Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΡΤ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΑ

Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση

Επιχείρηση απεγκλωβισμού από το «μαύρο» στην οθόνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς όμως να υπαναχωρήσει από την απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πετώντας εκ νέου το μπαλάκι για εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ελιγμό θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών Ελιγμό θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών Απομονωμένος ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να κάνει πίσω επί της ουσίας και να ξανανοίξει την ΕΡΤ. Δεν μπορεί πια να πάρει πίσω μία απόφαση που ο ίδιος υπερασπίστηκε ήδη τέσσερις φορές δημόσια, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν στο εξής ένας πρωθυπουργός-όμηρος των κυβερνητικών εταίρων. Μετά την αρνητική αντίδραση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και του ευρωπαϊκού Τύπου στην αντιδημοκρατική μεθόδευση της «θανάτωσης» της δημόσιας τηλεόρασης σε ζωντανή μετάδοση, αλλά και τη δυσαρέσκεια των δανειστών και ιδιαίτερα του Βερολίνου για μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση. Γι' αυτό και προτείνει μια μεταβατική λύση, ενώ τη θέση των απειλών για εκλογές πήρε το «η χώρα δεν αντέχει περιπέτειες».

Τελευταία ευκαιρία

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου το κλίμα είναι βαρύ και ήδη έχει αρχίσει ένας μίνι εμφύλιος καταμερισμού ευθυνών, αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να παραδεχθεί ότι ο χειρισμός του θέματος δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός. Αναζητήθηκε λοιπόν οδός διαφυγής, η οποία να επιτρέψει στον κ. Σαμαρά να μεταθέσει την ευθύνη πρόωρων εκλογών στους κυβερνητικούς εταίρους και να προσφέρει μία «λύση».

Παρ' όλο που οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη απορρίψει το σενάριο που τους μετέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, για προσλήψεις μικρού αριθμού εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις ώστε η δημόσια τηλεόραση να εκπέμψει άμεσα ενημερωτικό πρόγραμμα, αλλά να ισχύσει το λουκέτο και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ ώστε «η χώρα να μη μπει σε περιπέτειες», ο κ. Σαμαράς επέμεινε σε αυτή την πρόταση και χθες κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο. Εδειξε έτσι τις προθέσεις του εν όψει της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, που αποκτά χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ -που θα προσέφερε ενδεχομένως την ευκαιρία ελιγμών- μετατίθεται για την Τρίτη.

Η μεταβατική λύση, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, μπορεί να εφαρμοστεί σε μία εβδομάδα, παράλληλα με την ψήφιση του νόμου για τη ΝΕΡΙΤ, στον οποίο επιμένει.

Ο πρωθυπουργός πάντως επιτέθηκε στους κυβερνητικούς εταίρους, υποστηρίζονταςι: «Είναι υποκρισία να μας λένε να "κάνουμε πίσω". Διότι την κατάργησή της κανείς δεν μας τη ζήτησε, αλλά να περικοπούν δύο χιλιάδες από το Δημόσιο ώς τις αρχές του Ιουνίου, όλοι μαζί, οι πολιτικοί αρχηγοί, το υπογράψαμε, το ψηφίσαμε στη Βουλή και το αναλάβαμε ως υποχρέωση». Διερωτήθηκε, δε, από πού θα προέκυπτε ο στόχος των απολύσεων αν όχι από τους «βολεμένους» της ΕΡΤ, παρ' όλο που την Παρασκευή υποστήριζε: «Δεν βρίζουμε εμείς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ». Για να δικαιολογήσει μάλιστα την απόφασή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΕΡΤ δεν κάλυπτε τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, δημιουργώντας υπόνοιες περί ρεβανσισμού. Επιτέθηκε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι διαμαρτύρεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος χαρακτήριζε απαξιωμένη, και απείλησε όσους υπερασπίζονται τους εργαζομένους ότι θα το μετανιώσουν, όταν καταλήξει σε αποτελέσματα η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς για την ΕΡΤ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υποστηρίζει μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, προσπαθώντας να πείσει ότι αυτό το μοντέλο δεν θα εφαρμοστεί και αλλού.

Τηλεφωνικό ΟΚ από Μέρκελ

Επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε χθες ο πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά τη δήλωση εκπροσώπου της καγκελαρίας ότι η Αθήνα δεν είχε συζητήσει με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα το λουκέτο στην ΕΡΤ για την επίτευξη του στόχου των απολύσεων.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κ. Μέρκελ εξέφρασε στον κ. Σαμαρά το σεβασμό και την υποστήριξή της για το σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησής του και είπε: «Τώρα είναι αποφασιστικής σημασίας, προκειμένου να συνεχίσει σε αυτή την επιτυχημένη πορεία, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσιος Τομέας
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο