Έντυπη Έκδοση

Η επικράτηση του Twitter

Ενας οπαδός της αντιπολίτευσης ειδοποιεί για μια διαδήλωση στους δρόμους της Τεχεράνης, την ώρα που κάποιος άλλος «ανεβάζει» φωτογραφίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία.

Η Υπηρεσία Κοινωνικής Δικτύωσης Twitter είναι το μέσο. Το μήνυμα διαχέεται παντού, σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που τα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης δεν έχουν προλάβει να ενεργοποιηθούν κι ενώ η νίκη του Αχμαντινετζάντ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η επικράτηση του Twitter είναι ίσως η μόνη σίγουρη. Η χρήση του δικτύου αυτού για την οργάνωση και αποστολή φωτογραφιών και μηνυμάτων στον έξω κόσμο, την ώρα που τα γεγονότα βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποτελεί ένα ισχυρότατο παράδειγμα για το πώς τέτοια εργαλεία μπορούν να παρακάμψουν τις όποιες προσπάθειες λογοκρισίας και να αναδείξουν νικήτρια την ενημέρωση, με τον πιο άμεσο τρόπο.

Κι επειδή μιλάμε για «πραγματικό χρόνο» και για «αλληλεπίδραση», το Twitter από την πλευρά του καθυστέρησε την προγραμματισμένη του αναβάθμιση, προκειμένου να μην μείνουν ούτε λεπτό χωρίς σύνδεση οι Ιρανοί χρήστες.

Twitter και Facebook αποτέλεσαν σημεία αναφοράς ιδιαιτέρως για τους νέους, αστούς Ιρανούς.

Το Twitter επιτρέπει στους χρήστες του να αποστείλουν μηνύματα 140 χαρακτήρων ή λιγότερο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν για την αποστολή τους εξελιγμένα τελευταίας τεχνολογίας τηλέφωνα, που επιτρέπουν τη ραγδαία μετάδοση των πληροφοριών. Περίπου 23 εκατομμύρια Ιρανοί έχουν σήμερα πρόσβαση στο Ιντερνετ και σε ποσοστό περίπου 60% είναι κάτω των 20 ετών. Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα συστήματα των οποίων είχαν «πέσει» στην ιρανική πρωτεύουσα από το Σάββατο, αποκαταστάθηκαν μεν την Κυριακή, αλλά οι Ιρανοί εξακολουθούσαν να μην μπορούν να στείλουν μηνύματα κειμένου από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Ιράν
Σχετικά θέματα: Ιράν
Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων μετά τους νεκρούς
Ο «βαθύς προβληματισμός» του ισορροπιστή Μπαράκ Ομπάμα
Ιρανοί στην Ελλάδα: Να σταματήσει η αιματοχυσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων μετά τους νεκρούς
Ο «βαθύς προβληματισμός» του ισορροπιστή Μπαράκ Ομπάμα
Ιρανοί στην Ελλάδα: Να σταματήσει η αιματοχυσία
Η επικράτηση του Twitter
Διάσκεψη κορυφής του BRIC
Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, η νέα υπερομάδα...
Συνέντευξη Λόταρ Μπίσκι
«Η πολιτική της Αριστεράς πρέπει να είναι ξεκάθαρη»
Συνέντευξη Νάιτζελ Φάρατζ
«Οι Βρυξέλλες χτίζουν μια νέα αυτοκρατορία...»