Έντυπη Έκδοση

Ο Σαμαράς επιμένει στο λουκέτο της ΕΡΤ, οδηγώντας σε αδιέξοδο

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ώς το παρά 5'

Προεκλογικό κλίμα στις δημόσιες τοποθετήσεις λίγο πριν από τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ της στάσης του πρωθυπουργού αφήνει ελάχιστα περιθώρια συμβιβασμού στους εταίρους του στην κυβέρνηση. Πλέον όλες οι πλευρές του «τριγώνου» συσκέπτονται διαρκώς για το ποιος θα χρεωθεί τη δεδομένη πολιτική αστάθεια στην οποία εισήλθε η χώρα. Με τους τόνους ιδιαίτερα ανεβασμένους, τα στελέχη των τριών επιτελείων βλέπουν ως «σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες» την εξεύρεση κοινού τόπου στην απογευματινή συνάντηση των τριών αρχηγών.

Πλήρες θέμα...

 • Κυβέρνηση

  • Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
   Η ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ενεργοποιήσει σενάρια, θεσμικά και εκλογικά, που τα κομματικά επιτελεία ήδη επεξεργάζονται στην περίπτωση που στη σύσκεψη των τριών στο Μαξίμου επισημοποιηθεί το ρήγμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΡΤ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΑ Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
   Ελιγμό θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών Επιχείρηση απεγκλωβισμού από το «μαύρο» στην οθόνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς όμως να υπαναχωρήσει από την απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πετώντας εκ νέου το μπαλάκι για εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
 • ΕΡΤ

  • ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣτΕ Η απόφαση ΣτΕ, ίσως ο από μηχανής θεός
   Τεράστια πανό στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής Μέσα από τη Βουλή περνά ο δρόμος της ακύρωσης των απολύσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Οποια λύση κι αν δοθεί στην παρούσα φάση από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι προσωρινής ισχύος και, κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να επιλύσει οριστικά το μείζον ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που απολύθηκαν με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
  • ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΥΡΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ, Η ΕΡΤ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ Αντίδραση των πολιτών για το μαύρο στη ΕΡΤ
   Αν μας ρουφήξει το πανηγύρι, θα πάρει δύναμη ο Σαμαράς. Επτά ημέρες η συχνότητα της ΕΡΤ δείχνει μαύρο. «Δείχνει άβυσσο», όπως λένε οι εργαζόμενοι. «Αυτό το μαύρο λες και το 'χουμε καταπιεί», είπε ένας από αυτούς. Επειτα από μία εβδομάδα «κατάληψη», ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί: η ΕΡΤ παραμένει ανοιχτή και οι απολυμένοι υπάλληλοι -πολλοί άγρυπνοι για 24ωρα- περνούν στην αυτοοργάνωση. Αγωνιούν για το σήμερα, για μια πιθανή εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
   Εργαζόμενοι της ΕΡΑ Τρίπολης διαδήλωσαν στο Ναύπλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Την ΕΡΤ πολλοί εμίσησαν, την εξυγίανσή της ουδείς! Εξ ου και οι ουκ ολίγες απόπειρες για να μπει σε δρόμο, τα τελευταία 40 χρόνια. Με πρώτη βεβαίως και πλέον προβεβλημένη, εκείνη του σερ Χιου Γκριν, φημισμένου πρώην διευθυντή του BBC. Του ανέθεσε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή να γράψει μια έκθεση για την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση κι εκείνος ρίχτηκε στη δουλειά.
 • ΝΕΡΙΤ

  • ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ * ΑΠΟ 130 ΣΕ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
   Μεγάλη προβλέπεται η μείωση της δαπάνης για το προσωπικό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τους 1.000-1.200 Αυστηρώς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να λειτουργήσει, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η νέα ΕΡΤ, διατηρώντας και τις τρεις συχνότητες στις οποίες εξέπεμπαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η ΕΤ1, η ΝΕΤ και η ΕΤ3. Μπορεί ακόμη να μην έχει ετοιμαστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας της, ωστόσο έχουν λίγο-πολύ προδιαγραφεί το κόστος λειτουργίας της, το προσωπικό που θα απασχολεί, οι δαπάνες, αλλά και το μέγεθος του προγράμματος που σκοπεύει να βγάλει στον αέρα.
 • Ελευθεροτυπία

  • Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
   Η πρώτη σελίδα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που δεν κυκλοφόρησε τελικά Σάββατο και Κυριακή αρκετές εφημερίδες κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα παρά την απόφαση των Συνεργαζόμενων Ενώσεων Εργαζόμενων στον Τύπο, στα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
  • Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
   Παραθέτουμε το κείμενο που αναρτήθηκε στο enet και ενημέρωνε τους αναγνώστες γιατί δεν θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις του Σαββάτου και της Κυριακής. «Αυτό θα ήταν το πρωτοσέλιδο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ΑΝ κυκλοφορούσε. Δεν κυκλοφόρησε όμως. Εμείς οι εργαζόμενοι στην «Ε», την «Κ.Ε.» και το enet πειθαρχούμε στην απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων και απεργούμε, «ζητώντας να ματαιωθεί η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για τη συνέχιση της απεργίας.
 • Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ «Ανένδοτος» ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα...
   Θέτοντας κεντρικά ως βασικό σύνθημα τη Δημοκρατία και την προάσπιση των θεσμών, η αποψινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος -με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα- αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για κάθε εξέλιξη και βεβαίως για πρόωρες εκλογές.
  • ...και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγ. Παρασκευής
   Το ΚΚΕ, περίπου την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα, μέσω του συνδικαλιστικού του φορέα ΠΑΜΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη του σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζομένους της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων οργανισμών, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.
 • Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

  • Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
   Θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Επώνυμοι και ανώνυμοι Θεσσαλονικείς δηλώνουν όλες αυτές τις μέρες τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της ΕΤ3 και της Εθνικής Ραδιοφωνίας σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.
 • Αποκρατικοποιήσεις

  • Η επιλογή της... Ιφιγένειας
   Στον απόηχο του ναυαγίου της ΔΕΠΑ, που τινάζει στον αέρα το στόχο των 2,6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις για το 2013, και ενώ η κυβέρνηση δεν είχε έτοιμη τη λίστα για τις απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στον Ιούνιο, όπως είχε δεσμευτεί στην τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την περασμένη Τρίτη τη θυσία της ΕΡΤ για δύο λόγους: πρώτον, θα διασφάλιζε πάνω από 2.000 απολύσεις και, δεύτερον, το μέγαρο Μαξίμου τη θεωρούσε «εχθρική» απέναντί του.
 • Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)

  • ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
   Πρόβα τζενεράλε για μαζικές και «αυτόματες» απολύσεις στο Δημόσιο ήταν το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο, δηλαδή τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χρειάζονται μόλις τρεις υπογραφές για τον ξαφνικό θάνατο ενός οργανισμού: του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, καθώς και του υπουργού στον οποίο ανήκει ο φορέας που καταργείται.
 • Ασφαλιστικά ταμεία

  • Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
   Νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία του ΙΚΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ επιφέρει το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς θα έχουν ετήσιες απώλειες της τάξης των 73,5 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα με τα 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον αέρα από την εθελούσια έξοδο του 2000, ενώ η ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει στη «σκιά» της απόφασης των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καθορίσει τη στάση των υπολοίπων εργαζομένων.
 • ΠΑΣΟΚ

  • ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
   Με μια σκληρή ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το μπαλάκι στον πρωθυπουργό, με επιχειρήματα και φρασεολογία που, αφενός, επιβεβαιώνουν το κακό κλίμα ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Α. Σαμαρά και, αφετέρου, δείχνουν ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος αναγκάζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στη γραμμή που έχει χαράξει από την περασμένη Κυριακή.
 • ΔΗΜΑΡ

  • Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
   «Ο Σαμαράς πάει για εκλογές» εκτιμά κορυφαίος παράγοντας της ΔΗΜΑΡ, διαπιστώνοντας παράλληλα πλήρες αδιέξοδο για το θέμα της ΕΡΤ, προ της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. Σε ερώτηση της «Ε» εάν θα αποτελούσε διέξοδο η αλλαγή πρωθυπουργού, ο ίδιος υποστηρίζει ότι πλέον δεν αποτελεί ζήτημα προσώπου. Το θέμα είχε τεθεί τόσο στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ωστόσο δεν φαίνεται να προβάλλει ως εναλλακτική επιλογή για να μη συρθεί η χώρα σε εκλογές, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
 • ΑμεΑ

  • Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
   «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και ζητάμε εκ μέρους χιλιάδων ατόμων με προβλήματα όρασης να αρθεί η πραξικοπηματική απόφαση του κλεισίματος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, προσθέτοντας ότι η ΕΡΤ, επί 75 χρόνια, αποτέλεσε «πυλώνα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από τη μία άκρη της χώρας ώς την άλλη».
 • EBU

  • Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
   Ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονται κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ. EBU, Σουλτς και Μπαρόζο είναι ανένδοτοι: «Η ΕΡΤ πρέπει να ξαναεκπέμψει». Το ίδιο αναφέρει και η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πέταξε το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως «η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».
 • Τρόικα

  • Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο
   Να μην εμπλακούν στην κοινωνική και ενδοκυβερνητική αναταραχή που έχει προκληθεί από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ επιχείρησαν οι επικεφαλής της τρόικας. Οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς χαρακτήρισαν αναγκαία την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αλλά απέφυγαν να εκφραστούν σχετικά με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.