Έντυπη Έκδοση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις

Να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 7 ανώτεροι και κατώτεροι αστυνομικοί, μία δικηγόρος και 6 Αλβανοί μεσάζοντες προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης για τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα αποφασίσει το επόμενο χρονικό διάστημα για την παραπομπή ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα αδικήματα τελέστηκαν το χρονικό διάστημα 2000-2003, ενώ η έρευνα της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια. Αρχικά ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνολικά 108 άτομα (12 αστυνομικούς, 6 αλλοδαπούς μεσάζοντες, 89 αλλοδαπούς που «ελληνοποιήθηκαν» και μία δικηγόρο), αλλά οι περισσότεροι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής των πλημμελημάτων ή επειδή δεν προέκυψαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για την παραπομπή τους.

Ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ανώτερος αξιωματικός και συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., πρώην διοικητές και αστυφύλακες του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος, για τα κακουργήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», της «ψευδούς βεβαίωσης από κοινού, τετελεσμένης και σε απόπειρα», της «πλαστογραφίας από κοινού κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια» και της «άμεσης συνέργειας κατ' εξακολούθηση στην ψευδή βεβαίωση», καθώς επίσης και για τα πλημμελήματα της «ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας», της «παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων» και της «άμεσης συνέργειας στην παθητική δωροδοκία».

Ακόμη ζητά να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος 5 αστυνομικών για τους οποίους δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τα αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», της «ψευδούς βεβαίωσης» και της «πλαστογραφίας», καθώς επίσης να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορούμενους, κυρίως τους αλλοδαπούς, που κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα.

Οι αλλοδαποί, που εξυπηρετήθηκαν και εξετάστηκαν στο πλαίσιο της προδικασίας, φέρονται ότι αναγνώρισαν τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς σε φωτογραφίες, ενώ οι εξετασθέντες αστυνομικοί μίλησαν για παρεμβάσεις που δέχτηκαν από πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές κ.ά.), για να επιδείξουν «ανοχή στο θέμα των ελληνοποιήσεων».

Στην 900 σελίδων πρόταση του κ. Ζήση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πολλοί αλλοδαποί με σαφήνεια καταθέτουν ότι ένα μέρος των χρημάτων που έδιναν θα πήγαινε στους αστυνομικούς του Α.Τ. Ανω Πόλης, ενώ ένα άλλο μέρος στη δικηγόρο, καθώς και στους μεσάζοντες αλλοδαπούς, οι οποίοι τους έλεγαν ότι είχαν γνωστούς αστυνομικούς στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα , με την προϋπόθεση να καταβάλουν σ' αυτούς 2.000 ευρώ».

Αλλοι καταθέτουν ότι η δικηγόρος (την αναφέρουν με το μικρό της όνομα) ζητούσε ως αμοιβή 600 ευρώ από τα οποία, όπως η ίδια είπε, 100 ήταν για την προσφυγή και τα υπόλοιπα θα τα έδινε στην αστυνομία Ανω Πόλης ή έδιναν και 1.500 ευρώ, τα οποία τους έλεγε ότι ήταν για το κράτος.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «αλλοδαποί παραπονέθηκαν ότι τα 2.000 ευρώ που έδιναν ήταν πολλά, ενώ οι μεσάζοντες τους καθησύχαζαν λέγοντας ότι απ' αυτά οι ίδιοι θα κρατούσαν 100 και τα υπόλοιπα θα τα έδιναν στην αστυνομικό (την αναφέρουν με το μικρό της όνομα) που δουλεύει στην Αστυνομία Ανω Πόλης και σε κάποια άγνωστη δικηγόρο για να τα μοιραστούν μεταξύ τους, ενώ ένα μέρος απ' αυτά θα έπαιρνε και ο "μεγάλος της Αστυνομίας" (υπονοώντας τον ανώτερο αξιωματικό και συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν διοικητής του τμήματος)».

Ας σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2007-2008, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε έναν πρώην διοικητή του Α.Τ. Ανω Πόλης, δύο γυναίκες αστυφύλακες, μία δικηγόρο και μία Αλβανίδα για την εμπλοκή τους σε δύο μεμονωμένες περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων», ενώ απήλλαξε άλλους τρεις αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και τον ανώτερο αξιωματικό και πρώην συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. που είχε προφυλακιστεί και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους το 2007.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνω Γλυφάδα
Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Εμπορία ανθρώπων
«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ
Συντονισμός κατά του εμπορίου ανήλικων Αλβανών
Το βούλευμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»
Εκπαίδευση
Ασπίδα συμπαράστασης για τη φωτισμένη δασκάλα
Την Παρασκευή στα Λύκεια οι βαθμολογίες από τις Πανελλαδικές
Παραδικαστικό κύκλωμα
«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»
Αγγελική Χατζηδημητρίου
Αύριο η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της δημοσιογράφου
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα
Γρίπη των χοίρων
Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α
Ερευνα
Ζητούν διαφάνεια στα ΜΜΕ
Καταγγελία Συνδέσμου Αντιστασιακών
Δολοφόνος στο Πολυτεχνείο υποψήφιος στις... Ευρωεκλογές
Ονομαστικοποίηση καρτοκινητών
Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών
Συμβούλιο της Επικρατείας
10 Ιουλίου η κρίσιμη μέρα για Βοτανικό
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα στο μικροσκόπιο
Περιβάλλον
«Πάρτε μέτρα για μείωση αερίων»
Τα σωματίδια κάνουν πάρτι
Άλλες ειδήσεις
Θάνατος θανάτων η ηρωίνη
Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
Ελληνικό μυαλό στο Διάστημα
Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια