Έντυπη Έκδοση

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Δένδιας: Δεν μπορούμε μόνοι Καμίνης: Οχι αλλού οι ευθύνες

«Υπάρχει λύση για το μεταναστευτικό;» Το φλέγον ερώτημα έθεσε η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) και κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις ο υπ.Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, εκπρόσωποι της Κομισιόν και διπλωμάτες.

«Λύση υπάρχει. Δεν είναι φθηνή και εύκολη. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας: «Μόνο σ' ένα χωριό του Εβρου έμπαιναν περίπου 400 την ημέρα, τώρα εισέρχονται ένα έως δύο άτομα την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «είχαμε τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα παγκοσμίως. Εκκρεμούσαν, για εξέταση, 55.000 αιτήσεις ασύλου», υποσχόμενος ότι μέχρι το τέλος του '14 «θα εξεταστούν από τη σύγχρονη υπηρεσία ασύλου όλες οι υποθέσεις».

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί ν' αντέξει τόσους χιλιάδες μετανάστες» «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί ν' αντέξει τόσους χιλιάδες μετανάστες» Ο υπουργός μίλησε για «τεράστια επιτυχία» στην επιστροφή μεταναστών: «Επέστρεψαν ήδη 22.000 και φέτος πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους άλλοι 25.000 μετανάστες», είπε, αναφερόμενος σε πέντε κέντρα χωρητικότητας 5.800 θέσεων.

«Μόνο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα θα λυθεί το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Δένδιας: «Ο,τι και να κάνουμε, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα. Προσπαθούμε ν' ανοίξουμε τη συζήτηση για τον τρόπο διανομής τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα δεν μπορεί ν' αντέξει τόσους χιλιάδες μετανάστες. Ζητάμε μια ευρωπαϊκή ειλικρινή συμφωνία, επανεξετάζοντας τη Συμφωνία του Δουβλίνου, διότι το 90% των συνολικών ροών προς την Ευρώπη πέρασαν από την Ελλάδα. Η χώρα μας ξόδεψε από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το μεταναστευτικό, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ».

«Η πολιτική "ν' απομακρύνω το πρόβλημα απ' την αυλή μου κι ας μεταφερθεί στην αυλή του άλλου" χρεοκόπησε» «Η πολιτική "ν' απομακρύνω το πρόβλημα απ' την αυλή μου κι ας μεταφερθεί στην αυλή του άλλου" χρεοκόπησε» Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης είπε ότι «οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν και θα εντείνονται. Το πρόβλημα είναι πράγματι δυσβάσταχτο. Η ελληνική κοινωνία αιφνιδιάστηκε λόγω της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν ήξερε τι ήθελε, ούτε και η αντιπολίτευση. Δέχθηκα να φτιαχτεί κέντρο υποδοχής εντός των ορίων του δήμου. Αλλά οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επιρρίπτουμε ευθύνες στην Ευρώπη, όταν τα ποσοστά αποδοχής αιτήσεων ασύλου υπολογίζονται σε 1%. Η χώρα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται 50.000-60.000 άνθρωποι στην Πέτρου Ράλλη, ούτε να μετατρέπεται η Αθήνα σε χοάνη. Η πολιτική "ν' απομακρύνω το πρόβλημα απ' την αυλή μου κι ας μεταφερθεί στην αυλή του άλλου" χρεοκόπησε», είπε, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Μας ωφέλησε η πολιτική της μυωπίας και της άρνησης;».

«Δαπανήθηκαν 150 εκατ. ευρώ για ν' αντιμετωπιστούν, δωρεάν, επείγουσες και σοβαρές καταστάσεις σε μετανάστες», δήλωσε η γεν. γραμματέας του υπ. Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου. Η ίδια πρόσθεσε ότι λόγω των μεταναστών επανεμφανίστηκε η ελονοσία έπειτα από 30 χρόνια, χαρτογραφήθηκαν θύλακοι ιού του Δυτικού Νείλου, φυματίωση, AIDS και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

«Είναι παράλογο να ζητείται από μία χώρα με το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα της Ελλάδας να λύσει το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού ζητήματος προς τη Ζώνη Σένγκεν», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΙΠΟΚΑ, Β. Βερνίκου, για να προσθέσει ότι «πιστεύουμε ότι θα εκδηλωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη που επεδείχθη στο πλαίσιο του EUREMA στη Μάλτα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δήμος Αθηναίων
Μετανάστες και πρόσφυγες
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Θέματα καταναλωτή
Οι τράπεζες σαμποτάρουν, η κυβέρνηση εμπαίζει τους δανειολήπτες
Κοινωνική πολιτική αγριότητα, λένε οι «Δεν πληρώνω»
ΕΜΥ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Αλληλεγγύη
Τακίμιασαν
Σεισμοί
Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη
Μετανάστες
Δένδιας: Δεν μπορούμε μόνοι Καμίνης: Οχι αλλού οι ευθύνες
Εκδηλώσεις
Και οι διαζευγμένοι μπαμπάδες έχουν... ψυχή