Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣτΕ

Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή

Μέσα από τη Βουλή περνά ο δρόμος της ακύρωσης των απολύσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Οποια λύση κι αν δοθεί στην παρούσα φάση από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι προσωρινής ισχύος και, κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να επιλύσει οριστικά το μείζον ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που απολύθηκαν με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Τεράστια πανό στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής Τεράστια πανό στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής Οπως επισημαίνουν στην «Ε» ανώτατες δικαστικές πηγές, κατά τη συζήτηση του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής, αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν από τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ επέρχεται βλάβη -επανορθώσιμη ή μη-, αλλά και αν, στην περίπτωση που διαπιστωθεί βλάβη, υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία καταργείται η ΕΡΤ. Επομένως, στο στάδιο αυτό η ΠΝΠ που οδηγεί στις απολύσεις 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ μπορεί να ακυρωθεί μόνο μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου και τροπολογίες.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του δικαστικού σχηματισμού αρχίζει σήμερα στις 5 το απόγευμα, δυόμισι ώρες πριν από την προγραμματισμένη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Μενουδάκος, στο παρά πέντε της λήξης της θητείας του ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποχωρεί στις 30 Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης), καλείται να λάβει απόφαση με μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο.

Μαζί με τον εισηγητή σύμβουλο Επικρατείας κ. Κουσούλη, θα ακούσουν τις απόψεις των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, που ζητούν να παγώσει η κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και της κυβερνητικής πλευράς, η οποία θα υπεραμυνθεί της πρωτοφανούς επιλογής του Αντ. Σαμαρά, που βάλλεται πανταχόθεν ως αντισυνταγματική.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της τέως υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη, η οποία κατέθεσε και αυτή προσφυγή στο ΣτΕ, δεν πρόκειται να παρασταθούν, διότι δεν το επιτρέπουν οι προθεσμίες.

Η ετυμηγορία του ΣτΕ θα εκδοθεί είτε αργά σήμερα το βράδυ είτε το πρωί της Τρίτης. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης είναι ακόμη ανοιχτός, αφού θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, από το εάν οι δύο πλευρές καταθέσουν υπομνήματα με νομικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω της μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης, η όποια απόφαση επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής θα είναι αιτιολογημένη και θα παρατίθεται ένα σύντομο σκεπτικό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα σε άλλες υποθέσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο δεν δεσμεύεται να κινηθεί στο δίπολο μεταξύ απόρριψης ή πλήρους αποδοχής του αιτήματος προσωρινής διαταγής, αλλά έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και τρίτη λύση, να δώσει δηλαδή μερική αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι το ΣτΕ μπορεί να παγώσει εν μέρει για συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, και υπό όρους, την απόφαση των υπουργών Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη στοιχειώδη προσωρινή επαναλειτουργία της. «Είναι προς διερεύνηση από το δικαστηρο εάν αυτό απαιτεί όλους τους εργαζομένους ή συγκεκριμένο αριθμό», αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, εντός του ίδιου διαστήματος θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, η οποία μπορεί να εξετάσει και το θέμα των απολύσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Βουλή
Τηλεόραση
ΕΡΤ
Σχετικά θέματα: ΕΡΤ
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
Για το ίδιο θέμα
Τέλος στο «μαύρο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο