δικαστηρίων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Λίστα υπουργών μετά τους φοροφυγάδες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ηρθε σαν εφέντης...

VETO

Η λίστα των χρυσών μάνατζερ.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Οι τουρκικές προκλήσεις διά χειρός Νταβούτογλου....

«Η κυκλοφορία του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου, Στρατηγικό βάθος (Εκδόσεις Ποιότητα 2010) είναι ένα μοναδικό πολιτικοστοχαστικό γεγονός.

Αν λάβουμε υπόψη και τα συντρέχοντα οικονομικά προβλήματα, προσφέρεται για μια αφύπνιση και ριζοσπαστική ανασύνταξη των πνευματικών, πολιτικών και διπλωματικών επιλογών των Ελλήνων (...)

Οποιος διαβάσει το Στρατηγικό βάθος, θα καταλάβει δύο κύριες πτυχές της συγκαιρινής τουρκικής στρατηγικής. Πρώτον, ότι η κοσμοθεωρία και ο στρατηγικός σχεδιασμός των Τούρκων ηγετών όχι μόνο δεν είναι αβάσιμος, αλλά επιπλέον έχει πιάσει τον σφυγμό των διεθνών εξελίξεων.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο παλιός μοντερνιστικός κόσμος παρακμάζει και ότι ο κόσμος των εθνών γεννιέται. Δεύτερον, ότι η εκπλήρωση των σκοπών της νεοοθωμανικής στρατηγικής και κοσμοθεωρίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για λόγους που αφορούν την εσωτερική πολιτική ζωή, το κουρδικό και αστάθμητους διεθνοπολιτικούς παράγοντες, είναι μια ριψοκίνδυνη σχοινοβασία.

Δύσβατος, λοιπόν, ο δρόμος των Νεο-οθωμανών, αλλά ο τροχός των ιστορικών εξελίξεων έχει πολλά γυρίσματα, πολλά απρόσμενα και απρόβλεπτα.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική Νταβούτογλου είναι ένα μεγάλο τουρκικό στοίχημα. Επιχειρεί να αντλήσει δυνάμεις, ενώνοντας πολλά ταυτόχρονα νήματα.

Η θεμελιώδης προσέγγιση αφορά την πνευματική ανασύνταξη που θα προσαρμόσει την τουρκική πολιτεία στον κυρίαρχο ισλαμικό χαρακτήρα του κοινωνικού της υπόβαθρου (...)

Στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο απερίφραστα περιγράφει τον τρόπο που τα "κατάλοιπα των Οθωμανών" στις διάφορες χώρες θα αποτελέσουν την αφορμή για ριζικές ανακατατάξεις που τίποτα δεν αποκλείουν. Ενώ φιλοσοφικά "κλαίει και οδύρεται" για τα λάθη του παρελθόντος που περιόρισαν την Τουρκία στο Αιγαίο, προσδιορίζει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις επικυριαρχίας και εκτοπισμού της Ελλάδας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει και τον οικονομικό τομέα.

Στην Κύπρο, βασικά, λέει ότι με όχημα το πλεονέκτημα του 1974 πρέπει να την ελέγξει πλήρως. Είναι ρητός και σαφής: Οπως το θέτει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η Κύπρος "είναι μια σταθερή βάση και αεροπλανοφόρο που είναι σε θέση να ελέγχει τις περιοχές του Περσικού κόλπου και της Κασπίας και τις υδάτινες αρτηρίες του Αντεν και του Ορμούζ, οι οποίες αποτελούν τις σημαντικότερες υδάτινες περιοχές που συνδέουν Ευρασία και Αφρική". Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, προσθέτει, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα Κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου.

Τώρα τι λέει να κάνουν οι Τούρκοι κατά όποιου επιχειρεί να ανατρέψει τη στρατηγική ανάδειξης της Τουρκίας σε υπερδύναμη; Ελεος, δεν υπάρχει: "Η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη, ώστε να απαντήσει με την απαιτούμενη σκληρότητα σε κάθε γεγονός που απειλεί τους στρατηγικούς της υπολογισμούς"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Στον Δήμο Μεσσαπίων πίνουν βρώμικο νερό
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε τους πρωτοπόρους για την τρύπα του όζοντος
Εκπαίδευση
Εξωπανεπιστημιακοί στις διοικήσεις των ΑΕΙ
Νοσοκομεία
Σε τροχιά λουκέτου Μονάδα Νεογνών
Σεπτέμβριο ξανανοίγει ο «Αγ. Ανδρέας»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί δικαστής που ασελγούσε στον 4χρονο γιο του
Οι λογαριασμοί «καίνε» τους γιατρούς της μίζας
Τοπική Αυτοδιοίκηση
34 εκατ. ευρώ η υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
ΑμεΑ
Κλείνει το μοναδικό κέντρο για παιδιά με προβλήματα όρασης
Οικονομική κρίση
Η κρίση χτύπησε και την ερωτική «βιομηχανία»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον σκότωσαν στο μαγαζί του
Τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ
Θα «πληρώσει» για τη φωτογραφία της αστυνομικίνας
Ψάχνουν στοιχεία από τη συνδεσμολογία
Γρίφος το διπλό φονικό
Αρειος Πάγος
«Ασπίδα» από τον Αρειο Πάγο στην εκμετάλλευση οφειλετών
Ψυχική υγεία
Οι έφηβοι ζουν στην ανασφάλεια
«Ανθρώπινες σχέσεις στη γειτονιά και την οικογένεια»
«Εφιάλτης η απώλεια εργασίας»
«Φάρμακο, η ψυχραιμία»
«Να γυρίσουμε την πλάτη στα δελτία των 8.30»
Δήμος Αθηναίων
Οι «μπίζνες» του δήμου με τα καφέ του Συντάγματος
Ν. Αποστόλου
Αποστρατεύεται ο γερόλυκος της ΕΜΑΚ
Οδικό δίκτυο
Αθηνών-Λαμίας: ηχοπετάσματα αχρηστεύουν έξοδο στις Τρεις Γέφυρες
Θεσσαλονίκη
Επενδύοντας στην καινοτομία
Σχέδιο "Καλλικράτης"
Πολιορκίες για «Καλλικράτη»
Θέλουν δήμο γύρω από τη λίμνη Σμοκόβου
Συμβασιούχοι
Απλήρωτοι συμβασιούχοι και στη Σάμο