Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΟΥΒΕΛΗ

Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ

Η σκλήρυνση της στάσης του πρωθυπουργού έναντι των δύο κυβερνητικών εταίρων με τα όσα είπε χθες από το Ναύπλιο, ένα 24ωρο πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια συμβιβασμού στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Τις τελευταίες ώρες, τόσο το Μαξίμου όσο η Ιπποκράτους και η Αγ. Κωνσταντίνου, για να απαντήσουν στην εκβιαστική τακτική του Α. Σαμαρά, βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις, όχι για το πώς θα βρεθεί η... χρυσή τομή, αλλά για το ποιος θα επικρατήσει στο «blame game» που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ, όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε σε μυστική συνάντηση τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για να τους ανακοινώσει την απόφασή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, και η έκβασή του θα κρίνει ποιος θα χρεωθεί τη δεδομένη (ανεξάρτητα αν πάμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές ή αργότερα) πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Θα «εξαερώνονταν»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς επέλεξε το θέμα της ΕΡΤ και τις «θατσερικού» τύπου ενέργειες, έχοντας αποφασίσει ότι η σκλήρυνση της στάσης μπορεί να «σπάσει» και το σχοινί. Είχε εισηγήσεις στα χέρια του που τον προειδοποιούσαν ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συνέχιζαν στη γραμμή της διεκδίκησης ισχυρότερου ρόλου στην κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσουν το λόγο τους και τα δημοσκοπικά ποσοστά τους και να απαντήσουν στις κατηγορίες περί κυβερνητικών κομπάρσων. Από τη δική τους πλευρά, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης από τη μία αντιλήφθηκαν ότι αν συνέχιζαν να εμφανίζονται ως «δεκανίκια του Σαμαρά» τότε θα «εξαερώνονταν» πολιτικά μέσα στους επόμενους μήνες και (συν)αποφάσισαν να αλλάξουν γραμμή, βέβαιοι πως αν δεν το κάνουν, τότε θα συνθλιβούν στις μυλόπετρες του ισχυρού διπόλου Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, θεωρούν πάντως τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στην Αγ. Κωνσταντίνου εντελώς προσχηματική από την πλευρά του Α. Σαμαρά την ανάδειξη του κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης «σε μία νύχτα» σε δήθεν μείζονα μεταρρύθμιση, όταν εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη του Μαξίμου αλλά και υπουργών της Ν.Δ. δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Το θέμα της ΕΡΤ, κεντρικό ζήτημα της πολιτικής σκηνής. «Σήμα» Δημοκρατίας ζητάει και  το πανό των εργαζομένων της Το θέμα της ΕΡΤ, κεντρικό ζήτημα της πολιτικής σκηνής. «Σήμα» Δημοκρατίας ζητάει και το πανό των εργαζομένων της Ως αργά χθες βράδυ και με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών των επιτελείων στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, η εξεύρεση κοινού τόπου στην απογευματινή συνάντηση των τριών -μετά τα τόσα επεισόδια επίδειξης δύναμης από την πλευρά του Α. Σαμαρά, αλληλοκατηγορίες στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και τα άτυπα σχόλια- είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Ηδη στις δημόσιες τοποθετήσεις κυριαρχεί προεκλογικό κλίμα και δεν φαίνεται από πού θα βρεθεί ο τρόπος να επανέλθει στην τρικομματική κυβέρνηση το κλίμα συναίνεσης ή δύσκολης συγκατοίκησης, όταν ο Α. Σαμαράς προσπαθεί ήδη να ρίξει την ευθύνη των εξελίξεων στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κάνει βήμα πίσω και οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης τοποθετούνται δημόσια εντός και εκτός Ελλάδας για «θέμα δημοκρατίας», ανεβάζοντας και από την πλευρά τους τούς τόνους.

Υπέρ του διαζυγίου

Από την περασμένη Δευτέρα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αντιδρώντας στο «αποφασίζω και διατάζω» του Α. Σαμαρά και με ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό τους υπέρ του διαζυγίου με τη Ν.Δ. ακόμη και της εξεύρεσης άλλου προσώπου για νέο πρωθυπουργό, σε μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, λειτουργούν ως «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση».

Κρίσιμο στοιχείο, που έρχεται ταυτόχρονα στη δημόσια συζήτηση μαζί με διάφορα σενάρια περί αναζωπύρωσης της ενιαίας Κεντροαριστεράς, το ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αυτή τη φάση έχουν συντονίσει απολύτως τις κινήσεις τους, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης από τον Α. Σαμαρά. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως, όπως λένε στην Αγ. Κωνσταντίνου και την Ιπποκράτους, ακόμη και αν η κοινή γνώμη εμφανίζεται στην πλειοψηφία της να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές και να διαφωνεί με το «μαύρο» στην ΕΡΤ και η διεθνής κοινότητα να ανησυχεί και να πιέζει ενάντια στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δεν φαίνεται πλέον διατεθειμένος για «μεγάλο συμβιβασμό».

Θεσμικά και εκλογικά σενάρια

Η ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ενεργοποιήσει σενάρια, θεσμικά και εκλογικά, που τα κομματικά επιτελεία ήδη επεξεργάζονται στην περίπτωση που στη σύσκεψη των τριών στο Μαξίμου επισημοποιηθεί το ρήγμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Το πρώτο σενάριο αφορά την κατάθεση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση. Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη πως μία πρόταση μομφής μπορεί και να άλλαζε το κλίμα για μία κυβέρνηση που «αργά ή γρήγορα θα πέσει μόνη της».

Παραλλαγή αυτού του σεναρίου αφορά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία, αν υπερψηφιστεί, θα σημάνει την απόσυρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Εν αντιθέσει με την ψήφο εμπιστοσύνης, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψηφισάντων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά (προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να ταυτίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Είχε ήδη διαρρεύσει από το Μαξίμου από την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου ο πρωθυπουργός να «στριμώξει» Βενιζέλο και Κουβέλη.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η χώρα δεν οδηγείται άμεσα σε εκλογές, αλλά ξεκινά ο κύκλος των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, και αν αυτές αποτύχουν, τότε προκηρύσσονται εκλογές.

Το τρίτο σενάριο αφορά την έναρξη του κύκλου των διερευνητικών επαφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με νέο πρωθυπουργό, επίσης από την παρούσα Βουλή, εφόσον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αν οι διερευνητικές επαφές αποτύχουν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσιος Τομέας
Κυβέρνηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΕΡΤ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο