Έντυπη Έκδοση

Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο

Να μην εμπλακούν στην κοινωνική και ενδοκυβερνητική αναταραχή που έχει προκληθεί από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ επιχείρησαν οι επικεφαλής της τρόικας. Οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς χαρακτήρισαν αναγκαία την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αλλά απέφυγαν να εκφραστούν σχετικά με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυαν ότι με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ απέφυγαν τις πιέσεις για λήψη νέων μέτρων, εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθούν οι προς απόλυση 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Στις δύο συναντήσεις που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας μέσα στο Σαββατοκύριακο συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς να κλείσει κανένα θέμα, ενώ ανώτατος αξιωματούχος τόνισε μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παραδώσει ακόμα τις τελικές του προτάσεις στη διακομματική επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο φόρο, οι επικεφαλής της τρόικας φαίνεται να είναι ενήμεροι ήδη από την περασμένη Δευτέρα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ποια σενάρια προκρίνει.

Οι δανειστές δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι ο νέος φόρος θα φέρει στα ταμεία τα 3,1 δισ. ευρώ που είναι ο μνημονιακός στόχος. Οι επικεφαλής περνούν από το μικροσκόπιο κλιμάκια, συντελεστές, αλλά και στατιστικά στοιχεία βάσει των σεναρίων που τους έχει παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επ' αυτών των σεναρίων αναμένεται να αποφανθούν οι δανειστές, ώστε στη συνέχεια η τελική πρόταση να αποσταλεί στα μέλη της διακομματικής επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στο νέο φόρο στα ακίνητα, δήλωσε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα».

Μετ' επιτάσεως συνεχίζει να θέτει η ελληνική πλευρά το αίτημα για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Παρ' όλα αυτά, οι ελεγκτές παραμένουν δύσπιστοι, εξαιτίας των νέων αποκλίσεων που μπορεί να προκληθούν στο σκέλος των εσόδων.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς η «τρύπα» στα έσοδα έχει φθάσει ήδη τα 560 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους δανειστές σχετικά με την επίτευξη των στόχων. Αν και η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν έχει τεθεί θέμα λήψης νέων μέτρων, είναι δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον η τρόικα θα θέσει θέμα αποκλίσεων από τους στόχους, που θα καταστήσει αναγκαίες νέες περικοπές.

Εν τω μεταξύ το Euro Working Group έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πηγές της Ε.Ε ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων στην Ελλάδα, καθώς η τελική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Δημόσιος Τομέας
Κυβέρνηση
ΕΡΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο