Έντυπη Έκδοση

Θεσμικά και εκλογικά σενάρια

Η ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ενεργοποιήσει σενάρια, θεσμικά και εκλογικά, που τα κομματικά επιτελεία ήδη επεξεργάζονται στην περίπτωση που στη σύσκεψη των τριών στο Μαξίμου επισημοποιηθεί το ρήγμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Το πρώτο σενάριο αφορά την κατάθεση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση. Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη πως μία πρόταση μομφής μπορεί και να άλλαζε το κλίμα για μία κυβέρνηση που «αργά ή γρήγορα θα πέσει μόνη της».

Παραλλαγή αυτού του σεναρίου αφορά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία, αν υπερψηφιστεί, θα σημάνει την απόσυρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Εν αντιθέσει με την ψήφο εμπιστοσύνης, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψηφισάντων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά (προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να ταυτίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Είχε ήδη διαρρεύσει από το Μαξίμου από την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου ο πρωθυπουργός να «στριμώξει» Βενιζέλο και Κουβέλη.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η χώρα δεν οδηγείται άμεσα σε εκλογές, αλλά ξεκινά ο κύκλος των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, και αν αυτές αποτύχουν, τότε προκηρύσσονται εκλογές.

Το τρίτο σενάριο αφορά την έναρξη του κύκλου των διερευνητικών επαφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με νέο πρωθυπουργό, επίσης από την παρούσα Βουλή, εφόσον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αν οι διερευνητικές επαφές αποτύχουν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Εκλογές
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο