Έντυπη Έκδοση

ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:

Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού

Τελικώς, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μήνυμα από τις εκλογές και επιμένει στον κανόνα «ό,τι ενοχλεί το καταργούμε».

Οπως έκανε πριν από ένα χρόνο καταργώντας την «Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος» την ώρα που τα σκάνδαλα φούντωναν, έτσι και τώρα θέλει να καταργήσει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), παρά το γεγονός ότι σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά με τους μετανάστες, μπήκαν διά της κάλπης στην πολιτική ατζέντα. Η προσπάθεια κατάργησης του ΕΚΚΕ έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται πέμπτη -από το τέλος- μεταξύ των 27 Ευρωπαίων εταίρων στα κονδύλια που παρέχει για την επιστημονική έρευνα, χορηγώντας 0,68% του ΑΕΠ.

Σε διόλου παράταιρη χρονικά συγκυρία συνέπεσε λοιπόν η χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του. «Η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών συνιστά καταστροφή ενός κοινωνικού αγαθού» τόνισε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου, Θωμάς Μαλούτας, υποστηρίζοντας ωστόσο την ανάγκη για αναδιάρθρωση της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα. «Η συνένωση όλων των ερευνητικών κέντρων κοινωνικών επιστημών θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα. Η αναγγελία όμως μιας απόφασης που ελήφθη χωρίς να προηγηθεί κάποια μελέτη, ερήμην των διοικήσεών τους, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα. Οι σοβαρές αναδιαρθρώσεις προϋποθέτουν ότι εκείνος που τις επιχειρεί, γνωρίζει τι κάνει. Αλλιώς μιλάμε για ένα απλό επικοινωνιακό παιχνίδι».

Το πόσο ...διόλου τυχαία αποφασίζεται κάτι τέτοιο, ίσως φαίνεται από δύο κείμενα εργασίας του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ, τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα. Στο πρώτο η έλλειψη πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, μεταφράζεται με όρους πολιτικής επιστήμης σε πολιτική ρατσιστικών διακρίσεων. Και στο δεύτερο φανερώνεται ότι η χρήση του όρου γκέτο και γκετοποίηση, με τις οποίες συχνά περιγράφονται οι συγκεντρώσεις μεταναστών στην Αθήνα, όχι μόνο είναι παραπλανητικές, αλλά έχουν και χαρακτήρα κοινωνικού αποκλεισμού, διαχωρισμού και στιγματοποίησης.

Ελλειψη μεταναστευτικής πολιτικής ίσον ρατσισμός. Με άλλα λόγια, όταν δεν έχεις πολιτική για τους μετανάστες, δεν σημαίνει ότι ξεκινάς από το σημείο μηδέν αφού, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας (ΙΑΑΚ) του ΕΚΚΕ, «η μη πολιτική συνιστά μια πολιτική ρατσιστικών διακρίσεων». Και είναι αυτή ακριβώς που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας.

Η πρόχειρη διαπίστωση ότι «δεν υπάρχει πολιτική για τους μετανάστες» δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικαιολογία για μια κυβέρνηση που θα ήθελε να πει ότι «από εδώ και μπρος θα μπει μια τάξη»... Η αλήθεια, σύμφωνα με την «Ομάδα Εργασίας για τους Μετανάστες στην Αθήνα» του ΙΑΑΚ, είναι ότι η μεταναστευτική πολιτική διακρίνεται σε διαφορετικά πεδία από τα οποία μπορούν να συναχθούν ποικίλα συμπεράσματα σε σχέση με την πολιτική που ασκείται ή δεν... ασκείται.

Για παράδειγμα, η ομάδα διαπιστώνει πλήρη απουσία σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά δικαιώματα μερίδας μεταναστών που είναι μουσουλμάνοι. Από την άλλη, παρ' ότι υπάρχει εκπαιδευτική μέριμνα, την κρίνει αναποτελεσματική. Πεδίο δόξης λαμπρόν όμως επιφυλάσσεται στους μετανάστες σε ό,τι αφορά την... αστυνόμευση, κι ας μην είναι σαφείς οι στόχοι της: η προτεραιότητα σε μετρα αστυνομικού χαρακτήρα για τον έλεγχο των μεταναστών είναι διακριτή, όχι μόνο τώρα που κορυφώνεται η φιλολογία για τη δημιουργία «κέντρων υποδοχής», που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρόκειται για στρατοπέδα συγκέντρωσης και εν τέλει αποτελούν επίσης μέτρα περιστολής και ελέγχου. Αυτό που γίνεται για ακόμη μία φορά είναι ότι «πολιτικές καταστολής και τιμωρίας» υποκαθιστούν «πολιτικές που αποσκοπούν στην ένταξη».

Ολα τα παραπάνω δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, επισημαίνει η ομάδα για τους μετανάστες του ΙΑΑΚ-ΕΚΚΕ, επικαλούμενη στο θέμα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Λοΐκ Βακάν, που μιλά «για μετάβαση από το προνοιακό στο ποινικό κράτος».

Επιπλέον οι επιμέρους πολιτικές αλληλεπιδρούν: έτσι οι προσπάθειες για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μπορεί να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας και αντίστοιχα οι περιορισμοί στη δυνατότητα νόμιμης παραμονής να δυσχεραίνουν την οικογενειακή επανένωση.

Πώς αντιλαμβάνεται όμως η κοινωνία τη διαχείριση της μετανάστευσης; «Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 συγκροτήθηκαν οι λόγοι της απόρριψης που συνίστανται σε μια σειρά από παραδοχές» -κι ας είναι αστήρικτες: η επίκληση της ανεργίας, η δημιουργία ηθικού πανικού για τη μεταναστευτική εγκληματικότητα, οι φόβοι για σχολική υποβάθμιση, η αόριστη απειλή για την εθνική ομοιογένεια της χώρας, μέχρι την απαξίωση που διαμορφώθηκε από την τηλεόρασή μας, οδήγησαν σταδιακά στην άνοδο ξενοφοβικών κομμάτων και τις ακροδεξιές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Σε κάθε περίπτωση, η μετανάστευση έφτασε να θεωρείται μια έκτακτη και επικίνδυνη κοινωνική πραγματικότητα, προσλαμβάνουσα που ανατροφοδοτείται και ενισχύεται από τα κάθε λογής αστυνομικά μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνονται.

Νέοι παράγοντες

Η ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ προσδιορίζει ακόμη μερικούς νέους παράγοντες που έρχονται να επιβαρύνουν το ήδη απορριπτικό περιβάλλον και σχετίζονται με την παρουσία τους στον δημόσιο αστικό κυρίως χώρο. Τέτοιοι είναι οι φόβοι για υποβάθμιση των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται οι μετανάστες και απαξίωση της περιουσίας των γηγενών, η υποτιθέμενη αγεφύρωτη πολιτισμική διαφορά μεταξύ Ελλήνων και ορισμένων μεταναστευτικών ομάδων, καθώς και η εισαγωγή της φυλετικής διάστασης σε αυτό που οι Ελληνες αντιλαμβάνονται ως απειλή, που εκφράζεται μέσω μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης εθνοτικής ιεραρχίας.

Με την επισήμανση ότι αστυνομικές επιχειρήσεις-«σκούπα» είχαν ατονίσει στο παρελθόν κατά τη διάρκεια εφαρμογής διαδικασιών νομιμοποίησης, η ενδεχόμενη επαναφορά τους, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των μη καταγεγραμμένων μεταναστών από τους τόπους της κοινωνικής ζωής σε δομές που εντείνουν τον αποκλεισμό και τον έλεγχό τους θα ανατροφοδοτήσουν τις λογικές της απόρριψης, ενώ ανταγωνίζονται και μεταθέτουν τα αιτήματα της ένταξης και των πολιτικών αποδοχής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ερευνα και Ανάπτυξη
Σχετικά θέματα: Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνω Γλυφάδα
Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Εμπορία ανθρώπων
«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ
Συντονισμός κατά του εμπορίου ανήλικων Αλβανών
Το βούλευμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»
Εκπαίδευση
Ασπίδα συμπαράστασης για τη φωτισμένη δασκάλα
Την Παρασκευή στα Λύκεια οι βαθμολογίες από τις Πανελλαδικές
Παραδικαστικό κύκλωμα
«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»
Αγγελική Χατζηδημητρίου
Αύριο η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της δημοσιογράφου
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα
Γρίπη των χοίρων
Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α
Ερευνα
Ζητούν διαφάνεια στα ΜΜΕ
Καταγγελία Συνδέσμου Αντιστασιακών
Δολοφόνος στο Πολυτεχνείο υποψήφιος στις... Ευρωεκλογές
Ονομαστικοποίηση καρτοκινητών
Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών
Συμβούλιο της Επικρατείας
10 Ιουλίου η κρίσιμη μέρα για Βοτανικό
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα στο μικροσκόπιο
Περιβάλλον
«Πάρτε μέτρα για μείωση αερίων»
Τα σωματίδια κάνουν πάρτι
Άλλες ειδήσεις
Θάνατος θανάτων η ηρωίνη
Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
Ελληνικό μυαλό στο Διάστημα
Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια