Έντυπη Έκδοση

«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»

Τι σχέση έχει ο περιορισμός των Εβραίων άλλοτε, με τους σημερινούς μετανάστες στην Ελλάδα; Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο όρος «γκέτο» για την περιγραφή του τόπου διαμονής και των δεύτερων, με τρόπο πολλές φορές αβάσιμο και υπερβολικό, όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Εμμανουήλ, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ.

Ο ερευνητής διαχωρίζει αρχικά μια σειρά από περιθωριακές δραστηριότητες (παράνομο μικροεμπόριο, πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών, συγκεντρώσεις ομάδων ή αστέγων), ορατές και περιορισμένες, που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία «πιάτσες» από τη χωρική οργάνωση της αγοράς κατοικίας προκειμένου να αποστιγματοποιήσει ολόκληρες περιοχές και ομάδες πληθυσμού.

Από τη σκοπιά της αθηναϊκής αγοράς κατοικίας -με εξαίρεση την Ομόνοια που δεν αποτελεί κανονική τέτοια περιοχή- μερικές περιοχές όπως είναι ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλ. Βικτωρίας, η Κυψέλη, τα Πατήσια, μπορεί να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μεταναστών, αλλά δεν συνιστούν γκέτο σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ, ο οποίος εξετάζει τη γεωγραφική κατανομή με βάση την απογραφή του 2001. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, το ποσοστό των νοικοκυριών με αρχηγό μετανάστη δεν ξεπερνά το 11% στο σύνολο του δήμου, ενώ ακόμη και σε πέντε περιοχές που διαχωρίζει με βάση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νοικοκυριών μεταναστών, το ποσοστό είναι ελάχιστα μεγαλύτερο και κάτω του 12%. «Ακόμη και αν έχει διπλασιαστεί η συμμετοχή των μεταναστών, οι περιοχές αυτές κυριαρχούνται σαφώς από γηγενείς και συνεπώς η οποιαδήποτε εφαρμογή του όρου "γκέτο" για τέτοιες περιπτώσεις είναι εντελώς αβάσιμη και υπερβολική. Μπορεί βεβαίως σε κάποια μικρή υποζώνη ή κάποιο δρόμο η συγκέντρωση μεταναστών να είναι μεγαλύτερη ή η εμφάνισή τους σε κάποιους δημόσιους χώρους να είναι ακόμη και κυρίαρχη. Αυτά όμως είναι φυσικά επακόλουθα της συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και δεν έχουν σχέση με την ουσία ενός γκέτο» παρατηρεί.

Τι διαπιστώνει όσον αφορά τη χωροθέτηση των μεταναστών; Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση της κατανομής των νοικοκυριών των μεταναστών φαίνεται ότι παίζουν ρόλο οι ίδιοι παράγοντες που ισχύουν και για τα γηγενή εργατικά και χαμηλά εργατικά στρώματα (διαθέσιμος οικιστικός χώρος, απόσταση από τις θέσεις εργασίας, κόστος των κατοικιών) και επιπροσθέτως για τους μετανάστες η διαθεσιμότητα κατοικιών για ενοικίαση.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας, όμως, είναι η διαθεσιμότητα ενοικιαζόμενων φθηνών κατοικιών που ουσιαστικά σημαίνει ότι «οι μετανάστες τείνουν να εγκατασταθούν σε περιοχές με στρώματα χαμηλού εισοδήματος και μάλιστα σε ζώνες όπου συγκεντρώνονται τα ασθενέστερα από αυτά». Πέρα από το πόσο εύκολα ή δύσκολα νοικιάζουν σπίτι κάποιοι ιδιοκτήτες σε μετανάστες και την πιθανή «συσπείρωσή» τους στους χώρους όπου υπάρχουν τοπικά κοινωνικά δίκτυα μεταναστών, καθοριστικός για το στεγαστικό επίπεδο των μεταναστών που εντοπίζεται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, είναι ο οικονομικός παράγοντας.

Για τον ερευνητή «οι συνθήκες φτώχειας χαρακτηρίζουν το συνολικό επίπεδο διαβίωσης των μεταναστών» καθώς το οικονομικό τους επίπεδο είναι πολύ κατώτερο από αυτό των γηγενών χαμηλών εργατικών στρωμάτων. Σ' αυτό συνηγορούν τα δεδομένα της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ του 2004/5 που επικαλείται, σύμφωνα με τα οποία το μέσο επίπεδο της διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών είναι κατά -21,5% κατώτερο από αυτό της γηγενούς χαμηλής εργατικής τάξης - που περιλαμβάνει και αρκετούς φτωχούς συνταξιούχους και κατά -37,4% κάτω από αυτό της εργατικής τάξης.

«Το κύριο αίτιο της ιδιαίτερης συγκέντρωσης των μεταναστών σε ορισμένες περιοχές της πόλης είναι η οικονομική και στεγαστική φτώχεια και όχι ο ρατσιστικός αποκλεισμός», τονίζει ο ερευνητής του ΕΚΚΕ και συμπληρώνει: «Ευτυχώς, το οικιστικό απόθεμα στις ελληνικές πόλεις διακρίνεται από μεγάλη ποικιλότητα και ανάμιξη στο τοπικό επίπεδο με τρόπο που περιορίζει τις τάσεις εμφάνισης ακραίων μορφών κοινωνικού και οικονομικού διαχωρισμού στο χώρο».

Καταλήγοντας ο Δ. Εμμανουήλ επισημαίνει ότι «όχι μόνο η χρήση της έννοιας του "γκέτο" αλλά και η χρήση της έννοιας της "γκετοποίησης" που παραπέμπει σε ρατσιστικού χαρακτήρα κοινωνικούς μηχανισμούς διαχωρισμού και αποκλεισμού των μεταναστών σε συγκεκριμένες ζώνες είναι παραπλανητικές στις αθηναϊκές συνθήκες και στιγματίζουν κοινωνικές καταστάσεις και σχέσεις».

Φυλακισμένος 15χρονος

! Σε ένα τσιμεντένιο παράπηγμα, μέσα στο Πεδίον του Αρεως, κρατούνταν φυλακισμένος ένας 15χρονος Αφγανός από δύο ομοεθνείς του.

Οι δράστες τον κρατούσαν δεμένο και φιμωμένο και ζητούσαν από τους συγγενείς του ανήλικου 400 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Οι δράστες, ηλικίας 31 και 20 ετών, συνελήφθησαν τη Δευτέρα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για «εκβίαση» και «παράνομη κατακράτηση». Ο 15χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ερευνα και Ανάπτυξη
Σχετικά θέματα: Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άνω Γλυφάδα
Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις
«Εκεί αύριο θα χτίζουν βίλες»
Πινγκ-πονγκ ευθυνών από ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση
72 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Ρατσισμός και Μετανάστευση
Με κλομπ και κλοτσιές οι επιχειρήσεις-σκούπα
Πώς φτάσαμε στις πολιτικές ρατσισμού
Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν 14 για ελληνοποιήσεις
Μαρκογιαννάκης: Σε 2 μήνες αποτελέσματα
«Δεν υπάρχει γκέτο αλλά φτώχεια»
Εμπορία ανθρώπων
«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ
Συντονισμός κατά του εμπορίου ανήλικων Αλβανών
Το βούλευμα για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
«Σκότωσε και έφυγε με ήρεμα βήματα»
Εκπαίδευση
Ασπίδα συμπαράστασης για τη φωτισμένη δασκάλα
Την Παρασκευή στα Λύκεια οι βαθμολογίες από τις Πανελλαδικές
Παραδικαστικό κύκλωμα
«Μέσω του Μαντούβαλου έγινε η δωροδοκία του Καλούση»
Αγγελική Χατζηδημητρίου
Αύριο η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της δημοσιογράφου
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα
Γρίπη των χοίρων
Δύο νέα κρούσματα γρίπης Α
Ερευνα
Ζητούν διαφάνεια στα ΜΜΕ
Καταγγελία Συνδέσμου Αντιστασιακών
Δολοφόνος στο Πολυτεχνείο υποψήφιος στις... Ευρωεκλογές
Ονομαστικοποίηση καρτοκινητών
Κινητά με «ονοματεπώνυμο» λόγω... λαθρομεταναστών
Συμβούλιο της Επικρατείας
10 Ιουλίου η κρίσιμη μέρα για Βοτανικό
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα στο μικροσκόπιο
Περιβάλλον
«Πάρτε μέτρα για μείωση αερίων»
Τα σωματίδια κάνουν πάρτι
Άλλες ειδήσεις
Θάνατος θανάτων η ηρωίνη
Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία
Ελληνικό μυαλό στο Διάστημα
Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια