Έντυπη Έκδοση

Το πρωί ανασχηματισμός, στη 1 μετά το μεσημέρι η ορκωμοσία

Κυβέρνηση με το μήνα

19 ΙΟΥΝΙΟΥ Ψήφος εμπιστοσύνης και παράλληλα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης • 23-24 ΙΟΥΝΙΟΥ Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, πολιτική απόφαση για το νέο δάνειο στην Ελλάδα • 28 ΙΟΥΝΙΟΥ Προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με το σχεδιασμό • 8,11 ΙΟΥΛΙΟΥ Συνεδριάζουν το ΔΝΤ και το Eurogroup για την αποδέσμευση της 5ης δόσης

Γιώργος Παπανδρέου, Βασίλης Εξαρχος
ΜΕ πολλά τραύματα, η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αρχίζει μια δύσκολη πορεία, μήνα με το μήνα, σε ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον, που προκλήθηκε εξαιτίας των δικών του χειρισμών. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή, η κυβερνητική συνοχή και η αποτελεσματικότητα θα δοκιμαστούν στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και στην διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα και κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η συγχώνευση υπουργείων, η απομάκρυνση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και η ανάθεση ρόλων-κλειδί σε κορυφαίους υπουργούς. Χθες, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως τίποτα πλέον δεν εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα είναι μακράς πνοής. «Πήραμε πίστωση χρόνου, φαίνεται ότι απομακρύνονται οι εκλογές, αλλά οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και μάλλον δεν θα τις αποφύγουμε...» τόνιζαν. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη νέα δανειακή σύμβαση και την 5η δόση.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

Πολιτική

 • Το πρωί ανασχηματισμός, στη 1 μετά το μεσημέρι η ορκωμοσία Κυβέρνηση με το μήνα
  19 ΙΟΥΝΙΟΥ Ψήφος εμπιστοσύνης και παράλληλα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης • 23-24 ΙΟΥΝΙΟΥ Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, πολιτική απόφαση για το νέο δάνειο στην Ελλάδα • 28 ΙΟΥΝΙΟΥ Προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με το σχεδιασμό • 8,11 ΙΟΥΛΙΟΥ Συνεδριάζουν το ΔΝΤ και το Eurogroup για την αποδέσμευση της 5ης δόσης Γιώργος Παπανδρέου, Βασίλης Εξαρχος ΜΕ πολλά τραύματα, η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αρχίζει μια δύσκολη πορεία, μήνα με το μήνα, σε ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον, που προκλήθηκε εξαιτίας των δικών του χειρισμών. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή, η κυβερνητική συνοχή και η αποτελεσματικότητα θα δοκιμαστούν στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και στην διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα και κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η συγχώνευση υπουργείων, η απομάκρυνση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και η ανάθεση ρόλων-κλειδί σε κορυφαίους υπουργούς. Χθες, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως τίποτα πλέον δεν εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα είναι μακράς πνοής. «Πήραμε πίστωση χρόνου, φαίνεται ότι απομακρύνονται οι εκλογές, αλλά οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και μάλλον δεν θα τις αποφύγουμε...» τόνιζαν. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη νέα δανειακή σύμβαση και την 5η δόση.
 • Βολές σε «παράκεντρα της εξουσίας»
  Οι αντιδρώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για αλλαγή ηγεσίας, σε συνομιλίες που είχαν με δημοσιογράφους, απέδιδαν στους συναδέλφους τους ότι κινούνται από παράκεντρα της εξουσίας, στα οποία μετέχουν δύο εκδότες και ένας πολιτικός παράγων που εξακολουθεί, παρά την τυπική του αποστρατεία, να δρα από το παρασκήνιο.

Οικονομία

 • ΕΛ. ΣΤΑΤ.: ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ • ΒΑΡΥ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Η ανεργία πλήττει εργάτες, νέους και γυναίκες
  Πάνω από ένα χρόνο ψάχνει δουλειά 1 στους 2 ανέργους, ήτοι το 46,6% των ανέργων. Εργάτες (23,4%), νέους ηλικίας 15 -29 ετών (30,9%) και γυναίκες (19,5%) χτυπάει περισσότερο η ανεργία. Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε 792.601 άτομα.
 • ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ (-2,81%) Πάτωσε στις 1.200 μονάδες
  Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, αλλά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του κλείνοντας στις 1.208,09 μονάδες με πτώση 2,81%.

Αθλητισμός

 • Μπλόκο στους «Supporters»
  Η διαδικασία νομιμότητας της Supporters Club Α.Ε. εκκρεμεί όχι μόνο λόγω της άδειας που απαιτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως προσφάτως αποκάλυψε η «Ε». Βασικός σκοπός της κίνησης είναι να αποκτήσει μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ, μια διαδικασία ωστόσο που δεν είναι απλό να περαιωθεί.
 • «Για έναν Κόσμο»
  ΤΟ μήνυμα σεβασμού και αποδοχής στη διαφορετικότητα αναδύεται από το γλυπτό, με τίτλο «Για έναν Κόσμο - One World», το οποίο κοσμεί τη μαρίνα Φλοίσβου και είναι αφιερωμένο στους αθλητές των Special Olympics.

Ελλάδα

 • ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ «Ο λαός τούς έκανε να παραπαίουν»
  Η 15η Ιουνίου «ήταν μια πρώτη νίκη», όπως διαπίστωναν εκατοντάδες πολίτες το ίδιο βράδυ, στη μεγάλη λαϊκή συνέλευση στο Σύνταγμα, αλλά και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Αναφέρονταν στους κυβερνητικούς τριγμούς που κατάφεραν να προκαλέσουν αλλά και στο πολιτικό σύστημα, που μοιάζει να «καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος».
 • ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ Μηνύσεις για κακοποίηση
  Πολλοί διαδηλωτές διακομίστηκαν σε νοσοκομεία Στη Δικαιοσύνη με μηνύσεις αναμένεται να προσφύγουν όσοι από τους συλληφθέντες των προχθεσινών κινητοποιήσεων φέρουν πάνω τους σημάδια κακοποίησης.

Διεθνή

Τέχνες & Πολιτισμός

 • ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΩΝ 3,2 ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ Ακρωτήριο - αριστούργημα
  Φαντάζει παράταιρο. Ξαφνικά, στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, την προσοχή των θεατών «κλέβει» ένα τεράστιο γλυπτό, ύψους 3,2 μέτρων. Το μέγεθός του αλλά και η έντονα διακοσμημένη μορφή του ξενίζουν. Πώς είναι δυνατόν σε ένα ναό με τόσο αυστηρή γεωμετρία και αρχιτεκτονική να ανήκει ένα τέτοιο περίτεχνο κόσμημα;
 • Η Θεσσαλονίκη χορεύει ώς τις 24 Ιουνίου
  Οι χαμηλού κόστους εκδηλώσεις που όμως καλλιεργούν αισθητική είναι στόχος της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος.