Έντυπη Έκδοση

«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»

Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Π. Μαντούβαλο, τον πρώην δικαστή Ευάγγ. Καλούση και άλλα τρία πρόσωπα, για αδικήματα τα οποία -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα-εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης παραδικαστικού κυκλώματος.

Ο πρώην βουλευτής Π. Μαντούβαλος Ο πρώην βουλευτής Π. Μαντούβαλος Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 4 Μαΐου, έχουν ήδη εξεταστεί οι δικηγόροι Γιώργος και Σπυρίδωνας Αλφαντάκης. Στις καταθέσεις τους υποστήριξαν ότι ο επιχειρηματίας και κατηγορούμενος Γ. Μπολέτσης τούς είχε εκμυστηρευθεί ότι «του ζητήθηκαν 50 εκατ. δρχ. για τον τότε ανακριτή Ευάγγ. Καλούση» για να μην εκδοθεί κατ' αυτού ένταλμα προσωρινής κράτησης σε υπόθεση σχετικά με εκρήξεις, στην οποία είχε εμπλακεί και αργότερα απαλλάχθηκε διά βουλεύματος.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Αλφαντάκης κατέθεσε, στις 2 Ιουνίου, ότι γνώριζε καλά τον Γ. Μπολέτση, τον οποίο χαρακτήρισε «λίγο φαντασιόπληκτο, πολυλογά και ψεύτη», αλλά ήξερε πότε έλεγε την αλήθεια. «Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι έδωσε χρήματα στον Καλούση. Δεν μπορώ να ξέρω αν το έκανε μέσω του Π. Μαντούβαλου ή όχι», είπε.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι σε συνάντηση που είχαν ο ίδιος και ο γιος του, Σπ. Αλφαντάκης, με τον Γ. Μπολέτση ειπώθηκαν και τα εξής:

Ο πρώην δικαστής Ευάγγ. Καλούσης Ο πρώην δικαστής Ευάγγ. Καλούσης * Για τη φερόμενη δωροδοκία: «Μου είπε ότι υπάρχει χρηματική απαίτηση από τον Καλούση. Η αντίληψή μου είναι ότι υπήρξε μεσολάβηση», ανέφερε. Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν έχω κάνει έρευνα, ούτε γνωρίζω αν τα χρήματα λήφθηκαν από τον Καλούση. Εχω τη βεβαιότητα ότι συνέβη».

* Για τη μεσολάβηση τρίτου προς παράδοση των χρημάτων: «Ο Μπολέτσης δεν είπε ευθέως, άφησε υπόνοιες ότι υπήρχε βοήθεια εκπλήρωσης. Ομως, είχε πλέον δημιουργήσει σχέση με τον Καλούση, οπότε δεν αποκλείω οποιαδήποτε άμεση επαφή ή και μεσολάβηση. Δεν είχε το θάρρος να το κάνει μόνος του».

* Δεν κατονόμασε ως εμπλεκόμενο τον Π. Μαντούβαλο: «Δεν μπορώ να πάρω στον λαιμό μου κάποιον, όταν δεν έχω άμεση αντίληψη των γεγονότων. Δεν πίστευα ότι ήταν μπλεγμένος».

Αντίθετα, ο γιος του, Σπ. Αλφαντάκης, υπήρξε κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν μου μένει αμφιβολία ότι ο Μπολέτσης ήταν ο ηθικός αυτουργός στις εκρήξεις, δωροδόκησε τον δικαστή Καλούση μέσω του βουλευτή Μαντούβαλου και δεν θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο».

Ο ίδιος κατονόμασε «χωρίς αμφιβολία» τον Π. Μαντούβαλο ως μεσολαβητή. Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κερδίσει από αυτό ο τότε βουλευτής, απάντησε ότι «χάρη στη μεσολάβηση ο Γ. Μπολέτσης συμφώνησε και κατά συναυτουργία με άλλους, με βία και την απειλή όπλου απήγαγε τρίτο πρόσωπο, το οποίο διατηρούσε δεσμό με την εξωσυζυγική σχέση του βουλευτή Μαντούβαλου. Με σκάφος τον έβγαλαν ένα ναυτικό μίλι έξω από τον Πειραιά, με σκοπό να τον εξαναγκάσει να μη βλέπει την κυρία. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι ο βουλευτής είναι ο ηθικός αυτουργός της αρπαγής, αλλά αν δεν το έλεγε αυτός, ο Μπολέτσης δεν θα το έπραττε».

Η αντίδραση του Γ. Μπολέτση ήταν άμεση. «Θα σε σκοτώσω... δεν μπορώ να τα ακούω αυτά!», είπε και αποχώρησε από την αίθουσα για λίγα λεπτά, ενώ ο μάρτυρας συνέχισε την κατάθεσή του, εξηγώντας ότι λόγω των απειλών που δεχόταν κατά την ανάκριση δεν είχε πει τίποτα τότε, αλλά «πέρασαν έξι χρόνια και πλέον κουράστηκα».

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνω Γλυφάδα
Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Εμπορία ανθρώπων
«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ
Συντονισμός κατά του εμπορίου ανήλικων Αλβανών
Το βούλευμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»
Εκπαίδευση
Ασπίδα συμπαράστασης για τη φωτισμένη δασκάλα
Την Παρασκευή στα Λύκεια οι βαθμολογίες από τις Πανελλαδικές
Παραδικαστικό κύκλωμα
«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»
Αγγελική Χατζηδημητρίου
Αύριο η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της δημοσιογράφου
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα
Γρίπη των χοίρων
Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α
Ερευνα
Ζητούν διαφάνεια στα ΜΜΕ
Καταγγελία Συνδέσμου Αντιστασιακών
Δολοφόνος στο Πολυτεχνείο υποψήφιος στις... Ευρωεκλογές
Ονομαστικοποίηση καρτοκινητών
Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών
Συμβούλιο της Επικρατείας
10 Ιουλίου η κρίσιμη μέρα για Βοτανικό
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα στο μικροσκόπιο
Περιβάλλον
«Πάρτε μέτρα για μείωση αερίων»
Τα σωματίδια κάνουν πάρτι
Άλλες ειδήσεις
Θάνατος θανάτων η ηρωίνη
Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
Ελληνικό μυαλό στο Διάστημα
Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια