Έντυπη Έκδοση

ΝΑΪΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ UKIP-ΗΡΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΥΠΕΡ-ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΙΑ «ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ»

«Οι Βρυξέλλες χτίζουν μια νέα αυτοκρατορία...»

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι, κατά μια έννοια, «ο νέος αντι-ιμπεριαλισμός», αφού εναντιώνεται στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό υπερ-κράτος, δειατείνεται ο ηγέτης του κόμματος ukip (κόμμα ανεξαρτησίας του Ην. Βασιλείου) και πρόεδρος της ομάδας «Ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας» του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Νάιτζελ Φάρατζ, του οποίου το κόμμα αναδείχτηκε δεύτερο στις ευρωεκλογές στη Βρετανία, υπερκερώντας του Εργατικούς.

Συχνά αποκαλούμενος και ως λαϊκιστής, με το κόμμα του να συγκρίνεται με το ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα ΒΝΡ, ο Νάιτζελ Φάρατζ δηλώνει ότι η άνοδός του αποτυπώνει τη «μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή στη Βρετανία», η οποία προκαλείται από «τη μεγαλύτερη μεταναστευτική εισροή στην ιστορία της χώρας», την οποία θέλει να σταματήσει, ενώ υποστηρίζει ότι η προωθούμενη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, εάν δεν βρίσκει σύμφωνους τους λαούς της, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νεάς Γιουγκοσλαβίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Λάθος η διεύρυνση

Κύριε Φάρατζ, υποστηρίζετε στη χώρα σας ότι η άνοδος του κόμματός σας, όπως και του ανοικτά ρατσιστικού ΒΝΡ, οφείλεται στην καλλιέργεια ξενοφοβίας από μέρος του βρετανικού Τύπου. Τι έχετε να απαντήσετε;

«Το 2004 ψηφίσαμε επιτρέποντας σε πρώην ανατολικές χώρες να μπουν στην Ε.Ε., όχι απλά ως μια εμπορική ένωση, αλλά σε πλήρη πολιτική, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των πληθυσμών. Τότε είπα ότι ήταν λάθος και ανεύθυνο, διότι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων από φτωχές χώρες στις πλούσιες, θα οδηγούσε σε μαζική μεταναστευτική εισροή. Ημασταν η μόνη πολιτική οργάνωση που εναντιώθηκε σε αυτό, και δικαιωθήκαμε. Στα πρώτα τρία χρόνια 1,8 εκτομμύρια μετανάστες ήρθαν στη Βρετανία, σε αριθμούς που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία ενός νησιού, που αναπτύχθηκε βασιζόμενο στη μετανάστευση. Οπότε ο Τύπος αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή που έχουν δει οι βρετανικές πόλεις και χωριά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια περίοδο ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Αλλά προσεγγίζουμε τα θέματα από μια μη ρατσιστική και διχαστική οπτική, όπως κάνει το ΒΝΡ».

Το συμφέρον των πολιτών

Οι πολιτικές που προτείνετε όμως, δυνητικά, μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και ρατσιστικές συμπεριφορές. Πώς διασφαλίζετε ότι αυτό δεν θα συμβεί;

«Είναι θέμα τόνου φωνής. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας ήρεμα, όχι υστερικά, και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν βασίζουμε αυτή την πολιτική στη φυλή, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο, αλλά διότι θέλουμε να βάλουμε πάνω απ' όλα το συμφέρον των πολιτών μας. Εχετε δίκιο όμως, θα μπορούσε κάποιος που μιλάει για τέτοια θέματα να υποδαυλίσει συμπεριφορές. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση».

Δηλώνετε ότι η Βρετανία πρέπει να απαλλαγεί από την εισφορά στα κοινά ταμεία της Ε.Ε. Δεν θα λέγατε όμως ότι στερώντας αυτά τα κεφάλαια, θα προκαλούσατε μείωση των κονδυλίων προς φτωχότερες χώρες, κάτι που ίσως να απέβαινε τελικά εις βάρος της βρετανικής οικονομίας, μια και το βιοτικό τους επίπεδο θα έπεφτε;

«Οχι. Δεν χρειάζεται να είμαστε σε μια πολιτική ένωση όπου θα πληρώνουμε τεράστια ποσά, ώστε να έχουμε λειτουργίες, όπως οι ανταλλαγές φοιτητών ή το εμπόριο. Το μεγαλύτερο ψέμα είναι ότι χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για το εμπόριο. Οι Ελβετοί και οι Νορβηγοί μπορούν να συναλάσσονται με την Ε.Ε. χωρίς να είναι μέλη της. Ζούμε σε μια παγκόσμια οικονομία. Δεν βλέπω καμία αλλαγή στις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. εάν βγούμε εκτός πολιτικής ένωσης. Αυτό που βλέπω είναι η δυνατότητα να σφυρηλατήσουμε συμφωνίες που μπορεί να ευνοήσουν φτωχότερες και άλλες χώρες, σε όλο τον κόσμο. Και έχουμε ευθύνη προς την κοινοπολιτεία των πρώην βρετανικών αποικιών, και την οποία παραβλέπουμε για χάρη της Ε.Ε.».

Δεν θα συμφωνούσατε ότι η Ε.Ε. τουλάχιστον έχει συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο;

«Οχι, καθόλου. Θα έλεγα ότι αυτό το έπραξε το ΝΑΤΟ, από το 1945, περισσότερο από κάθε άλλο οργανισμό. Εάν θέλουμε αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να πούμε ότι εάν επιβάλλουν ένα υπερκράτος πάνω τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των λαών, θα δημιουργήσουν μια νέα Γιουγκοσλαβία. Εάν δώσεις στους πολίτες μια άλλη εθνικότητα από τη δική τους, χωρίς τη θέλησή τους, κάτι που συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, θα μπορούσε να δημιουργήσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν προκαλούν πολέμους τα εθνικά κράτη, αλλά τα εθνικά κράτη χωρίς δημοκρατία, τα οποία μπορούν να γίνουν ιμπεριαλιστικά».

Η αυτοκρατορία του Μπαρόζο...»

Είστε εναντίον του ιμπεριαλισμού;

«Ναι. Οι δημοκρατίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εισβάλουν στη διπλανή τους χώρα. Ο Μπαρόζο έχει δηλώσει ότι η Ε.Ε. είναι μια νέα αυτοκρατορία. Είναι οι ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησε. Το υποψιαζόμουν για καιρό, αλλά έμεινα έκθαμβος όταν το άκουσα. Αυτός είναι ο νέος ιμπεριαλισμός. Και το γεγονός ότι θέλουν να βάλουν μια ασιατική χώρα σαν την Τουρκία στην Ε.Ε., τα λέει όλα. Και είναι τρομακτικό. Θέλουν να χτίσουν τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Θέλω να έχουμε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο όπου θα συμφωνούμε για διασυνοριακά προβλήματα, αλλά ως κυβερνήσεις που λογοδοτούν στους λαούς μας. Δεν πρέπει να μεταβιβάσουμε τη δυνατότητα λήψης αυτών των αποφάσεων σε ιδρύματα των Βρυξελλών που δεν λογοδοτούν σε κανέναν».

Υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι μια δεύτερη μεγάλη οντότητα σαν τις ΗΠΑ θα συνέβαλλε στον περιορισμό συμπεριφορών όπως της αμερικανικής επί Μπους.

«Η Ιστορία διδάσκει ότι όταν ένα νέο κράτος προσπαθεί να ανταγωνιστεί ένα άλλο μεγάλο κράτος, δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα. Αυτό πραγματικά με ανησυχεί, είναι τρομακτικό. Τι λέμε δηλαδή; Οτι θα πρέπει να γίνουμε ένα στρατιωτικό αντίβαρο των ΗΠΑ;».

Υποστηρίζετε τη συνέχιση της «ειδικής σχέσης» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, οι τελευταίες όμως υποστηρίζουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και το όλο εγχείρημα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Υπάρχει μια αμφισημία σε αυτό, δεν νομίζετε;

«Είμαστε κριτικοί φίλοι των ΗΠΑ. Προσωπικά, δεν θα έκανα πόλεμο στο Ιράκ, για κανένα λόγο. Οπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίλσον δεν πήγε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Δεν θέλω να βγούμε από την Ε.Ε. για χάρη των ΗΠΑ. Οταν σχηματίστηκε η ΕΟΚ, οι Αμερικανοί είχαν μισό εκατομμύριο στρατιώτες στην Ευρώπη. Οπότε είδαν την ΕΟΚ σαν έναν τρόπο απαλλαγής τους από αυτό το βάρος, αλλά στο θέμα της Τουρκίας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ένα μεγάλο λάθος». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων μετά τους νεκρούς
Ο «βαθύς προβληματισμός» του ισορροπιστή Μπαράκ Ομπάμα
Ιρανοί στην Ελλάδα: Να σταματήσει η αιματοχυσία
Η επικράτηση του Twitter
Διάσκεψη κορυφής του BRIC
Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, η νέα υπερομάδα...
Συνέντευξη Λόταρ Μπίσκι
«Η πολιτική της Αριστεράς πρέπει να είναι ξεκάθαρη»
Συνέντευξη Νάιτζελ Φάρατζ
«Οι Βρυξέλλες χτίζουν μια νέα αυτοκρατορία...»