Έντυπη Έκδοση

ΠΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών

Με το επιχείρημα ότι κάποιος που βρίσκεται στην Ελλάδα χωρίς επίσημα έγγραφα «δεν μπορεί να απολαμβάνει δικαιώματα που απολαμβάνει κάποιος ο οποίος είναι νόμιμα στη χώρα» προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει το μέτρο της ονομαστικοποίησης 9 εκατ. καρτοκινητών ώς τις 30 Ιουλίου του 2010.

Χθες ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί μόλις σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ παράλληλα παίρνει τον δρόμο για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην επιτροπή και «άμα κάνουν κάποια τεχνική διόρθωση ή πρόταση, είμαστε ανοιχτοί να την ακούσουμε».

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, σημείωσε πως όποιος έχει κάποιου είδους νομιμοποιητικά έγγραφα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά την καταγραφή του καρτοκινητού του. Οι (σ.σ. ουκ ολίγοι) υπόλοιποι θα έχουν ως μόνη διέξοδο επικοινωνίας τα κοινόχρηστα τηλέφωνα του ΟΤΕ, μέχρι η κυβέρνηση να διατάξει την... ονομαστικοποίηση και των τηλεκαρτών σταθερής τηλεφωνίας.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως το διατύπωσε ο Ευρ. Στυλιανίδης, είναι ότι με την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα. Ο υπουργός συνέδεσε, μάλιστα, τη δυνατότητα της ανώνυμης επικοινωνίας με την εγκληματικότητα. Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση νομοθετικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση και της διαδικτυακής ανωνυμίας, είπε πως «δεν είναι της παρούσης».

Ο ίδιος έκανε αναφορά σε διεθνείς οργανισμούς, που όπως είπε διαπιστώνουν πως η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται ως ενός σημείου με την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν και κενά στη νομοθεσία, αφού ουδείς παρεμποδίζεται από το να προμηθευτεί συνδέσεις καρτοκινητής σε μια χώρα που δεν εφαρμόζεται παρόμοιο μέτρο και να τις ενεργοποιήσει στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να υποβαθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός εμφάνισε ως... κράχτη που θα αυξήσει την πελατεία των εταιρειών. «Απ' αυτές τις επισκέψεις πελατών οι ίδιες οι εταιρείες θα ωφεληθούν, διότι έχουν μια γκάμα προϊόντων να τους δώσουν, άρα να μην ανησυχούν ότι θα χάσουν κέρδη», σημείωσε. Εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος πως το κόστος για τις εταιρείες είναι μικρό και τόνισε πως ο νόμος θα απαγορεύει τη μετακύλιση της δαπάνης στους καταναλωτές.

Στελέχη των εταιρειών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα λεγόμενα του υπουργού, έδειξαν να μην πιστεύουν στα αυτιά τους. «Ολα αυτά δείχνουν άγνοια του σημείου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η αγορά. Δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο αλλά απ' όσα έχουμε διαβάσει, προκύπτει πως συντάχθηκε από ανθρώπους που έχουν αποσπασματική εικόνα του κλάδου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ως κλάδος σε φάση κορεσμού, κάθε εταιρεία προσπαθεί με την καινοτομία, με επενδύσεις στο δίκτυο να κερδίσει πελατεία. Την ίδια ακριβώς στιγμή έρχεται η κυβέρνηση να επιβάλει νέους φόρους και να επιβάλει την ονομαστικοποίηση των συνδέσεων» έλεγαν παράγοντες του κλάδου.

«Δεν έχουμε αντίρρηση με την ονομαστικοποίηση, αλλά πρέπει το κράτος και οι εταιρείες να συνεργαστούν· θα περιμέναμε μια λιγότερο αλαζονική συμπεριφορά από την κυβέρνηση», πρόσθεταν.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Υπουργείο Ανάπτυξης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνω Γλυφάδα
Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Εμπορία ανθρώπων
«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ
Συντονισμός κατά του εμπορίου ανήλικων Αλβανών
Το βούλευμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»
Εκπαίδευση
Ασπίδα συμπαράστασης για τη φωτισμένη δασκάλα
Την Παρασκευή στα Λύκεια οι βαθμολογίες από τις Πανελλαδικές
Παραδικαστικό κύκλωμα
«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»
Αγγελική Χατζηδημητρίου
Αύριο η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της δημοσιογράφου
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα
Γρίπη των χοίρων
Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α
Ερευνα
Ζητούν διαφάνεια στα ΜΜΕ
Καταγγελία Συνδέσμου Αντιστασιακών
Δολοφόνος στο Πολυτεχνείο υποψήφιος στις... Ευρωεκλογές
Ονομαστικοποίηση καρτοκινητών
Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών
Συμβούλιο της Επικρατείας
10 Ιουλίου η κρίσιμη μέρα για Βοτανικό
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα στο μικροσκόπιο
Περιβάλλον
«Πάρτε μέτρα για μείωση αερίων»
Τα σωματίδια κάνουν πάρτι
Άλλες ειδήσεις
Θάνατος θανάτων η ηρωίνη
Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
Ελληνικό μυαλό στο Διάστημα
Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια