Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις

Το όρος Υμηττός, αυτό το φυσικό... εμπόδιο που διακόπτει τα σχέδια για την επέκταση της πόλης και των οδικών της αξόνων προς ανατολάς, δέχτηκε ένα ακόμη θανάσιμο πλήγμα από την προχθεσινή πυρκαγιά. Εκείνο που δεν πλήττεται με τίποτε είναι η αδυναμία των αρμοδίων να βάλουν ένα οριστικό τέλος στις παλαιές οικοπεδικές διεκδικήσεις, που φθάνουν τα 1.000 στρέμματα μέσα στην ίδια περιοχή που κάηκε.

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Επειτα από κάθε μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό σχέδιο, έρχεται μια "φυσική καταστροφή" να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίησή του...», μας λέει ο Νίκος Πιρουνάκης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδ «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Επειτα από κάθε μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό σχέδιο, έρχεται μια "φυσική καταστροφή" να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίησή του...», μας λέει ο Νίκος Πιρουνάκης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδ Στο στόχαστρο βρέθηκε χθες ο Δήμος Γλυφάδας και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας, που απόψε στις 7.00 οργανώνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο τέρμα της οδού Αθανάτου, αποκαλεί σε ανακοίνωσή της τον δήμαρχο Ι. Θεοδωρόπουλο «δήμαρχο της φωτιάς». Γιατί όμως η επιτροπή χαρακτηρίζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τη δημοτική Αρχή «ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής»; Διότι, με τις πράξεις τους κρατούν ανοικτή την όρεξη όσων διεκδικούν εκτάσεις στο βουνό, μας λέει το μέλος της επιτροπής Ν. Πιρουνάκης και ο Τάσος Ταστάνης, μέλος της Διαδημοτικής για τη διάσωση του Υμηττού. Και πώς το κάνουν αυτό;

- Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για την τροποποίηση των ζωνών προστασίας του Υμηττού από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η διαβούλευση ξεκίνησε, υποτίθεται για να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς προστασίας, καθώς μέσα στη Β' ζώνη και με διάφορα προσχήματα (αναψυκτήρια κ.λπ.), είχε αναπτυχθεί έντονη οικοδομική δράση.

- Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο Δήμος Γλυφάδας τον Νοέμβριο του 2008, επανεπιβεβαίωσε παλαιότερες αποφάσεις, με τις οποίες στέκεται στο πλευρό του Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών, του Συνεταιρισμού Καφεπωλών και του Συλλόγου Πρόοδος (Τερψιθέα-Ανάληψη), που επιθυμούν να ενταχθούν εντός σχεδίου πόλης τα οικόπεδά τους.

- Ο Οργανισμός Αθήνας (συμβουλευτικό όργανο του ΥΠΕΧΩΔΕ), εκφράζεται αρνητικά αλλά το δημοτικό συμβούλιο σε νεώτερη έκτακτη συνεδρίαση καλείται να εμμείνει στην απόφαση του Νοεμβρίου. Το συμβούλιο καλείται από διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο δήμαρχος Ι. Θεοδωρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Αθ. Σπονδυλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Κόκορης μαζί με τρεις εκπροσώπους των συνεταιρισμών.

- Σημαντική σημείωση: Το 1998, το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Ε' τμήμα ακύρωσε ως αντιπεριβαλλοντικό προεδρικό διάταγμα, που προσπάθησε να τακτοποιήσει διάφορες υποθέσεις εντάσσοντας και τις παραπάνω περιοχές στο σχέδιο πόλης.

«Εμείς απλώς θελήσαμε να σταθούμε στο πλευρό ανθρώπων που κατοικούν δεκαετίες στην περιοχή και έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Μιλάμε για περίπου 1.000 οικόπεδα, περίπου 500 στρέμματα. Και ήταν ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο», υποστηρίζει ο δήμαρχος Γλυφάδας. Ομόφωνη απόφαση αλλά με οκτώ αποχές, διαπιστώνουμε στα πρακτικά της συνεδρίασης, προφανώς γιατί όσοι διαφωνούσαν ήθελαν να... αποφύγουν συγκρούσεις.

«Ας μας έλεγε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν γίνεται. Ας έβαζε εκείνο ένα τέλος, να πει καθαρά ότι το σχέδιο πόλης δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω», μας λέει ο Θ. Σπονδυλίδης, πρώην δήμαρχος Γλυφάδας και «επί 35 χρόνια ασχολούμενος με τα κοινά». «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το δίκιο όσων έχουν νόμιμους τίτλους», καταλήγει. Και με το δίκιο του βουνού τι γίνεται; Ποιος θα το λάβει υπόψη;

«Δεν μπορώ να μπω σε τέτοια διλήμματα», αντιπαρέρχεται ο Θ. Σπονδυλίδης και ο δήμαρχος συμπληρώνει: «Το λέμε και εμείς στους οικοπεδούχους. Ακόμη και αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεχθεί το αίτημά σας, θα κολλήσει μετά στο ΣτΕ. Αλλά είναι κοινωνικοί οι λόγοι και δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς φραγμό στις ελπίδες τους». Ρωτούμε τον δήμαρχο, γιατί δεν πέφτουν τουλάχιστον οι παράνομες περιφράξεις μέσα στις περιοχές που κάηκαν. «Είναι αρμοδιότητα του Δασαρχείου. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τους τρεις συνεταιρισμούς υπάρχουν ιδιώτες που διεκδικούν περισσότερα από 600 στρέμματα στην περιοχή Αιξωνή Γλυφάδας, όπου επίσης έφθασε η φωτιά. Για την υπόθεση αυτή υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση, με ηχηρά ονόματα εμπλεκομένων. Ο Δήμος Γλυφάδας, πάντως, δεν αποφάσισε καν να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην εκδίκαση, αν και το ζήτησε γραπτώς ο έως πρότινος αντιδήμαρχος Δ. Καραπάνος.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
ΥΠΕΧΩΔΕ
Σχετικά θέματα: Άνω Γλυφάδα
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνω Γλυφάδα
Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Εμπορία ανθρώπων
«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ
Συντονισμός κατά του εμπορίου ανήλικων Αλβανών
Το βούλευμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»
Εκπαίδευση
Ασπίδα συμπαράστασης για τη φωτισμένη δασκάλα
Την Παρασκευή στα Λύκεια οι βαθμολογίες από τις Πανελλαδικές
Παραδικαστικό κύκλωμα
«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»
Αγγελική Χατζηδημητρίου
Αύριο η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της δημοσιογράφου
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα
Γρίπη των χοίρων
Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α
Ερευνα
Ζητούν διαφάνεια στα ΜΜΕ
Καταγγελία Συνδέσμου Αντιστασιακών
Δολοφόνος στο Πολυτεχνείο υποψήφιος στις... Ευρωεκλογές
Ονομαστικοποίηση καρτοκινητών
Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών
Συμβούλιο της Επικρατείας
10 Ιουλίου η κρίσιμη μέρα για Βοτανικό
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα στο μικροσκόπιο
Περιβάλλον
«Πάρτε μέτρα για μείωση αερίων»
Τα σωματίδια κάνουν πάρτι
Άλλες ειδήσεις
Θάνατος θανάτων η ηρωίνη
Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
Ελληνικό μυαλό στο Διάστημα
Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια